Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo plné přirozeného kolagenu. Uvařte si jídlo, které podpoří jeho tvorbu ve vašem těle

vyvar
ZDROJ: Jenvit Keinwalinsarid/Pexels
sdílet:

Kolagen se v posledních letech stal ve světě reklamy prostředkem ke znovunabytí mládí, krásy a pružnosti. Pozitivní účinky kolagenu na pleť a klouby v doplňcích stravy prokázány nejsou, přesto je zajímavým tématem. Recenzi na hydrolyzovaný kolagen pro vás nemáme, zaměřili jsme se raději na to, v jakých potravinách se vyskytuje přirozeně.

Pro laika může znít slovo kolagen trochu děsivě, jde však o běžnou složku těl živočichů. Je obsažen i v tom našem a stojí za pevností šlach a kloubů či pružností pokožky. Pokud nepatříte mezi vegany nebo vegetariány, kolagenu se v jídelníčku nevyhnete.

Kde se přirozeně nachází kolagen?

Ve všech pokrmech, kde používáme maso a kosti v co nejméně očištěné podobě. Je totiž přirozenou součástí šlach, kostí, kůží, vaziva a pojivových tkání ale i v cév a vnitřností. Za vysokých teplot se rozpouští, po zchladnutí opět tuhne. Když kolagen budeme zahřívat dlouhodobě, přemění se na želatinu.

Toho se využívá při výrobě:

Ideálním zdrojem kolagenu a dalších bílkovin jsou tažené vývary z kostí a masa, které podporují zdraví kůže, kostí i střevní mikrofloru. Tučné ryby, vejce, mořské řasy nebo játra či hovězí kližka také patří mezi jeho dobré zdroje.

Aby se mohl kolagen v našem těle i sám tvořit, je potřeba zajistit přísun vitamínu C. Součástí stravy proto musí být vždy také zelenina a ovoce. Úbytek kolagenu v těle je přirozeným důsledkem stárnutí, vhodným jídelníčkem je však možné tento proces neurychlovat.

  • Množství kolagenu v doplňcích stravy zůstává tajemstvím výrobců. Stejně tak účinnost jejich pojídání nepřesvědčila Evropskou komisi, aby kolagenovým přípravkům umožnila na obalech používat zdravotní tvrzení o jejich pozitivních účincích na lidské zdraví. 

Z čeho se skládá maso?

Podíl jednotlivých složek masa, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy a voda se odvíjí od toho, o jaký druh masa jde a z jaké části zvířete pochází.

  • Největší podíl masa tvoří bílkoviny (1523 %), které z drtivé většiny tvoří bílkoviny čisté svaloviny. Bílkoviny pojivových tkání zastupují jednotky procent.
  • Nezbytnou součástí masa je (vnitrosvalový) tuk. Toho se v něm nachází do 30 % a je pro něj typické až třetinové zastoupení nasycených mastných kyselin.
  • Sacharidy se v mase objevují jen v malém množství, tvoří ho glykogen a glukóza.
  • Vitamíny skupiny B, minerály (železo, fosfor, vápník)

Právě množství pojivových tkání v masných výrobcích, jako jsou například salámy nebo párky, poukazuje na kvalitu použitého masa. Vyšší množství kolagenu, než je pro maso běžné, což lze laboratorně zjistit, značí, že místo svaloviny použil výrobce levnější živočišné části. Pro tělo je tato skutečnost možná vítaná, pro chuťové pohárky a peněženku zákazníků už méně.

Obsah masa na obalech výrobků

Při nakupování masných výrobků najdete údaje o obsahu masa ve složení. Jde vždy o údaj o samotném mase, nikoli například o přidaném tuku, jater či kůže. Tyto suroviny se musí uvádět zvlášť. Tučnost celého výrobku se pak dozvíte v tabulce výživových hodnot.

Zdroje informací: magazín Health, Healthline, VŠCHT

 

Související recepty

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...