Ve Velké Británii je tikka masála tak oblíbená, že si ho lidé objednávají už jen zkratkou CTM (chicken tikka masala). Místní si původní indický recept přizpůsobili a vytvořili dobrotu, která je voňavá, kořeněná, a přitom jemná. A přesně takový recept na kuřecí tikka masálu jsme připravili i my. Nevěříte?
Suroviny
Postup
Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.
V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.
Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masálu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.
Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.
OPÉKÁNÍ RÝŽE
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.
Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.
Komentáře
In reply to Recept je skvělý, ale bylo… by g.majercikova@…
Dobrý den, paní Opalecká,
moc děkujeme za upozornění, suroviny už jsou zpět na svých místech.
Krásný den, redakce Apetitu