Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
špek
100
g
na kostky
pórek
2
ks
na drobno
růžičková kapusta
120
g
očištěná, na čtvrtky
česnek
2
stroužky
drcené
rýže arborio
250
g
mléko
250
ml
vývar zeleninový
800
ml
lze nahradit drůbežím
zakysaná smetana
50
g
citron
1
ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán
30
g
nastrouhaný
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C.
2
Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem.
3
Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.
4
Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte.
5
Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne.
6
Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.
Komentáře
Petra Moucová
05.01.2019 22:00
Moc fajn rizoto, jen bych
Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.
Anonym
17.01.2019 22:06
Mám úplně stejnou zkušenost.
Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.