Také rádi mlsáte arašídy? Kvůli jejich oříškové chuti je sice mnozí považují za ořechy, buráky ovšem patří mezi luštěniny. Zatímco ořechy rostou na stromě, arašídy neboli plody podzemnice olejné rostou pod zemí. Ať už pražené, solené, v cukru nebo čokoládě, všechny podoby mají své zástupy fanoušků.
Arašídy: rošířený alergen i všelék
Buráky, jak se také jinak říká arašídům, jsou velmi nutričně bohaté. Bývají proto v podobě pasty či krému součástí humanitárních potravinových balíčků v zemích třetího světa, výživou pro vojáky i sportovce.
- Obsahují bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky, širokou škálu vitaminů (skupiny B a E) a minerálů.
- Buráky (ovšem ne ty v čokoládě, karamelu nebo cukru) jsou ideální svačinou pro sportovce, protože dobře a rychle zasytí. Loupané arašídy totiž skoro z poloviny tvoří tuk, bílkoviny se na složení podílejí ze čtvrtiny. Na sacharidy připadá pětinový podíl. Pro sportovce jsou arašídy nejsnáze konzumovatelné jako pasta v tubě.
- Arašídy patří bohužel také mezi silné alergeny, které mohou způsobit slzení, otoky, vyrážky, a další nepříjemné projevy.
Kde se vzalo arašídové neboli burákové máslo?
Arašídové neboli burákové máslo má svůj původ na americkém kontinentu. V Americe je naprosto nezbytnou součástí takzveného sendviče PB & J, tedy sendviče z toustového chleba s arašídovým máslem a ovocným džemem.
- Poprvé se ale arašídové máslo začalo používat ještě před objevením Ameriky. Již v 1. století našeho letopočtu ho vyráběli Aztékové, kteří arašídové máslo používali jako lék na bolest zubů.
- V 19. století ho pak Dr. John Harvey Kellogg začal používat jako zdravou náhradu proteinů pro pacienty bez chrupu a proces výroby arašídového másla si nechal patentovat.
Dnes si můžeme vybrat mezi dvěma základními variantami – arašídové máslo „smooth“, které je krémové a neobsahuje žádné kousky arašídů, nebo arašídové máslo „crunchy“ s kousky arašídů, díky kterým krásně křupe.
Jak si vyrobit arašídové máslo doma?
Výroba arašídového másla je jednoduchá:
- Oloupané arašídy opražte na pánvi nebo je dejte na 10 minut do trouby.
- Nechte je vychladnout.
- Vychladlé arašídy vložte do výkonného stolního mixéru a začněte mixovat. Můžete přidat špetku soli. Buďte trpěliví, než začne hmota svou konzistencí připomínat máslo, chvíli to potrvá. Pokud se vám zdá, že máslo není tak tekuté, jak byste chtěli, můžete přidat trochu oleje (nejlépe arašídového).
Populární recepty s arašídovým máslem
Američané arašídové máslo prostě milují. Nejčastěji si ho mažou na bílý toustový chléb nebo lívance.
- Jedním z nejpopulárnějších receptů jsou Elvisovy lívance – tedy lívance pomazané arašídovým máslem, pokladené slaninou a banánem, vyskládané do věžičky a přelité javorovým sirupem. Tuto sladko-slanou kombinaci miloval král Rock 'n' Rollu Elvis Presley, jehož jméno nesou.
- Podobně si můžete připravit také stejně proslulé Elvisovy sendviče, což je bílý toustový chléb s arašídovým máslem a banány osmaženými na másle.
- Další oblíbenou americkou klasikou je již zmíněný PB & J neboli „peanut butter and jelly“ sendvič s pro nás netradiční kombinací arašídového másla a džemu.
- Arašídové máslo je skvělé také pro přípravu nepečených dezertů, jako jsou třeba naše nepečené arašídové kuličky. Burákové máslo je oblíbené také v asijské kuchyni, kde se používá zejména do omáček. Vyzkoušet to můžete s receptem na nudle soba s arašídovou omáčkou.
Zdroj: časopis Apetit, Smithsonian Magazine, Kalorické tabulky