Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
špek
100
g
na kostky
pórek
2
ks
na drobno
růžičková kapusta
120
g
očištěná, na čtvrtky
česnek
2
stroužky
drcené
rýže arborio
250
g
mléko
250
ml
vývar zeleninový
800
ml
lze nahradit drůbežím
zakysaná smetana
50
g
citron
1
ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán
30
g
nastrouhaný
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C.
2
Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem.
3
Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.
4
Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte.
5
Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne.
6
Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.
Komentáře
Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.
Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.