Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2459 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 149 g
Tuky 172 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V případě bramborového salátu jsou veškeré experimenty zbytečné – osvědčený postup vůbec nic nepřekoná!

Suroviny

brambory 300 g
salátové, uvařené ve slupce, oloupané
kořenová zelenina 100 g
mrkev, celer, petržel
vývar 750 ml
masový nebo zeleninový
okurky nakládané 3 ks
nakrájené nadrobno
lák z okurek
trocha
šunka 80 g
od kosti, na kostičky
hrášek 50 g
sterilovaný nebo mražený, povolený
křepelčí vejce 6 ks
šalotka 2 ks
nadrobno nakrájená
majonéza 100 g
hořčice dijonská
sůl
pepř bílý

Postup

1

Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka.

2

Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout.

3

Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy.

4

Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.

5

Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek.

Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

Tip: Místo klasických brambor můžete použít francouzské brambory Grenaille, které nemusíte loupat – stačí je nakrájet na osminky. Pokud chcete salát zlehčit, nahraďte majonézu bílým jogurtem, nejlépe řeckým.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit