Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 sušenek a 6–8 porcí dipu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3328 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 162 g
Tuky 259 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 110 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 30 g
jemně mletá
čedar 80 g
jemný (mild) bílý čedar, nahrubo nastrouhaný
máslo 110 g
studené, na kostičky
mléko 45 ml
plnotučné
lískové oříšky 30 g
nasucho opražené, bez slupiček, najemno nasekané
sůl mořská 0.25 ČL
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý
Na dip
máslo 30 g
cibule 3 ks
střední, na velmi tenká kolečka (nejlépe na mandolíně)
sůl 2 ČL
krupicový cukr 2 ČL
víno bílé 60 ml
např. Sauvignon Blanc, lze nahradit vodou
zakysaná smetana 300 g
majonéza 2.5 PL
krémový sýr 200 g
petrželka
hladkolistá, nasekaná, podle chuti
worcesterská omáčka
lze nahradit sojovou, podle chuti (stačí pár kapek)

1 V míse robotu s nasazeným pádlem smíchejte obě mouky, sýr a máslo. Zpracovávejte při střední rychlosti, až mouka vstřebá máslo a hmota se začne spojovat, když ji stisknete mezi prsty. (Nesahejte však do mísy za chodu přístroje!) Přidejte mléko, oříšky, sůl a pepř, zpracovávejte ještě 30 sekund, až těsto připomíná drobenku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně a rychle prohněťte, aby bylo hladké. Mezi dvěma archy pečicího papíru ho rozválejte na tloušťku 1/2cm. Položte na plech nebo na tác a dejte do chladničky na 1 hodinu. (Zakryté v chladničce vydrží až 5 dní.)

2 Předehřejte troubu na 180°C. Pak z těsta vykrájejte cca 4cm oválky nebo kolečka či jiné podobně velké tvary a vyskládejte je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15–20 minut, aby se sušenky zpevnily a začaly zlátnout kolem okrajů. Pak nechte 5 minut chladnout na mřížce i s plechem a poté přesuňte na samotnou mřížku.

3 Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě. V plechové dóze vydrží sušenky 4 dny při pokojové teplotě. Před podáváním prohřejte 5 minut při 180°C.

4 Na dip rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni máslo, vsypte cibuli, posypte solí a cukrem. Opékejte 10–15 minut, občas zamíchejte. Pak po troškách přilévejte víno či vodu a nechávejte odpařit, pak teprve přilévejte další. Po asi 30 minutách by cibule měla být tmavě zlatohnědá a voňavá. Pak cibuli nakrájejte na malé kousky (část můžete odložit na ozdobení).

V misce cibuli promíchejte se zakysanou smetanou, majonézou a krémovým sýrem. Přidejte petrželku podle chuti, popřípadě dosolte a dopepřete. Můžete podle chuti do- ladit worcesterem nebo sójovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit