Pečené zimní rizoto s pórkem

Pečené zimní rizoto s pórkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1320 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 77 g
Tuky 86 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
uzená slanina 100 g
na kostky
pórek 2 ks
omytý, natenko
růžičková kapusta 120 g
očištěná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
250 g
kulatozrnná rýže na rizoto (arborio)
mléko 250 ml
vývar zeleninový 800 ml
lze nahradit drůbežím
50 g
tučná zakysaná smetana
citron 1 ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
nastrouhaný
rukola
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 180°C. Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem. Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby. Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte. Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne. Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Petra Moucová

Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.

Anonym

Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit