Kančí paštika s kachními játry

Kančí paštika s kachními játry

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9982 kcal
Bílkoviny 594 g
Cukr 247 g
Tuky 700 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Paštika, jejíž příprava je sice zdlouhavá, se ale ve výsledku dělá skoro sama, a to je na ní to nejlepší – tedy kromě chuti,“ básní o svém receptu na zvěřinovou paštiku Kateřina Pokorná, která nás zaujala na 4. Apetit pikniku.

Suroviny

játra kachní 1200 g
nebo jiná, např. husí, kančí
mléko 500 ml
slanina 300 g
nakrájená na kostičky
maso z divočáka 1200 g
plec, kýta, krk, nakrájené na kostky
máslo 100 g
nakrájené na kostky
tymián, rozmarýn, šalvěj čerstvé, svázané
jalovec 22 kuliček
pepř 1 ČL
čerstvě namletý
bobkový list 2 ks
víno červené 300 ml
plus na želatinu
husí sádlo 500 g
cibule červená 1 ks
nakrájená nahrubo
40 ml
tvrdý alkohol koňak, whiskey, metaxa
sůl
Na dokončení
brusinky
bobkový list
želatina

1 Játra očistěte (vyřezejte z nich žilky), dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.

2 Do keramického pekáče dejte slaninu, zvěřinu, máslo, bylinky a koření, vše zalijte portským, přidejte 250 g sádla a nechte přes noc v lednici odležet. Druhý den pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 3 hodiny (po první hodině maso zakryjte alobalem, aby se nevysušovalo).

3 Po upečení vyjměte bobkový list, jalovec a bylinky. Játra vyjměte z mléka, osušte a opečte na zbylém sádle spolu s cibulí. Přidejte k masu, podle chuti přilijte alkohol a vše společně umelte. Dochuťte solí a dejte do formy a do lednice ztuhnout.

4 Nakonec ozdobte brusinkami a bobkovými listy a zalijte želatinou uvařenou z portského podle návodu na obalu.

NĚCO NAVÍC

Před ztuhnutím můžete do paštiky vmíchat sušené brusinky nebo opražené kousky mandlí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit