Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3565 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 259 g
Tuky 232 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.

Suroviny

třešně 500 g
odpeckované
krupicový cukr 1 PL
krupicový cukr
na vysypání
ovocná pálenka 1 PL
třešňová
máslo 1 PL
na vymazání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
krupicový cukr 90 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
citronová kůra 1 ČL
máslo 70 g
rozpuštěné
mléko 160 ml
smetana ke šlehání 160 ml
moučkový cukr
na poprášení

1Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

2Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

3Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Komentáře

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit