0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ragú z hovězí kližky s ricottou

Ragú z hovězí kližky s ricottou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7100 kcal
Bílkoviny 535 g
Sacharidy 568 g
Tuky 250 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmazlujte se!

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
nadrobno
kližka 2 kg
nakrájená na 4 velké díly
konzervovaná rajčata krájená 400 g
víno červené 125 ml
vývar hovězí 125 ml
vinný ocet červený 2 PL
citronová kůra svitek
bobkový list 2 ks
sůl a pepř
rigatoni 600 g
ricotta 200 g
bazalka hrst
parmazán
strouhaný k podávání

1 Troubu předehřejte na 150 °C. V litinovém kastrolu vhodném do trouby na 1 lžíci oleje na nízkém plameni zvolna opékejte cibuli a česnek za občasného míchání, až budou velmi měkké (20–30 minut).

2 Mezitím vedle v pánvi rozpalte zbylý olej a zprudka na něm opečte maso za občasného obracení dozlatova (5–7 minut), pak ho přendejte do kastrolu k cibuli a česneku, přidejte rajčata, víno, vývar, ocet, citronovou kůru a bobkový list. Osolte, opepřete, přiklopte a na středním plameni přiveďte k varu. Vložte do trouby a duste 4,5–5 hodin, jednou až dvakrát maso obraťte. Hotové by se mělo rozpadat.

3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, maso vyjměte, 2 vidličkami natrhejte na kousky velikosti sousta a odložte.

4 Z omáčky seberte co nejvíce tuku a odstraňte i citronovou kůru a bobkový list. Pak vařte omáčku na středním plameni 10–15 minut, až ještě více zhoustne. Vraťte do ní maso a případně dochuťte. Promíchejte se scezenými těstovinami a ihned podávejte doplněné ricottou a bazalkou, posypané parmazánem a pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit