Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 55
Do hodiny Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5768 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 659 g
Tuky 289 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné jogurtové těsto s mákem, voňavé třešně a křupavá drobenka jsou dokonalá kombinace!

Suroviny

třešně 400 g
odpeckované
krupicový cukr 3 PL
moučkový cukr
na poprášení, lze vynechat
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 3 PL
mák celý 100 g
mletý
krupicový cukr 225 g
citronová kůra
z jednoho biocitronu
máslo 150 g
rozpuštěné
150 g
bílý jogurt z plnotučného mléka
vejce 3 ks
Na drobenku
25 g
mandlových sušenek Amaretti
mouka pšeničná hrubá 150 g
krupicový cukr 75 g
máslo 100 g
změklé

1 Třešně dejte do kastrůlku s krupicovým cukrem a za stálého míchání vařte 2 minuty. Vypněte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dno dortové formy o průměru 28 cm lehce vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Formu zavřete a přečnívající papír odstřihněte.

2 Sušenky zavřete do pevného plastového sáčku a rozdrťte válečkem nebo je krátce promixujte. Spolu s ostatními přísadami na drobenku je nasypte do mísy a buď prsty, nebo hnětacími háky elektrického šlehače zpracujte drobenku.

3 V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a mák. Přidejte cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt a vejce a prošlehejte ručním elektrickým šlehačem. Těsto nalijte do připravené formy.

4 Na těsto ve formě naskládejte okapané třešně a zlehka je přitlačte. Drobenku mírně promačkejte rukama a nasypte ji na třešně. Koláč pečte v předehřáté troubě na druhé pozici odspoda 45–50 minut. Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce. Před podáváním podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit