0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 sušenek a 6–8 porcí dipu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3328 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 162 g
Tuky 259 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 110 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 30 g
jemně mletá
čedar 80 g
jemný (mild) bílý čedar, nahrubo nastrouhaný
máslo 110 g
studené, na kostičky
mléko 45 ml
plnotučné
lískové oříšky 30 g
nasucho opražené, bez slupiček, najemno nasekané
sůl mořská 0.25 ČL
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý
Na dip
máslo 30 g
cibule 3 ks
střední, na velmi tenká kolečka (nejlépe na mandolíně)
sůl 2 ČL
krupicový cukr 2 ČL
víno bílé 60 ml
např. Sauvignon Blanc, lze nahradit vodou
zakysaná smetana 300 g
majonéza 2.5 PL
krémový sýr 200 g
petrželka
hladkolistá, nasekaná, podle chuti
worcesterská omáčka
lze nahradit sojovou, podle chuti (stačí pár kapek)

1 V míse robotu s nasazeným pádlem smíchejte obě mouky, sýr a máslo. Zpracovávejte při střední rychlosti, až mouka vstřebá máslo a hmota se začne spojovat, když ji stisknete mezi prsty. (Nesahejte však do mísy za chodu přístroje!) Přidejte mléko, oříšky, sůl a pepř, zpracovávejte ještě 30 sekund, až těsto připomíná drobenku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně a rychle prohněťte, aby bylo hladké. Mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na tloušťku 1/2cm. Položte na plech nebo na tác a dejte do chladničky na 1 hodinu. (Zakryté v chladničce vydrží až 5 dní.)

2 Předehřejte troubu na 180°C. Pak z těsta vykrájejte cca 4cm oválky nebo kolečka či jiné podobně velké tvary a vyskládejte je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, aby se sušenky zpevnily a začaly zlátnout kolem okrajů. Pak nechte 5 minut chladnout na mřížce i s plechem a poté přesuňte na samotnou mřížku.

3 Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. V plechové dóze vydrží sušenky 4 dny při pokojové teplotě. Před podáváním prohřejte 5 minut při 180°C.

4 Na dip rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni máslo, vsypte cibuli, posypte solí a cukrem. Opékejte 10–15 minut, občas zamíchejte. Pak po troškách přilévejte víno či vodu a nechávejte odpařit, pak teprve přilévejte další. Po asi 30 minutách by cibule měla být tmavě zlatohnědá a voňavá. Pak cibuli nakrájejte na malé kousky (část můžete odložit na ozdobení).

V misce cibuli promíchejte se zakysanou smetanou, majonézou a krémovým sýrem. Přidejte petrželku podle chuti, popřípadě dosolte a dopepřete. Můžete podle chuti do- ladit worcesterem nebo sójovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit