Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3743 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 267 g
Tuky 245 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše variace na fesendžán, jak se tomuto perskému pokrmu říká v jeho domovině, obsahuje dýni, kterou v originálu nenajdete, ale v podzimní sezoně se přímo nabízí. V chladničce jídlo vydrží 2–3 dny a rozleží se tak, že může připomínat svíčkovou.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
menší, bez vrchní (stehenní) kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
vlašské ořechy 220 g
+ na ozdobení
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 3 stroužky
drcené
vývar kuřecí 250 ml
melasa 200 ml
z granátových jablek
dýně 200 g
máslová dýně – očištěná, na kostky
dýňové pyré 120 ml
viz Něco navíc
skořice 0.25 ČL
mletá
granátové jablko 1 ks
malé, semínka vyloupaná, k podávání
tymián
čerstvý, k podávání

1 Kuřecí stehna mírně osolte a opepřete. Po dávkách je opečte ve velkém litinovém kastrolu na oleji ze všech stran do světle zlaté barvy. Odstavte a vyjměte kuře.

2 V robotu se sekacím nástavcem či jiném vhodném přístroji zpracujte ořechy na kouskovitou pastu (občas setřete stěny nádoby). Vlijte pár lžic studené vody a dále zpracovávejte na béžovou pastu.

3 Tuk v kastrolu opět rozehřejte, vsypte cibuli a česnek a opékejte 1–2 minuty. Pak přidejte ořechovou pastu a 125 ml vývaru, dobře promíchejte. Oheň ztlumte na mírný až střední a zvolna vařte s poodklopenou pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte melasu z granátového jablka, odložené kuřecí díly, dýni, dýňové pyré, skořici a 100 ml vývaru. Dobře promíchejte. Přiklopte a zvolna duste přiklopené zhruba 45 minut, až bude mít omáčka pěknou ořechovou barvu a na povrchu se objeví vrstvička oleje. Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem. Dolaďte solí, pepřem, granátovou melasou.

4 Podávejte ozdobené zrnky granátového jablka, opraženými ořechy a lístky tymiánu. Jako příloha se hodí rýže, noky bramborové i obyčejné z hrubé mouky a vejce, jaké se jedí ke kuřeti na paprice, kuskus, tarhoňa či špecle.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré pečte 1cm kostičky dýně při 180°C půl hodiny doměkka a pak rozmixujte. Spolu s nimi lze dát do trouby i kostky dýně, jež přijdou do omáčky v celku, i kuřecí stehna.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit