Chutná báječně a vydrží vláčný i tři dny. Pokud máte domácí pekárnu, nejprve do ní nalijte tekuté ingredience a pak přidejte mouky; ořechy přisypte až po prvním hnětení.
Suroviny
Postup
Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí a ořechy. Přidejte med, olej a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám hmota zdá moc tuhá, přilijte do ní jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.
Takto připravené těsto položte na pracovní plochu lehce poprášenou bílou moukou a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.
Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochu, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte bochník, dejte ho do pomoučněné ošatky a nechte ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.
Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou nastavte na 200 stupňů, plech potáhněte pečicím papírem a přesuňte na něj chléb. Ostrým nožem udělejte na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený chleba nechte vychladnout na drátěné mřížce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svačina na zimní výlet: 4 recepty na cesty(4 recepty )
- Z podzimní zahrádky(7 receptů )