0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1295 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 82 g
Tuky 74 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sulc je skvělý i samotný jen s nakládanou zeleninou, ale my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.

Suroviny

vepřové koleno 2 ks
střední, lze nahradit 3 malými
divoké koření
2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
cibule 2 ks
oloupané + k podávání
celer 0.5 ks
mrkev 2 ks
petrželka 1 ks
ocet 2 PL
kvasný lihový
sůl
okurky nakládané 5 ks
pokrájené
vejce 2 ks
vařená natvrdo a pokrájená
petrželka 1 svazek
beraní rohy
chleba
k podávání

Postup

1

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.

2

Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit).

3

Přeceďte a vývar uchovejte.

4

Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.

5

Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti).

6

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky.

7

Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy.

8

Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

9

Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.

Související články

Jak na to: sulc a želé

Jak na to: sulc a želé

Klasické sulcy a želé jsou dobré a zdravé, a mohou být navíc ještě i krásné. Jak postupovat, aby se vše povedlo? Na nejčastější dotazy jsme pro vás našli odpovědi.   ...
Seriál o mase: vepřové koleno
  • Tipy a triky

Seriál o mase: vepřové koleno

Je lákadlem jídelního lístku stylových pivnic, ale na dokonale upečené vepřové koleno podle návodu šéfkuchaře Václava Friče se budou hosté sjíždět z celého okolí i k vám domů! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit