Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kančí paštika s kachními játry

Kančí paštika s kachními játry

4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou formu biskupského chlebíčku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9835 kcal
Bílkoviny 594 g
Sacharidy 241 g
Tuky 700 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Paštika, jejíž příprava je sice zdlouhavá, se ale ve výsledku dělá skoro sama, a to je na ní to nejlepší – tedy kromě chuti,“ básní o svém receptu na zvěřinovou paštiku Kateřina Pokorná, která nás zaujala na 4. Apetit pikniku.

Suroviny

nebo jiná, např. husí, kančí
mléko 500 ml
slanina 300 g
na kostičky
plec, kýta, krk, na kostky
máslo 100 g
na kostky
bouquet garni
tymián, rozmarýn, šalvěj čerstvé, svázané
jalovec 22 kuliček
pepř 1 ČL
čerstvě namletý
plus na želatinu
husí sádlo 500 g
na hrubo
koňak 40 ml
nebo whiskey, metaxa
sůl
Na dokončení

Postup

1

Játra očistěte (vyřezejte z nich žilky), dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.

2

Do keramického pekáče dejte slaninu, zvěřinu, máslo, bylinky a koření, vše zalijte portským, přidejte 250 g sádla a nechte přes noc v lednici odležet. Druhý den pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 3 hodiny (po první hodině maso zakryjte alobalem, aby se nevysušovalo).

3

Po upečení vyjměte bobkový list, jalovec a bylinky. Játra vyjměte z mléka, osušte a opečte na zbylém sádle spolu s cibulí. Přidejte k masu, podle chuti přilijte alkohol a vše společně umelte. Dochuťte solí a dejte do formy a do lednice ztuhnout.

4

Nakonec ozdobte brusinkami a bobkovými listy a zalijte želatinou uvařenou z portského podle návodu na obalu.

NĚCO NAVÍC

Před ztuhnutím můžete do paštiky vmíchat sušené brusinky nebo opražené kousky mandlí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...