„Paštika, jejíž příprava je sice zdlouhavá, se ale ve výsledku dělá skoro sama, a to je na ní to nejlepší – tedy kromě chuti,“ básní o svém receptu na zvěřinovou paštiku Kateřina Pokorná, která nás zaujala na 4. Apetit pikniku.
Suroviny
Postup
Játra očistěte (vyřezejte z nich žilky), dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.
Do keramického pekáče dejte slaninu, zvěřinu, máslo, bylinky a koření, vše zalijte portským, přidejte 250 g sádla a nechte přes noc v lednici odležet. Druhý den pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 3 hodiny (po první hodině maso zakryjte alobalem, aby se nevysušovalo).
Po upečení vyjměte bobkový list, jalovec a bylinky. Játra vyjměte z mléka, osušte a opečte na zbylém sádle spolu s cibulí. Přidejte k masu, podle chuti přilijte alkohol a vše společně umelte. Dochuťte solí a dejte do formy a do lednice ztuhnout.
Nakonec ozdobte brusinkami a bobkovými listy a zalijte želatinou uvařenou z portského podle návodu na obalu.
NĚCO NAVÍC
Před ztuhnutím můžete do paštiky vmíchat sušené brusinky nebo opražené kousky mandlí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- 35 lahodných receptů na paštiky a teriny, které zvládnete připravit i doma(34 receptů )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )