Tahle lahůdka ze stánku Sweet Little Something naši redakci na pikniku absolutně dostala! Honza Hlad si za ni od nás na 4. Apetit pikniku vysloužil ocenění nejlepší kulinář.
Suroviny
1 Začněte nakládáním okurek: 200 ml horké vody smíchejte s octem, cukrem a solí a do nálevu naložte plátky okurek na 3 dny.
2 Kůži na bůčku nařízněte do mřížky. Smíchejte sůl s cukrem a vetřete směs do masa ze všech stran. Přebytečný cukr a sůl sesypte, maso dejte do pekáčku, zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat v ledničce alespoň 6 hodin (max. 24 hodin).
3 Troubu předehřejte na 230 °C. Z pekáčku slijte vodu, kterou maso pustilo, dejte do trouby a pečte 1 hodinu. Pak snižte teplotu na 120 °C a maso pečte ještě 75 minut. Upečené maso nechte zchladnout a potom nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
4 Na bochánky dejte do mísy robotu s hnětacím hákem všechny sypké suroviny, přilijte 200 ml vlažné vody a uhněťte hladké, nelepivé těsto (ručně trvá hnětení zhruba 10 minut). Vypracované těsto dejte do mísy vytřené olejem, zakryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z něj dlaněmi nebo pěstí vyfoukněte vzduch a vyklopte ho na čistou, lehce pomoučněnou pracovní desku.
5 Těsto vyválejte rukama do dlouhého válečku o průměru asi 3 cm a odkrajujte z něj kousky o váze cca 25–28 g (doporučujeme opravdu je zvážit). Z každého vytvořte kuličku; hotové je zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi půl hodiny odpočívat.
6 Každou kuličku rozválejte do oválu o délce něco přes 10 centimetrů. Oválky shora lehce potřete tukem (olejem nebo sádlem) a potřenou stranou dovnitř přeložte. Nechte je ještě alespoň půlhodinku odpočívat.
7 Do velké hluboké pánve, k níž máte poklici, postavte pařáček, podlijte vodou a přiveďte ji k varu. Z papíru na pečení si mezitím vystřihněte dvě až tři kola o průměru pařáčku. Na kola z pečicího papíru postupně do vějíře skládejte bochánky a dejte je i s papírem na pařáček. Každou várku vařte 10 minut. Bochánky v páře zhruba zdvojnásobí svůj objem.
8 Horký bochánek z páry vždy opatrně rozevřete a dovnitř rozetřete lžičku omáčky hoisin. Nandejte plátky okurek a přidejte plátek bůčku. Posypte jarní cibulkou. Nakonec můžete zakápnout omáčkou sriracha.
NĚCO NAVÍC
Pokud bochánky nebudete podávat hned, nechte je vychladnout (splasknou) a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě anebo zamrazte. Před podáváním je dejte do páry, stačí jim 2–3 minuty, mraženým o něco déle.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Prasečinka aneb bůček v hlavní roli(12 receptů)
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů)