Sulc je skvělý i samotný jen s nakládanou zeleninou, ale my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.
Suroviny
Postup
Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.
Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit).
Přeceďte a vývar uchovejte.
Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.
Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti).
Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky.
Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy.
Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).
Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.