Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Na 25 bochánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6389 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 447 g
Tuky 409 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahůdka ze stánku Sweet Little Something naši redakci na pikniku absolutně dostala! Honza Hlad si za ni od nás na 4. Apetit pikniku vysloužil ocenění nejlepší kulinář.

Suroviny

Na bochánky
mouka pšeničná hladká 340 g
2 PL
sušené droždí
sušené mléko 1.5 PL
krupicový cukr 3 PL
sůl 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
rostlinný olej
sádlo
na potírání
Na bůček
bůček 1.2 kg
bez kosti, s kůží
krystalový cukr 5 PL
sůl 5 PL
rýžový ocet 100 ml
cukr 6 PL
sůl 2 PL
okurka 1 ks
na velmi tenké plátky

1 Začněte nakládáním okurek: 200 ml horké vody smíchejte s octem, cukrem a solí a do nálevu naložte plátky okurek na 3 dny.

Kůži na bůčku nařízněte do mřížky. Smíchejte sůl s cukrem a vetřete směs do masa ze všech stran. Přebytečný cukr a sůl sesypte, maso dejte do pekáčku, zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat v ledničce alespoň 6 hodin (max. 24 hodin).

Troubu předehřejte na 230 °C. Z pekáčku slijte vodu, kterou maso pustilo, dejte do trouby a pečte 1 hodinu. Pak snižte teplotu na 120 °C a maso pečte ještě 75 minut. Upečené maso nechte zchladnout a potom nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.

4 Na bochánky dejte do mísy robotu s hnětacím hákem všechny sypké suroviny, přilijte 200 ml vlažné vody a uhněťte hladké, nelepivé těsto (ručně trvá hnětení zhruba 10 minut). Vypracované těsto dejte do mísy vytřené olejem, zakryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z něj dlaněmi nebo pěstí vyfoukněte vzduch a vyklopte ho na čistou, lehce pomoučněnou pracovní desku.

5 Těsto vyválejte rukama do dlouhého válečku o průměru asi 3 cm a odkrajujte z něj kousky o váze cca 25–28 g (doporučujeme opravdu je zvážit). Z každého vytvořte kuličku; hotové je zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi půl hodiny odpočívat.

Každou kuličku rozválejte do oválu o délce něco přes 10 centimetrů. Oválky shora lehce potřete tukem (olejem nebo sádlem) a potřenou stranou dovnitř přeložte. Nechte je ještě alespoň půlhodinku odpočívat.

7 Do velké hluboké pánve, k níž máte poklici, postavte pařáček, podlijte vodou a přiveďte ji k varu. Z papíru na pečení si mezitím vystřihněte dvě až tři kola o průměru pařáčku. Na kola z pečicího papíru postupně do vějíře skládejte bochánky a dejte je i s papírem na pařáček. Každou várku vařte 10 minut. Bochánky v páře zhruba zdvojnásobí svůj objem.

8 Horký bochánek z páry vždy opatrně rozevřete a dovnitř rozetřete lžičku omáčky hoisin. Nandejte plátky okurek a přidejte plátek bůčku. Posypte jarní cibulkou. Nakonec můžete zakápnout omáčkou sriracha.

NĚCO NAVÍC

Pokud bochánky nebudete podávat hned, nechte je vychladnout (splasknou) a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě anebo zamrazte. Před podáváním je dejte do páry, stačí jim 2–3 minuty, mraženým o něco déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit