Pečené zimní rizoto s pórkem

Pečené zimní rizoto s pórkem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2273 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 274 g
Tuky 94 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
uzená slanina 100 g
na kostky
pórek 2 ks
na drobno
růžičková kapusta 120 g
očištěná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
rýže arborio 250 g
mléko 250 ml
vývar zeleninový 800 ml
lze nahradit drůbežím
zakysaná smetana 50 g
citron 1 ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
nastrouhaný
rukola
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem. Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.

2Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte. Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne. Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Petra Moucová

Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.

Anonym

Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit