Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené zimní rizoto s pórkem

Pečené zimní rizoto s pórkem

4.6/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1919 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 272 g
Tuky 46 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba tohle všechno udělá za vás.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
špek 100 g
na kostky
pórek 2 ks
na drobno
očištěná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
rýže arborio 250 g
mléko 250 ml
vývar zeleninový 800 ml
lze nahradit drůbežím
kůra a šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný
k podávání, lze nahradit nastříhanou řeřichou / polníčkem (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Ve velkém mělkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu 2 minuty, pak vsypte pórek, kapustičky a česnek. Opékejte 5 minut, potom přidejte rýži, promíchejte, zalijte mlékem a vývarem.

3

Přiklopte a vložte na 30 minut do trouby.

4

Následně vmíchejte zakysanou smetanu a citronovou kůru i šťávu, dosolte.

 
5

Přiklopte a pečte ještě 10 minut, až rýže změkne.

 
6

Podávejte opepřené, posypané parmazánem a zelenými lístky podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

17.01.2019 22:06

Mám úplně stejnou zkušenost. Po 30 minutách pečení byla rýže v podstatě měkká, už ani ne al dente. Možná je to tím horkým vývarem.

05.01.2019 22:00

Moc fajn rizoto, jen bych ubrala čas ze 30 minut na 20 minut..ta rýže se mi zdála trošku rozvařená.Ale chuti to nevadilo.

Apetit magazín