Zelenina, kterou v některých zemích považují i za koření, je skutečnou hvězdou zimní kuchyně.
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vsypte cibuli, pórek, bramboru a česnek. Míchejte a opékejte 5 minut, až cibule změkne.
Potom buď podlijte vínem a 2 minuty vařte, aby se tekutina zredukovala na polovinu, pak přilijte vývar a přidejte brokolici. (Víno můžete vynechat a jeho množství nahradit vývarem a 1 lžičkou octa. Zalijte jím cibuli a pak vložte brokolici.)
Potom zesilte oheň a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 10-15 minut, aby brokolice změkla. Odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.
Přidejte polovinu sýra a rozmixujte dohladka. Prohřejte na mírném ohni a už nevařte. Osolte.
Rozdělte do misek a podávejte posypané mandlemi, zbývajícím sýrem a petrželkou. Pokapejte zbylým olejem a opepřete. Podle chuti podávejte s tousty nebo s krutony.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )