Brynzovník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Na asi 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4400 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 334 g
Tuky 281 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými slanými i sladkými koláči, které šikovně ‚čapkala‘ na plech a které jsme my děti chodily tajně ujídat,“ vzpomíná Helena Koťková. Brynzovník podle receptu její babičky je skvělý k pivu i vínu. Ochutnat jste ho mohli na Apetit pikniku.

Suroviny

mléko 200 ml
krystalový cukr 1 PL
droždí 42 g
mouka pšeničná polohrubá 400 g
žloutek 1 ks
sůl 1 PL
mouka pšeničná hladká
na podsypání
Na náplň
brynza 300 g
máslo 200 g
změklé

Na náplň smíchejte máslo s brynzou a dejte vychladit, náplň tak bude v těstě lépe držet.

2 Na těsto: do vlažného mléka nasypte cukr a rozdrobte droždí a vše rozmíchejte dohladka. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, zbylé mléko a vypracujte těsto, nejdříve v míse a potom na válu. Těsto dejte zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout (stačí mu půlhodinka).

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na čtverec a doprostřed si naznačte menší čtverec, posunutý o 90 stupňů tak, aby rohy menšího čtverce ležely ve středu stran čtverce z těsta. Náplň rozetřete do tvaru tohoto vnitřního čtverce. Prázdné rohy těsta přeložte do středu, jako když skládáte obálku. Spoje přitlačte. Těsto nyní přeložte na polovinu, trochu rozválejte, přeložte znovu na polovinu (kratší strany k sobě), znovu trochu rozválejte a opět přeložte (tedy levou stranu k pravé, horní ke spodní a nakonec opět levou k pravé). Nelekejte se, když těsto během překládání popraská.

4 Připravený brynzovník dejte na plech vyložený pečicím papírem (můžete jej nechat, jak je, nebo dát do formy a rukama trochu vytvarovat) a nechte ještě chvilku kynout. Potom dejte péct asi na 45 minut. V průběhu pečení potírejte máslem nebo tukem, který vyteče z náplně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit