Rozmazlujte se!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 150 °C. V litinovém kastrolu vhodném do trouby na 1 lžíci oleje na nízkém plameni zvolna opékejte cibuli a česnek za občasného míchání, až budou velmi měkké (20–30 minut).
2 Mezitím vedle v pánvi rozpalte zbylý olej a zprudka na něm opečte maso za občasného obracení dozlatova (5–7 minut), pak ho přendejte do kastrolu k cibuli a česneku, přidejte rajčata, víno, vývar, ocet, citronovou kůru a bobkový list. Osolte, opepřete, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Vložte do trouby a duste 4,5–5 hodin, jednou až dvakrát maso obraťte. Hotové by se mělo rozpadat.
3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, maso vyjměte, 2 vidličkami natrhejte na kousky velikosti sousta a odložte.
4 Z omáčky seberte co nejvíce tuku a odstraňte i citronovou kůru a bobkový list. Pak vařte omáčku na středním plameni 10–15 minut, až ještě více zhoustne. Vraťte do ní maso a případně dochuťte. Promíchejte se scezenými těstovinami a ihned podávejte doplněné ricottou a bazalkou, posypané parmazánem a pepřem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lék proti zimě: pomalu dušené maso(6 receptů)