Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.4/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 230 g
Tuky 110 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná báječně a vydrží vláčný i tři dny. Pokud máte domácí pekárnu, nejprve do ní nalijte tekuté ingredience a pak přidejte mouky; ořechy přisypte až po prvním hnětení.

Související recepty

Suroviny

+ na podsypání
mouka chlebová 200 g
pšeničná
mouka žitná hladká 100 g
droždí sušené 1,5 ČL
nahrubo nasekané
sůl 2 ČL
olivový olej 3 PL
med 1 PL

Postup

1

Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí a ořechy. Přidejte med, olej a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám hmota zdá moc tuhá, přilijte do ní jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2

Takto připravené těsto položte na pracovní plochu lehce poprášenou bílou moukou a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3

Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochu, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte bochník, dejte ho do pomoučněné ošatky a nechte ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4

Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou nastavte na 200 stupňů, plech potáhněte pečicím papírem a přesuňte na něj chléb. Ostrým nožem udělejte na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený chleba nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...