0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový clafoutis
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 111
Více než hodinu Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3565 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 259 g
Tuky 232 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.

Suroviny

třešně 500 g
odpeckované
krupicový cukr 1 PL
krupicový cukr
na vysypání
ovocná pálenka 1 PL
třešňová
máslo 1 PL
na vymazání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
krupicový cukr 90 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
citronová kůra 1 ČL
máslo 70 g
rozpuštěné
mléko 160 ml
smetana ke šlehání 160 ml
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

3

Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko.

4

Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

5

Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby!

6

Podávejte horké, pocukrované.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit