Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Španělská tortilla de patatas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3604 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 104 g
Tuky 316 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tortilla patří mezi naše oblíbené recepty. Často ji dělám, když má přijít návštěva. Je sytá, ze základních surovin a neobyčejně dobrá,“ popisuje svůj oblíbený recept Kateřina Saint Germain (My Cooking Diary). Její slova musíme potvrdit, k přípravě španělské bramborové tortilly budete potřebovat jen 5 surovin a výsledek je vskutku lahodný.

Související recepty

Suroviny

oloupané
rostlinný olej 250 ml
vejce 6 ks
sůl 1 ČL

Postup

1

Brambory a cibuli nakrájejte na cca 2–3 mm tenké plátky – cibuli na půlkolečka a brambory podle velikosti: jsou-li menší, stačí na poloviny a pak na plátky, větší hlízy rozkrojte nejdřív na čtvrtiny a potom je nakrájejte na plátky.

2

Do menší pánve s vyšším okrajem nalijte větší množství oleje – mělo by jej být zhruba na 2 cm. Dostatek oleje zajistí, že v něm brambory budou ponořené a budou se smažit rovnoměrně. Rozpalte ho na nižší stupeň (olej musí bublat, ale není potřeba mít plotnu na plný výkon), vsypte cibuli a opékejte 3 minuty. 

3

Poté přidejte nakrájené brambory a zvolna smažte 15–20 minut, aby vše zezlátlo a brambory změkly.

4

Do větší misky rozklepněte vejce, osolte je a prošlehejte.

5

Opečenou směs brambor a cibule přendejte rovnou z pánve pomocí děrované naběračky do vajíček. Zamíchejte, misku zakryjte a nechte 15 minut odpočívat.

 

6

Z pánve slijte většinu oleje a nechte jen trošku na dně. Pánev rozpalte na středním stupni a nalijte do ní připravenou směs.

7

Nechte opékat 3–5 minut, poté na pánev přiložte větší talíř a tortillu na něj z pánve překlopte. Sesuňte ji z talíře zpět do pánve a opět opékejte 3–5 minut. Nebojte se tortillu otočit i ve chvíli, kdy je nahoře ještě vláčná. V pánvi si pak její tvar hezky srovnáte pomocí vařečky.

8

Výsledná tortilla by měla být propečená, ale přesto vláčná. Když ji jemně zmáčknete, měla by pružit. Bude-li pevná, bude uvnitř pravděpodobně trochu sušší.

NĚCO NAVÍC

  • K přípravě receptu je třeba větší množství oleje. Po použití ho ale můžete uschovat ve vhodné nádobě a použít příště opět na stejný nebo podobný recept opakovaně.
  • Do tortilly lze přidat čerstvé bylinky, pokud vám rostou na parapetu, nebo další zeleninu – mrkev, brokolici, hrášek, papriku, co zrovna máte a co rozpočet dovolí. Lupení či čerstvou zeleninu můžete podávat i jako přílohu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...