Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (53)
Do hodiny Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5768 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 659 g
Tuky 289 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčné jogurtové těsto s mákem, voňavé třešně a křupavá drobenka jsou dokonalá kombinace!

Suroviny

třešně 400 g
odpeckované
krupicový cukr 3 PL
moučkový cukr
na poprášení, lze vynechat
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 3 PL
mák celý 100 g
mletý
krupicový cukr 225 g
citronová kůra
z jednoho biocitronu
máslo 150 g
rozpuštěné
150 g
bílý jogurt z plnotučného mléka
vejce 3 ks
Na drobenku
25 g
mandlových sušenek Amaretti
mouka pšeničná hrubá 150 g
krupicový cukr 75 g
máslo 100 g
změklé

1 Třešně dejte do kastrůlku s krupicovým cukrem a za stálého míchání vařte 2 minuty. Vypněte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dno dortové formy o průměru 28 cm lehce vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Formu zavřete a přečnívající papír odstřihněte.

2 Sušenky zavřete do pevného plastového sáčku a rozdrťte válečkem nebo je krátce promixujte. Spolu s ostatními přísadami na drobenku je nasypte do mísy a buď prsty, nebo hnětacími háky elektrického šlehače zpracujte drobenku.

3 V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a mák. Přidejte cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt a vejce a prošlehejte ručním elektrickým šlehačem. Těsto nalijte do připravené formy.

4 Na těsto ve formě naskládejte okapané třešně a zlehka je přitlačte. Drobenku mírně promačkejte rukama a nasypte ji na třešně. Koláč pečte v předehřáté troubě na druhé pozici odspoda 45–50 minut. Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce. Před podáváním podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit