0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

2.1 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1690 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 97 g
Tuky 94 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelenina, kterou v některých zemích považují i za koření, je skutečnou hvězdou zimní kuchyně. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nahrubo
pórek 1 ks
jen světlá část, nahrubo
brambory 1 ks
oloupaná, nahrubo
česnek 2 stroužky
drcené
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
víno bílé 125 ml
(nebo jen další vývar + 1 lžička bílého vinného či jablečného octa)
brokolice 1 ks
velká, včetně stonku, nahrubo, (nebo 500g mražené)
sýr s modrou plísní 150 g
rozdrobený
sůl
pepř
čerstvě mletý
mandle plátky 2 hrsti
opražené
petrželka
toustový chléb
lze nahradit krutony, k podávání

1 Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vsypte cibuli, pórek, bramboru a česnek. Míchejte a opékejte 5 minut, až cibule změkne. Potom buď podlijte vínem a 2 minuty vařte, aby se tekutina zredukovala na polovinu, pak přilijte vývar a přidejte brokolici. (Víno můžete vynechat a jeho množství nahradit vývarem a 1 lžičkou octa. Zalijte jím cibuli a pak vložte brokolici.) Potom zesilte oheň a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 10-15 minut, aby brokolice změkla. Odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.

2 Přidejte polovinu sýra a rozmixujte dohladka. Prohřejte na mírném ohni a už nevařte. Osolte.

3 Rozdělte do misek a podávejte posypané mandlemi, zbývajícím sýrem a petrželkou. Pokapejte zbylým olejem a opepřete. Podle chuti podávejte s tousty nebo s krutony.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit