Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sulc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 44
Více než dvě hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1295 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 82 g
Tuky 74 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sulc je tradiční zabíjačková pochoutka, která se připravuje z kůží a kopýtek. Právě tyto části pašíka zaručí požadovanou klihovitou konzistenci. Ale sulc si můžete stejně jako my připravit z vepřového kolene. Je jednoduchý, poctivý a chutná i samotný jen s nakládanou zeleninou. Ovšem my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.

Suroviny

střední nebo 3 malá
divoké koření
2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
oloupané + k podávání
celer ½ ks
mrkev 2 ks
petrželka 1 ks
ocet 2 PL
kvasný lihový
sůl
pokrájené
vejce 2 ks
vařená natvrdo a pokrájená
petrželka 1 svazek
beraní rohy
k podávání
k podávání

Postup

1

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.

2

Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit).

3

Přeceďte a vývar uchovejte.

4

Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.

5

Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti).

6

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky.

7

Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy.

8

Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

9

Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč