Vláčný ořechový chléb

Vláčný ořechový chléb

3.3 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 230 g
Tuky 110 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná báječně a vydrží vláčný i tři dny. Pokud máte domácí pekárnu, nejprve do ní nalijte tekuté ingredience a pak přidejte mouky; ořechy přisypte až po prvním hnětení.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na podsypání
mouka chlebová 200 g
pšeničná
mouka žitná hladká 100 g
droždí sušené 1.5 ČL
vlašské ořechy 100 g
nahrubo nasekané
sůl 2 ČL
olivový olej 3 PL
med 1 PL

1 Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí a ořechy. Přidejte med, olej a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám hmota zdá moc tuhá, přilijte do ní jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2 Takto připravené těsto položte na pracovní plochu lehce poprášenou bílou moukou a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3 Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochu, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte bochník, dejte ho do pomoučněné ošatky a nechte ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4 Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou nastavte na 200 stupňů, plech potáhněte pečicím papírem a přesuňte na něj chléb. Ostrým nožem udělejte na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený chleba nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit