Vybrali jsme pro vás osobnosti, které během uplynulého roku upoutaly naši pozornost a inspirovaly nás. Připravili jsme také příběhy, události a zajímavosti, o které byste neměli přijít. Dozvíte se novinky ze světa gastronomie i ze zákulisí Apetitu.
V roce 2003 se toho na poli české gastrnomie událo hodně. Něco se do našeho časopisu a na web vešlo, něco ne. V každém případě jsme vás nechtěli připravit o nejzajímavější události, počiny, produkty a osobnosti, na které jsme v uplynulém roce narazili.
Blogerka roku
Chili Ta Thuy
Do Česka přijela v pěti letech z Vietnamu za rodiči, kteří už tady žili. Od malička měla ráda jídlo a láska k němu ji přivedla do kuchyně.
S prvními kuchařskými experimenty začala, když jí bylo 10 let. Dnes ve svých jedenatřiceti letech patří k nejsledovanějším blogerům české gastro scény. Vaří a natáčí vtipná videa, ve kterých propojuje českou a asijskou kuchyni.
- Její práce vynesla Chili ocenění Food blog roku 2023.
Osobnost roku
Zdeněk Pohlreich
O známém šéfkuchaři bylo v roce 2023 hodně slyšet. Nejdříve po dlouhých letech opustil televizi Prima, aby se objevil v televizi Nova v novém pořadu. Pak se na Primu zase vrátil. Oficiálně to potvrzené ještě není, ale nejspíš bude porotcem v novém pořadu Česko na Grilu.
- Do toho všeho vydal Zdeněk Pohlreich další kuchařku a otevřel on-line cukrárnu cafeimperialdolce.cz.
- Náš článek o Zdeňku Pohlreichovi na webu trhal v roce 2023 rekordy v návštěvnosti.
Úspěch roku
Dominik Unčovský
Když Dominik Unčovský na jaře vyhrál národní kolo prestižní kuchařské soutěže Bocus d‘Or, byl to velký úspěch, ale to nebylo vše! Dostal se i do evropského kola, kam se český kuchař probojoval po mnoha letech.
- Evropské kulinářské klání s českým želízkem v ohni Dominikem Unčovským se uskuteční v březnu 2024 v norském Trondheimu a my držíme palce!
Příběh roku
Angusfarm Soběsuky
Byl to smutný a zároveň dojemný příběh. Když vyhlášenou restauraci Angusfarm v Soběsukách na Plzeňsku v březnu zachvátil požár a zničil ji, už během pár hodin se zvedla obrovská vlna solidarity. I díky tomu se restauraci podařilo zrekonstruovat v rekordním čase a přesně 100 dní od požáru personál v nových prostorách znovu přivítal hosty.
- „Z celé republiky se nám ozývali lidé, vyjadřovali podporu a nabízeli pomoc, dobrovolníci sami od sebe přijížděli pomáhat vyklízet suť,“ vzpomíná manažer restaurace Petr Berka. „Byla to velká psychická podpora, viděli jsme, že naše práce má smysl.“
Projekt roku
Restaurant Week
Restaurant Week je největší kulinářskou událostí na světě, do které se poprvé zapojilo i Česko. Nabízí nevšední gastronomický zážitek za příznivou cenu – cílem je, aby speciální menu připravené pro tuto událost bylo dostupné pro širokou veřejnost a lidé navštívili podniky, kam se běžně nedostanou. Tomu také odpovídá cena: na podzim to bylo 790, respetive 590 Kč na osobu a hosté vybírali z pražských restaurací i několika mimopražských.
Recept roku
Banánový chlebíček
Banány čas od času přezrají v každé domácnosti, takže lahodný způsob, jak je zužitkovat, láká davy. Alespoň tomu nasvědčuje návštěvnost receptu na jednoduchý banánový chlebíček v roce 2023. Až budete smutně hledět na nesnědené banány s hnědými slupkami, víte, jak je nechat znovu zazářit!
Video roku
Butter chicken aneb máslové kuře
Video s rychlým oblíbeným receptem na butter chicken se stalo velmi populárním. Shlédnutí trhala rekordy, stejně tak nejrůznější výtky vůči přípravě pokrmu. Spoustu lidí jsme inspirovali. Někteří zjistili, že maso se může vložit do omáčky syrové a nechat v ní uvařit, jiní, že passata představuje jen zrychlenou (a neškodnou) verzi použití rajčat!
Článek roku na Apetitonline
O nenasytné královně Viktorii
Královna Viktorie stála v čele britského impéria úctyhodných skoro 64 let – déle vládla už jenom nedávno zesnulá Alžběta II. Viktorie mimo jiné proslula svým velkým apetitem, kvůli kterému byla na sklonku života skoro ‚stejně široká jako vysoká‘.
- Článek o panovnici s velkou chutí přilákal desítky tisíc čtenářů, kteří si je se zaujetím přečetli.
Kvíz roku
Znáte jídla ze socialistického Československa?
Kvízy patří mezi články, které mají návštěvníci našeho webu rádi. Rádi je pro vás připravujeme a vždycky se těšíme, jaký budou mít úspěch. Ten největší jsme za uplynulý rok zaznamenali u kvízů vzbuzujících nostalgii a vzpomínky na mládí. Jídla, která provázela generace žiovotem v socialismu, se zdají být nezapomenutelná a mnohdy jim jejich tehdejší neduhy a nedostatky velkoryse odpouštíme.
Nápoj roku
Kombucha
Kdysi to byl nápoj nevalné chuti pro vyznavače alternativního životního stylu, pak hipsterský trend a dnes je kombucha čím dál běžnější součást nealko nabídky.
- Kromě čaje bývá ochucená ovocnými šťavami a do lahví ji stáčí čím dál více českých výrobců.
Surovina roku
Filo těsto
Arabské a středozemní země znají filo těsto stovky let, teď ale vzalo útokem Tiktok a Instagram. Všude byl ‚crinkle cake‘ – koláč vytvořený shrnováním plátů fila. Další kreace následovaly.
- Filo těsto má tu výhodu, že se dobře skladuje v mrazáku, je dokonale křupavé, snadno se s ním pracuje a hodí se na sladko i na slano.
Spotřebič roku
Horkovzdušná fritéza
Nevíme, čím to je, ale do horkovzdušné fritézy se zamiloval snad každý. Anebo možná víme – už na ni nekoukáme jako na přístroj na zdravé smažení, ale jako na malou, rychlou, horkovzdušnou troubu, ve které upečete koláč, pizzu i bůček.