Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3743 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 267 g
Tuky 245 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše variace na fesendžán, jak se tomuto perskému pokrmu říká v jeho domovině, obsahuje dýni, kterou v originálu nenajdete, ale v podzimní sezoně se přímo nabízí. V chladničce jídlo vydrží 2–3 dny a rozleží se tak, že může připomínat svíčkovou.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
menší, bez vrchní (stehenní) kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
vlašské ořechy 220 g
+ na ozdobu
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 3 stroužky
drcené
vývar kuřecí 250 ml
cca
melasa 200 ml
z granátových jablek
dýně 200 g
máslová dýně očištěná, na kostky
dýňové pyré 120 ml
(viz Něco navíc)
skořice 0.25 ČL
mletá
granátové jablko 1 ks
malé, semínka, k podávání
tymián
čerstvý, k podávání

1 Kuřecí stehna mírně osolte a opepřete. Po dávkách je opečte ve velkém litinovém kastrolu na oleji ze všech stran do světle zlaté barvy. Odstavte a vyjměte kuře.

2 V robotu se sekacím nástavcem či jiném vhodném přístroji zpracujte ořechy na kouskovitou pastu (občas setřete stěny nádoby). Vlijte pár lžic studené vody a dále zpracovávejte na béžovou pastu.

3 Tuk v kastrolu opět rozehřejte, vsypte cibuli a česnek a opékejte 1–2 minuty. Pak přidejte ořechovou pastu a 125 ml vývaru, dobře promíchejte. Oheň ztlumte na mírný až střední a zvolna vařte s poodklopenou pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte melasu z granátového jablka, odložené kuřecí díly, dýni, dýňové pyré, skořici a 100 ml vývaru. Dobře promíchejte. Přiklopte a zvolna duste přiklopené zhruba 45 minut, až bude mít omáčka pěknou ořechovou barvu a na povrchu se objeví vrstvička oleje. Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem. Dolaďte solí, pepřem, granátovou melasou.

4 Podávejte ozdobené zrnky granátového jablka, opraženými ořechy a lístky tymiánu. Jako příloha se hodí rýže, noky bramborové i obyčejné z hrubé mouky a vejce, jaké se jedí ke kuřeti na paprice, kuskus, tarhoňa či špecle.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré pečte 1cm kostičky dýně při 180°C půl hodiny doměkka a pak rozmixujte. Spolu s nimi lze dát do trouby i kostky dýně, jež přijdou do omáčky v celku, i kuřecí stehna.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit