0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vláčný ořechový chléb

Vláčný ořechový chléb

3.4/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 230 g
Tuky 110 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná báječně a vydrží vláčný i tři dny. Pokud máte domácí pekárnu, nejprve do ní nalijte tekuté ingredience a pak přidejte mouky; ořechy přisypte až po prvním hnětení.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na podsypání
mouka chlebová 200 g
pšeničná
mouka žitná hladká 100 g
droždí sušené 1,5 ČL
vlašské ořechy 100 g
nahrubo nasekané
sůl 2 ČL
olivový olej 3 PL
med 1 PL

1 Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí a ořechy. Přidejte med, olej a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám hmota zdá moc tuhá, přilijte do ní jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2 Takto připravené těsto položte na pracovní plochu lehce poprášenou bílou moukou a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3 Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochu, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte bochník, dejte ho do pomoučněné ošatky a nechte ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4 Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou nastavte na 200 stupňů, plech potáhněte pečicím papírem a přesuňte na něj chléb. Ostrým nožem udělejte na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený chleba nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč