Arašídy jako všelék

sdílet:
Také občas k televizi chroupete arašídy? A věděli jste, že se vlastně nejedná o oříšky, ale že chroupete luštěninu? Díky své oříškové chuti i vzhledu je sice mnozí považují za ořechy, přesto patří burské oříšky mezi luštěniny. Zatímco ořechy rostou na stromě, arašídy najdete pod zemí, jedná se totiž o semena rostliny zvané podzemnice olejná, která byla vyšlechtěna v Jižní Americe.

Alergen i všelék

Arašídy mají jednu nevýhodu. Patří mezi silné alergeny a jejich požití může způsobit silnou alergickou reakci v podobě slzení, otoků, vyrážky, a dalších nepříjemností. Alergií na tuto plodinu ale trpí jen skutečně velmi malé procento lidí. Proto se raději pojďme podívat na jejich výhody. Buráky, jak se také jinak říká arašídům, jsou bohaté na živiny. Obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, zdravé tuky, širokou škálu vitamínů (skupiny B a E) a minerálů. Díky všem těmto látkám tak přispívají ke snížení cholesterolu a cukru v krvi, posilují paměť, pomáhají při hubnutí, posilují obranyschopnost a díky kyselině listové jsou také vhodným doplňkem stravy v těhotenství. Buráky jsou ideální také pro sportovce, kterým dodají potřebnou dávku hořčíku a sacharidů.

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Více

Kde se vzalo arašídové máslo?

Arašídové neboli burákové máslo má snad každý z nás spojené s Amerikou, ze které se k nám také rozšířilo. Burákové máslo se objevuje v různých amerických filmech a seriálech jako nezbytná potravina každé domácnosti. Poprvé se ale arašídové máslo začalo používat ještě před objevením Ameriky. Již v 1. století našeho letopočtu ho vyráběli Aztékové, kteří arašídové máslo používali jako lék na bolest zubů. V 19. století ho pak Dr. John Harvey Kellogg začal používat jako zdravou náhradu proteinů pro pacienty bez chrupu a proces výroby arašídového másla si nechal patentovat. Dnes si můžeme vybrat mezi dvěma základními variantami – arašídové máslo „smooth“, které je krémové a neobsahuje žádné kousky arašídů, nebo arašídové máslo „crunchy“ s hrubší konzistencí a kousky arašídů, díky kterým krásně křupe.

Jak si vyrobit arašídové máslo doma?

Výroba arašídového másla je jednoduchá:

  1. Oloupané arašídy opražte na pánvi nebo je dejte na 10 minut do trouby.
  2. Nechte je vychladnout.
  3. Vychlazené arašídy vložte do mixéru a začněte mixovat. Můžete přidat špetku soli. Buďte trpěliví, než začne hmota svou konzistencí připomínat máslo, chvíli to potrvá. Pokud se vám zdá, že máslo není tak tekuté, jak byste chtěli, můžete přidat trochu oleje (nejlépe také arašídového).

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Více

Populární recepty s arašídovým máslem

Američané arašídové máslo prostě milují. Nejčastěji si ho mažou na bílý toust nebo lívance. Snad nejpopulárnějším receptem jsou Elvisovy lívance – tedy lívance pomazané arašídovým máslem, pokladené slaninou a banánem, vyskládané do věžičky a přelité javorovým sirupem. Tuto sladko-slanou kombinaci miloval král Rock 'n' Rollu Elvis Presley. Podobně si můžete připravit také stejně proslulé Elvisovy sendviče, což je bílý toustový chléb s arašídovým máslem a banány osmažený na másle. Další oblíbenou americkou klasikou je takzvaný „peanut butter and jelly“ - sendvič s pro nás netradiční kombinací arašídového másla a džemu. Arašídové máslo je skvělé také pro přípravu nepečených dezertů, jako jsou třeba naše nepečené arašídové kuličky. Burákové máslo je oblíbené také v asijské kuchyni, kde se používá zejména do omáček. Vyzkoušet to můžete s receptem na nudle soba s arašídovou omáčkou.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Někdo jim nevěnuje dostatečnou pozornost, jiný se bojí tuků, které obsahují. Ořechy ale rozhodně nejsou výživovým strašákem, naopak patří k důležitým potravinám, které bychom si měli dopřávat na denní bázi. Vlašské ořechyAť už vám...
  • Tipy a triky

Ochutnejte jemné a podmanivé ořechové omáčky

Nenápadné arašídy nadupané živinamiZařadit na první místo v ořechových omáčkách arašídy je trochu nonsens, arašídy totiž řadíme mezi luštěniny. Přesto ořechy nápadně připomínají. Podzemnice olejná, ze které arašídy získáváme, je nabitá...

Obchod Apetit