Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4400 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 334 g
Tuky 281 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými slanými i sladkými koláči, které šikovně ‚čapkala‘ na plech a které jsme my děti chodily tajně ujídat,“ vzpomíná Helena Koťková. Brynzovník podle receptu její babičky je skvělý k pivu i vínu. Ochutnat jste ho mohli na Apetit pikniku.

Suroviny

mléko 200 ml
krystalový cukr 1 PL
droždí 42 g
mouka pšeničná polohrubá 400 g
žloutek 1 ks
sůl 1 PL
mouka pšeničná hladká
na podsypání
Na náplň
brynza 300 g
máslo 200 g
změklé

Na náplň smíchejte máslo s brynzou a dejte vychladit, náplň tak bude v těstě lépe držet.

2 Na těsto: do vlažného mléka nasypte cukr a rozdrobte droždí a vše rozmíchejte dohladka. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, zbylé mléko a vypracujte těsto, nejdříve v míse a potom na válu. Těsto dejte zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout (stačí mu půlhodinka).

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na čtverec a doprostřed si naznačte menší čtverec, posunutý o 90 stupňů tak, aby rohy menšího čtverce ležely ve středu stran čtverce z těsta. Náplň rozetřete do tvaru tohoto vnitřního čtverce. Prázdné rohy těsta přeložte do středu, jako když skládáte obálku. Spoje přitlačte. Těsto nyní přeložte na polovinu, trochu rozválejte, přeložte znovu na polovinu (kratší strany k sobě), znovu trochu rozválejte a opět přeložte (tedy levou stranu k pravé, horní ke spodní a nakonec opět levou k pravé). Nelekejte se, když těsto během překládání popraská.

4 Připravený brynzovník dejte na plech vyložený pečicím papírem (můžete jej nechat, jak je, nebo dát do formy a rukama trochu vytvarovat) a nechte ještě chvilku kynout. Potom dejte péct asi na 45 minut. V průběhu pečení potírejte máslem nebo tukem, který vyteče z náplně.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit