0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kančí paštika s kachními játry

Kančí paštika s kachními játry

4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou formu biskupského chlebíčku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9835 kcal
Bílkoviny 594 g
Sacharidy 241 g
Tuky 700 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Paštika, jejíž příprava je sice zdlouhavá, se ale ve výsledku dělá skoro sama, a to je na ní to nejlepší – tedy kromě chuti,“ básní o svém receptu na zvěřinovou paštiku Kateřina Pokorná, která nás zaujala na 4. Apetit pikniku.

Suroviny

játra kachní 1200 g
nebo jiná, např. husí, kančí
mléko 500 ml
slanina 300 g
na kostičky
kančí maso 1200 g
plec, kýta, krk, na kostky
máslo 100 g
na kostky
bouquet garni
tymián, rozmarýn, šalvěj čerstvé, svázané
jalovec 22 kuliček
pepř 1 ČL
čerstvě namletý
bobkový list 2 ks
víno portské 300 ml
plus na želatinu
husí sádlo 500 g
cibule červená 1 ks
na hrubo
koňak 40 ml
nebo whiskey, metaxa
sůl
Na dokončení
brusinky
bobkový list
želatina

1 Játra očistěte (vyřezejte z nich žilky), dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.

2 Do keramického pekáče dejte slaninu, zvěřinu, máslo, bylinky a koření, vše zalijte portským, přidejte 250 g sádla a nechte přes noc v lednici odležet. Druhý den pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 3 hodiny (po první hodině maso zakryjte alobalem, aby se nevysušovalo).

3 Po upečení vyjměte bobkový list, jalovec a bylinky. Játra vyjměte z mléka, osušte a opečte na zbylém sádle spolu s cibulí. Přidejte k masu, podle chuti přilijte alkohol a vše společně umelte. Dochuťte solí a dejte do formy a do lednice ztuhnout.

4 Nakonec ozdobte brusinkami a bobkovými listy a zalijte želatinou uvařenou z portského podle návodu na obalu.

NĚCO NAVÍC

Před ztuhnutím můžete do paštiky vmíchat sušené brusinky nebo opražené kousky mandlí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit