Pečené zimní rizoto s pórkem

Pečené zimní rizoto s pórkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2273 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 274 g
Tuky 94 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
uzená slanina 100 g
na kostky
pórek 2 ks
na drobno
růžičková kapusta 120 g
očištěná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
rýže arborio 250 g
mléko 250 ml
vývar zeleninový 800 ml
lze nahradit drůbežím
zakysaná smetana 50 g
citron 1 ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
nastrouhaný
rukola
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem. Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.

2Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte. Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne. Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Petra Moucová

Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.

Anonym

Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit