0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Na 400 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1050 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 116 g
Tuky 44 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický sýr panýr je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Měkký se hodí třeba do dezertů, po zatížení ho můžete nakrájet na kostky a ty přidat například do kari.

Suroviny

citronová štáva 4 PL
mléko 2 l
čerstvé plnotučné
chilli paprička 1 ks
čerstvá zelená

1Citronovou šťávu smíchejte se 125ml horké vody a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte mléko k varu. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. 

2Vypněte a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny.

3Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku (viz recept na další straně). Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC
Před zatížením můžete sýr ochutit – jako my – nasekanou chilli papričkou, nebo jej osolte a přidejte třeba pepř, opražený římský kmín nebo čerstvý koriandr. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Komentáře

Tereza snaselova

panýr jsem ted dodelala a na 2l mléka byl třeba celý citron aby se začaly tvořit hrudky ...tak doporučuju rezervu :)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit