0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené zimní rizoto s pórkem

Pečené zimní rizoto s pórkem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2273 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 274 g
Tuky 94 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
uzená slanina 100 g
na kostky
pórek 2 ks
na drobno
růžičková kapusta 120 g
očištěná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
rýže arborio 250 g
mléko 250 ml
vývar zeleninový 800 ml
lze nahradit drůbežím
zakysaná smetana 50 g
citron 1 ks
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán 30 g
nastrouhaný
rukola
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem.

3

Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.

4

Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte.

 
5

Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne.

 
6

Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.

Související články

Škola vaření: rizoto z trouby
  • Tipy a triky

Škola vaření: rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Petra Moucová

Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.

Anonym

Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit