Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete domácí podobu vyhlášených sladkých pochoutek, které lze koupit v obchodě.
Vyzkoušejte sladké dezerty, které by se bez lískových ořechů zkrátka neobešly, protože jim dodávají zásadní chuť. Typickými cukrovinkami jsou například nugát, nutela, pralinky, ořechová crostata nebo proslulá italská čokoláda gianduja. Ta obsahuje pastu z lískových ořechů ze 30 procent.
Náš tip: Mohlo by se vám líbit
- Lískové oříšky (latinsky coryllus avellana) pocházejí pravděpodobně z města Avella ležícího v italské Kampánii, kde se pěstuje od starověku. Významným místem lískáčů je také italský Piemont.
- Největším producentem lískových oříšků je Turecko, které jich ročně vyváží až 500 tisíc tun do celého světa.
Nugát
Zkuste si místo kupované bonboniéry vyrobit vlastní nugátové kostky. Připravte si 50 g lískových ořechů, 100 ml smetany, 40 g cukru, 100 g bílé a 100 g hořké čokolády a 20 g másla.
- Do hrnce nasypte mleté lískové ořechy a za stálého míchání lehce je opražte.
- Oříšky začnou po chvíli krásně vonět, to znamená, že nastal čas přidat smetanu.
- Oříšky se smetanou vařte přibližně 10 minut, poté sceďte mleté ořechy pomocí sítka a přidejte ke smetaně cukr.
- Nyní si připravte bílou a hořkou čokoládu a každou z nich rozpusťte zvlášť ve vodní lázni.
- Do obou misek přidejte kousek másla a polovinu smetanové směsi.
- Připravte si vhodnou formu nebo plech, kam střídavě nalijete obě čokoládové hmoty.
- Nugát ve formě nechte minimálně 8 hodin ztuhnout v lednici.
Tip: Formu nebo plech nezapomeňte vyložit folií, aby se nugát snadno podařilo vyndat.
Pralinky s lískovými oříšky
Domácí pralinky ozdobí sváteční stůl a potěší vaše blízké. Výroba pralinek je jednoduchá, vystačíte si s 5 surovinami: 50 g bílé čokolády, 180 g smetany ke šlehání, 130 g nutelly, 20 g másla a 70 g lískových oříšků.
- Část čokolády rozpusťte ve vodní lázni a v druhém hrnci ohřejte smetanu.
- Když je čokoláda rozpuštěná a smetana horká, nalijte smetanu na čokoládu a promíchejte dohladka.
- Nyní přidejte nutellu, máslo a polovinu nasekaných lískových oříšků.
- Vše pořádně promíchejte a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny.
- Vyložte plech folií, na kterou budete dávat hotové pralinky.
- Lžičkou tvarujte kuličky, do nichž vložte opražený lískový oříšek.
- Rozpusťte zbylou čokoládu a namočte do ní pralinky. Nezapomeňte pralinky na závěr posypat nasekanými lískovými oříšky.
- Nechte pralinky ztuhnout v lednici.
Nutella
Je i u vás ve spíži mezi marmeládami ukrytá nutella pro zahnání mlsných chvilek? A co si takhle vyrobit krémovou domácí nutellu s kousky lískových oříšků? Připravte si 100 g lískových oříšků, 200 g mléčné čokolády, 30 g kakaa, plechovku kondenzovaného mléka, pár kapek vanilkového extraktu, 20 g cukru a špetku soli.
- V hrnci smíchejte kondenzované mléko s mléčnou čokoládou a nechte zchladnout.
- Mezitím ve vyhřáté troubě na 180 °C opražte lískové oříšky.
- Nechte je tam přibližně 10 minut, dokud se nezačnou loupat slupky.
- Poté je dejte do utěrky a mněte je, dokud je nezbavíte slupek.
- Oříšky rozmixujte, přidejte k nim rozpuštěnou čokoládu, kakao, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Vše spolu rozmixujte dohladka.
- Krém uchovávejte v chladu, jelikož v něm nejsou žádné konzervační látky, mohl by se vám ve spíži začít kazit.
- Nebo můžete vyzkoušet náš recept na nutellu, do které se přidává med a špetka kardamomu.
Tip: Pokud je váš krém příliš hustý, opět ho zahřejte a nařeďte jej horkým mlékem. Usnadní vám to roztírání.
Mezi další pochoutky z lískových oříšků patří griliáš, oblíbená mléčná čokoláda s lískovými oříšky nebo raw cukroví.
- Na lískové oříšky narazíte i ve vánočním cukroví, vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s lískovými oříšky, kuličky rafaelo nebo suchárky z bílků s lískovými oříšky. Lískové oříšky najdeme i v likérech, z nichž nejznámější je Frangelico, který prý poprvé v 17. století uvařil mnich v italských Alpách.
Blahodárné lískové oříšky
Plody jsou bohaté na vitamíny (B1, B6, B3 a E) a na minerály (vápník, fosfor, hořčík a mangan).
- Lískové ořechy posilují srdce a cévní soustavu.
- Zlepšují paměť, proto jsou ideální ke svačině do školy.
- Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Podporují činnost nervového systému.
- Chrání buňky před volnými radikály i oxidativním stresem a napomáhají v organismu tmulit případné záněty.
Doporučená denní dávka ořechů je 25 až 30 gramů, což je zhruba jedna hrst. Z nedávného výzkumu provedeného britskými vědci vyplývá, že lidé konzumující hrst ořechů denně u sebe o 20 % snížili riziko úmrtí v důsledku civilizačních chorob, jakými jsou srdečně-cévní onemocnění či rakovina.
Víte že...
- líska byla kdysi považována Kelty za magický strom a lískový prut za ochranu před zlými duchy?
- v některých částech Anglie se ořechy nosily jako talismany?
- čtvrtinu všech na světě vypěstovaných lískových oříšků spotřebuje společnost Ferrero?
Zdroje informací: GingerWithSpice, MyKitchenStories, NewEnglandJournalOfMedicine