0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brynzovník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na asi 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4400 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 334 g
Tuky 281 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými slanými i sladkými koláči, které šikovně ‚čapkala‘ na plech a které jsme my děti chodily tajně ujídat,“ vzpomíná Helena Koťková. Brynzovník podle receptu její babičky je skvělý k pivu i vínu. Ochutnat jste ho mohli na Apetit pikniku.

Suroviny

mléko 200 ml
krystalový cukr 1 PL
droždí 42 g
mouka pšeničná polohrubá 400 g
žloutek 1 ks
sůl 1 PL
mouka pšeničná hladká
na podsypání
Na náplň
brynza 300 g
máslo 200 g
změklé

Na náplň smíchejte máslo s brynzou a dejte vychladit, náplň tak bude v těstě lépe držet.

2 Na těsto: do vlažného mléka nasypte cukr a rozdrobte droždí a vše rozmíchejte dohladka. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, zbylé mléko a vypracujte těsto, nejdříve v míse a potom na válu. Těsto dejte zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout (stačí mu půlhodinka).

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na čtverec a doprostřed si naznačte menší čtverec, posunutý o 90 stupňů tak, aby rohy menšího čtverce ležely ve středu stran čtverce z těsta. Náplň rozetřete do tvaru tohoto vnitřního čtverce. Prázdné rohy těsta přeložte do středu, jako když skládáte obálku. Spoje přitlačte. Těsto nyní přeložte na polovinu, trochu rozválejte, přeložte znovu na polovinu (kratší strany k sobě), znovu trochu rozválejte a opět přeložte (tedy levou stranu k pravé, horní ke spodní a nakonec opět levou k pravé). Nelekejte se, když těsto během překládání popraská.

4 Připravený brynzovník dejte na plech vyložený pečicím papírem (můžete jej nechat, jak je, nebo dát do formy a rukama trochu vytvarovat) a nechte ještě chvilku kynout. Potom dejte péct asi na 45 minut. V průběhu pečení potírejte máslem nebo tukem, který vyteče z náplně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...

Obchod Apetit