0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 sušenek a 6–8 porcí dipu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3328 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 162 g
Tuky 259 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 110 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 30 g
jemně mletá
jemný (mild) bílý čedar, nahrubo nastrouhaný
máslo 110 g
studené, na kostičky
mléko 45 ml
plnotučné
lískové oříšky 30 g
nasucho opražené, bez slupiček, najemno nasekané
sůl mořská ¼ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
Na dip
máslo 30 g
cibule 3 ks
střední, na velmi tenká kolečka (nejlépe na mandolíně)
sůl 2 ČL
krupicový cukr 2 ČL
např. Sauvignon Blanc, lze nahradit vodou
majonéza 2,5 PL
petrželka
hladkolistá, nasekaná, podle chuti
worchestrová omáčka
lze nahradit sojovou, podle chuti (stačí pár kapek)

1 V míse robotu s nasazeným pádlem smíchejte obě mouky, sýr a máslo. Zpracovávejte při střední rychlosti, až mouka vstřebá máslo a hmota se začne spojovat, když ji stisknete mezi prsty. (Nesahejte však do mísy za chodu přístroje!) Přidejte mléko, oříšky, sůl a pepř, zpracovávejte ještě 30 sekund, až těsto připomíná drobenku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně a rychle prohněťte, aby bylo hladké. Mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na tloušťku 1/2cm. Položte na plech nebo na tác a dejte do chladničky na 1 hodinu. (Zakryté v chladničce vydrží až 5 dní.)

2 Předehřejte troubu na 180°C. Pak z těsta vykrájejte cca 4cm oválky nebo kolečka či jiné podobně velké tvary a vyskládejte je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, aby se sušenky zpevnily a začaly zlátnout kolem okrajů. Pak nechte 5 minut chladnout na mřížce i s plechem a poté přesuňte na samotnou mřížku.

3 Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. V plechové dóze vydrží sušenky 4 dny při pokojové teplotě. Před podáváním prohřejte 5 minut při 180°C.

4 Na dip rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni máslo, vsypte cibuli, posypte solí a cukrem. Opékejte 10–15 minut, občas zamíchejte. Pak po troškách přilévejte víno či vodu a nechávejte odpařit, pak teprve přilévejte další. Po asi 30 minutách by cibule měla být tmavě zlatohnědá a voňavá. Pak cibuli nakrájejte na malé kousky (část můžete odložit na ozdobení).

V misce cibuli promíchejte se zakysanou smetanou, majonézou a krémovým sýrem. Přidejte petrželku podle chuti, popřípadě dosolte a dopepřete. Můžete podle chuti do- ladit worcesterem nebo sójovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Gabriela Smetanová

Čedarové sušenky

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč