Tikka masála

Tikka masála
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Tikka masála

4.1 / 5. Počet hodnocení: 84
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5493 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 325 g
Tuky 349 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Velké Británii je tenhle pokrm tak oblíbený, že si ho lidé objednávají už jen zkratkou CTM (chicken tikka masala). Místní si původní indický recept přizpůsobili a vytvořili dobrotu, která je voňavá, kořeněná, a přitom jemná.

Suroviny

kuřecí prsa 500 g
na nudličky
Na marinádu
jogurt bílý 100 g
slunečnicový olej 1 PL
koriandr 2 ČL
mletý
citronová štáva 2 PL
chilli sušené špetka
mleté
paprika sladká 1 ČL
mletá
pískavice řecké seno 2 ČL
kešú 6 ks
rozetřené na pastu
sůl
Na omáčku
slunečnicový olej 2 PL
kardamom 1 ks
římský kmín 1 ČL
bobkový list 1 ks
skořice 1 svitek
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
chilli paprička 1 ks
pokrájená
zázvor (čerstvý) 3 cm
strouhaný
garam masala 1 ČL

Postup

1

Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.

2

Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.

příprava marinády

3

V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.

4

Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masálu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.

5

Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.

opékání masa

6

OPÉKÁNÍ RÝŽE 
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.

7

BEZ MÍCHÁNÍ
Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.

příprava rýže

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit