Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Naše variace na fesendžán, jak se tomuto perskému pokrmu říká v jeho domovině, obsahuje dýni, kterou v originálu nenajdete, ale v podzimní sezoně se přímo nabízí. V chladničce jídlo vydrží 2–3 dny a rozleží se tak, že může připomínat svíčkovou.

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Dušení 1:00
Kuře

Ingredience

    • 4 menší kuřecí stehna, zbavená vrchní (stehenní) kosti
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 220 g vlašských ořechů + na ozdobení
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • cca 250 ml drůbežího vývaru
    • cca 200 ml melasy z granátových jablek
    • 200 g očištěné máslové dýně, nakrájené na kostky
    • 120 ml dýňového pyré (viz Něco navíc)
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • semínka z 1 malého granátového jablka a čerstvý tymián k podávání

Příprava jídla

1 Kuřecí stehna mírně osolte a opepřete. Po dávkách je opečte ve velkém litinovém kastrolu na oleji ze všech stran do světle zlaté barvy. Odstavte a vyjměte kuře.

2 V robotu se sekacím nástavcem či jiném vhodném přístroji zpracujte ořechy na kouskovitou pastu (občas setřete stěny nádoby). Vlijte pár lžic studené vody a dále zpracovávejte na béžovou pastu.

3 Tuk v kastrolu opět rozehřejte, vsypte cibuli a česnek a opékejte 1–2 minuty. Pak přidejte ořechovou pastu a 125 ml vývaru, dobře promíchejte. Oheň ztlumte na mírný až střední a zvolna vařte s poodklopenou pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte melasu z granátového jablka, odložené kuřecí díly, dýni, dýňové pyré, skořici a 100 ml vývaru. Dobře promíchejte. Přiklopte a zvolna duste přiklopené zhruba 45 minut, až bude mít omáčka pěknou ořechovou barvu a na povrchu se objeví vrstvička oleje. Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem. Dolaďte solí, pepřem, granátovou melasou.

4 Podávejte ozdobené zrnky granátového jablka, opraženými ořechy a lístky tymiánu. Jako příloha se hodí rýže, noky bramborové i obyčejné z hrubé mouky a vejce, jaké se jedí ke kuřeti na paprice, kuskus, tarhoňa či špecle.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré pečte 1cm kostičky dýně při 180°C půl hodiny doměkka a pak rozmixujte. Spolu s nimi lze dát do trouby i kostky dýně, jež přijdou do omáčky v celku, i kuřecí stehna.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Přidat komentář