Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 30 sušenek a 6–8 porcí dipu
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 110 g hladké mouky
    • 30 g pšeničné jemně mleté celozrnné mouky
    • 80 g jemného (mild) bílého čedaru, nastrouhaného nahrubo
    • 110 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
    • 3 lžíce (45 ml) plnotučného mléka
    • 30 g lískových oříšků, nasucho opražených, zbavených slupiček a nasekaných najemno
    • 1/4 lžičky mořské soli
    • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

    NA DIP

    • 30 g másla
    • 3 střední cibule, nakrájené na velmi tenká kolečka (nejlépe na mandolíně)
    • 2 lžičky soli
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 60 ml bílého vína, např. Sauvignon Blanc (nebo vody)
    • 300 g zakysané smetany
    • 2,5 lžíce majonézy
    • 200 g krémového smetanového sýra
    • nasekaná hladkolistá petržel podle chuti
    • worcesterská nebo sójová omáčka podle chuti (stačí pár kapek)

Příprava jídla

V míse robotu s nasazeným pádlem smíchejte obě mouky, sýr a máslo. Zpracovávejte při střední rychlosti, až mouka vstřebá máslo a hmota se začne spojovat, když ji stisknete mezi prsty. (Nesahejte však do mísy za chodu přístroje!) Přidejte mléko, oříšky, sůl a pepř, zpracovávejte ještě 30 sekund, až těsto připomíná drobenku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně a rychle prohněťte, aby bylo hladké. Mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na tloušťku 1/2cm. Položte na plech nebo na tác a dejte do chladničky na 1 hodinu. (Zakryté v chladničce vydrží až 5 dní.)

2 Předehřejte troubu na 180°C. Pak z těsta vykrájejte cca 4cm oválky nebo kolečka či jiné podobně velké tvary a vyskládejte je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, aby se sušenky zpevnily a začaly zlátnout kolem okrajů. Pak nechte 5 minut chladnout na mřížce i s plechem a poté přesuňte na samotnou mřížku.

3 Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. V plechové dóze vydrží sušenky 4 dny při pokojové teplotě. Před podáváním prohřejte 5 minut při 180°C.

4 Na dip rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni máslo, vsypte cibuli, posypte solí a cukrem. Opékejte 10–15 minut, občas zamíchejte. Pak po troškách přilévejte víno či vodu a nechávejte odpařit, pak teprve přilévejte další. Po asi 30 minutách by cibule měla být tmavě zlatohnědá a voňavá. Pak cibuli nakrájejte na malé kousky (část můžete odložit na ozdobení).

V misce cibuli promíchejte se zakysanou smetanou, majonézou a krémovým sýrem. Přidejte petrželku podle chuti, popřípadě dosolte a dopepřete. Můžete podle chuti do- ladit worcesterem nebo sójovou omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Přidat komentář