Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Více než hodinu Pro zkušené Na 25 bochánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6389 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 447 g
Tuky 409 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahůdka ze stánku Sweet Little Something naši redakci na pikniku absolutně dostala! Honza Hlad si za ni od nás na 4. Apetit pikniku vysloužil ocenění nejlepší kulinář.

Související recepty

Brynzovník

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými sl...

Raw brownies

Míšu Bratrychovou zvolili návštěvníci 4. Apetit pi...

Suroviny

Na bochánky
mouka pšeničná hladká 340 g
2 PL
sušené droždí
sušené mléko 1.5 PL
krupicový cukr 3 PL
sůl 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
rostlinný olej
sádlo
na potírání
Na bůček
bůček 1.2 kg
bez kosti, s kůží
krystalový cukr 5 PL
sůl 5 PL
rýžový ocet 100 ml
cukr 6 PL
sůl 2 PL
okurka 1 ks
na velmi tenké plátky

1 Začněte nakládáním okurek: 200 ml horké vody smíchejte s octem, cukrem a solí a do nálevu naložte plátky okurek na 3 dny.

Kůži na bůčku nařízněte do mřížky. Smíchejte sůl s cukrem a vetřete směs do masa ze všech stran. Přebytečný cukr a sůl sesypte, maso dejte do pekáčku, zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat v ledničce alespoň 6 hodin (max. 24 hodin).

Troubu předehřejte na 230 °C. Z pekáčku slijte vodu, kterou maso pustilo, dejte do trouby a pečte 1 hodinu. Pak snižte teplotu na 120 °C a maso pečte ještě 75 minut. Upečené maso nechte zchladnout a potom nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.

4 Na bochánky dejte do mísy robotu s hnětacím hákem všechny sypké suroviny, přilijte 200 ml vlažné vody a uhněťte hladké, nelepivé těsto (ručně trvá hnětení zhruba 10 minut). Vypracované těsto dejte do mísy vytřené olejem, zakryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z něj dlaněmi nebo pěstí vyfoukněte vzduch a vyklopte ho na čistou, lehce pomoučněnou pracovní desku.

5 Těsto vyválejte rukama do dlouhého válečku o průměru asi 3 cm a odkrajujte z něj kousky o váze cca 25–28 g (doporučujeme opravdu je zvážit). Z každého vytvořte kuličku; hotové je zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi půl hodiny odpočívat.

Každou kuličku rozválejte do oválu o délce něco přes 10 centimetrů. Oválky shora lehce potřete tukem (olejem nebo sádlem) a potřenou stranou dovnitř přeložte. Nechte je ještě alespoň půlhodinku odpočívat.

7 Do velké hluboké pánve, k níž máte poklici, postavte pařáček, podlijte vodou a přiveďte ji k varu. Z papíru na pečení si mezitím vystřihněte dvě až tři kola o průměru pařáčku. Na kola z pečicího papíru postupně do vějíře skládejte bochánky a dejte je i s papírem na pařáček. Každou várku vařte 10 minut. Bochánky v páře zhruba zdvojnásobí svůj objem.

8 Horký bochánek z páry vždy opatrně rozevřete a dovnitř rozetřete lžičku omáčky hoisin. Nandejte plátky okurek a přidejte plátek bůčku. Posypte jarní cibulkou. Nakonec můžete zakápnout omáčkou sriracha.

NĚCO NAVÍC

Pokud bochánky nebudete podávat hned, nechte je vychladnout (splasknou) a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě anebo zamrazte. Před podáváním je dejte do páry, stačí jim 2–3 minuty, mraženým o něco déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit