Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro jídlo jedna báseň: Proč zmizelo kuře s broskví z restaurací a je vůbec možné uvařit ho dobře?

Kuře s broskví
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kuře s broskví vzniklo v socialistické kuchyni, když panovala snaha obohatit jídelní lístky o exotické chutě. Broskev z kompotu a plátek kuřecích prsou vzaly tento úkol na svá bedra. Největší slávu jídlo zažilo v 90. letech. Dnes se pokrm považuje za ‚gastro peklo‘ a z restaurací téměř vymizel. Jídlo předchází zkušenost s odbytou přípravou, přitom kombinace kuřete a broskve může chutnat dokonale!

Připravit kuře s broskví není žádná věda. Stačí osolit kuřecí prso, vyklopit ho na pánev, osmažit a pak vedle něj nechat prohřát broskev z plechovky.  Na maso se položí plátek eidamu třicítky a když má broskev správnou teplotu, navrší se na steak do efektního komínku. Někdo kuře s broskví zapéká v troubě, výsledek však bývá většinou stejný.  

  • Problém, který pokrm provázel, býval většinou následující: Kuře bylo vysušené a bez chuti, nevýrazný a nepříliš tučný sýr chutnal jako plastová hmota. Maso obestírala hnědá omáčka z výpeku, která přilehlé hranolky nebo krokety rozmáčela.

Nikde ale není psáno, že kuře s broskví musí mít stále stejnou podobu. Jak ho připravit ve stylu de luxe?

Kdyby dostalo kuře s broskví povýšení...

Nejprve bude potřeba lehce povýšit některé suroviny. Eidam vyměňte za tučnější goudu, mozzarellu či za zrající sýr s bílou plísní. Místo kompotované broskve zvolte čerstvou, kupované hranolky vyměňte za domácí a pokud chcete, můžete místo kuřecího prsa sáhnout po kachním! 

Variant, jak z kuřecího prsa s broskví připravit pokrm odpovídající současným trendům, je mnoho.

  • Z broskve například můžete připravit rychlé čatní nebo z prsou připravit špíz proložený marinovanou broskví. My jsme si vybrali variantu z grilu, která se servíruje s mozzarellou v pánvičce.
Skryt pre seznam
Kuře s broskví de luxe
ZDROJ: StockFood
Skryt pre seznam

Na dvě porce budete potřebovat: 

  • 2 ks kuřecích prsou 
  • 5 lžic olivového oleje 
  • Grilovací směs na kuře: sůl, pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano  
  • 1 broskev 
  • 3 lžíce bazalkového pesta (nemusí být) 
  • ½ hrsti čerstvé bazalky 
  • 1 balení mozzarelly
  1. Maso naložte do směsi oleje a koření nejméně na 6 hodin. Broskev nakrájejte na kolečka nebo na měsíčky, osolte a potřete olivovým oleje.
  2. Prsa i broskve grilujte na grilovací pánvi (na grilovací mřížce přijdete o výpek) z obou stran.
  3. Do menší pánve, ve které budete jídlo servírovat, přendejte prsa i broskve včetně výpeku, přidejte natrhanou mozzarellu, pokapejte jídlo bazalkovým pestem a posypte čerstvou bazalkou. Servírovat můžete s domácími hranolky nebo s čerstvým pečivem.  

Tip: Broskev můžete klidně vyměnit za nektarinku nebo třeba ananas!  

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč