
Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem
Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.
Ingredience
- 110 g hladké mouky
- 30 g pšeničné jemně mleté celozrnné mouky
- 80 g jemného (mild) bílého čedaru, nastrouhaného nahrubo
- 110 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce (45 ml) plnotučného mléka
- 30 g lískových oříšků, nasucho opražených, zbavených slupiček a nasekaných najemno
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 30 g másla
- 3 střední cibule, nakrájené na velmi tenká kolečka (nejlépe na mandolíně)
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky krupicového cukru
- 60 ml bílého vína, např. Sauvignon Blanc (nebo vody)
- 300 g zakysané smetany
- 2,5 lžíce majonézy
- 200 g krémového smetanového sýra
- nasekaná hladkolistá petržel podle chuti
- worcesterská nebo sójová omáčka podle chuti (stačí pár kapek)
NA DIP
Příprava jídla
1 V míse robotu s nasazeným pádlem smíchejte obě mouky, sýr a máslo. Zpracovávejte při střední rychlosti, až mouka vstřebá máslo a hmota se začne spojovat, když ji stisknete mezi prsty. (Nesahejte však do mísy za chodu přístroje!) Přidejte mléko, oříšky, sůl a pepř, zpracovávejte ještě 30 sekund, až těsto připomíná drobenku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně a rychle prohněťte, aby bylo hladké. Mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na tloušťku 1/2cm. Položte na plech nebo na tác a dejte do chladničky na 1 hodinu. (Zakryté v chladničce vydrží až 5 dní.)
2 Předehřejte troubu na 180°C. Pak z těsta vykrájejte cca 4cm oválky nebo kolečka či jiné podobně velké tvary a vyskládejte je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, aby se sušenky zpevnily a začaly zlátnout kolem okrajů. Pak nechte 5 minut chladnout na mřížce i s plechem a poté přesuňte na samotnou mřížku.
3 Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. V plechové dóze vydrží sušenky 4 dny při pokojové teplotě. Před podáváním prohřejte 5 minut při 180°C.
4 Na dip rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni máslo, vsypte cibuli, posypte solí a cukrem. Opékejte 10–15 minut, občas zamíchejte. Pak po troškách přilévejte víno či vodu a nechávejte odpařit, pak teprve přilévejte další. Po asi 30 minutách by cibule měla být tmavě zlatohnědá a voňavá. Pak cibuli nakrájejte na malé kousky (část můžete odložit na ozdobení).
5 V misce cibuli promíchejte se zakysanou smetanou, majonézou a krémovým sýrem. Přidejte petrželku podle chuti, popřípadě dosolte a dopepřete. Můžete podle chuti do- ladit worcesterem nebo sójovou omáčkou.
Přidat komentář