0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3743 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 267 g
Tuky 245 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše variace na fesendžán, jak se tomuto perskému pokrmu říká v jeho domovině, obsahuje dýni, kterou v originálu nenajdete, ale v podzimní sezoně se přímo nabízí. V chladničce jídlo vydrží 2–3 dny a rozleží se tak, že může připomínat svíčkovou.

Suroviny

menší, bez vrchní (stehenní) kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
vlašské ořechy 220 g
+ na ozdobení
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 3 stroužky
drcené
vývar kuřecí 250 ml
melasa 200 ml
z granátových jablek
dýně 200 g
máslová dýně – očištěná, na kostky
dýňové pyré 120 ml
viz Něco navíc
skořice ¼ ČL
mletá
malé, semínka vyloupaná, k podávání
tymián
čerstvý, k podávání

1 Kuřecí stehna mírně osolte a opepřete. Po dávkách je opečte ve velkém litinovém kastrolu na oleji ze všech stran do světle zlaté barvy. Odstavte a vyjměte kuře.

2 V robotu se sekacím nástavcem či jiném vhodném přístroji zpracujte ořechy na kouskovitou pastu (občas setřete stěny nádoby). Vlijte pár lžic studené vody a dále zpracovávejte na béžovou pastu.

3 Tuk v kastrolu opět rozehřejte, vsypte cibuli a česnek a opékejte 1–2 minuty. Pak přidejte ořechovou pastu a 125 ml vývaru, dobře promíchejte. Oheň ztlumte na mírný až střední a zvolna vařte s poodklopenou pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte melasu z granátového jablka, odložené kuřecí díly, dýni, dýňové pyré, skořici a 100 ml vývaru. Dobře promíchejte. Přiklopte a zvolna duste přiklopené zhruba 45 minut, až bude mít omáčka pěknou ořechovou barvu a na povrchu se objeví vrstvička oleje. Je-li omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem. Dolaďte solí, pepřem, granátovou melasou.

4 Podávejte ozdobené zrnky granátového jablka, opraženými ořechy a lístky tymiánu. Jako příloha se hodí rýže, noky bramborové i obyčejné z hrubé mouky a vejce, jaké se jedí ke kuřeti na paprice, kuskus, tarhoňa či špecle.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré pečte 1cm kostičky dýně při 180°C půl hodiny doměkka a pak rozmixujte. Spolu s nimi lze dát do trouby i kostky dýně, jež přijdou do omáčky v celku, i kuřecí stehna.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Komentáře

Dora Kubíčková

perské

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč