Horké (a snadné!) čokoládové suflé

Horké (a snadné!) čokoládové suflé

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3081 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 247 g
Tuky 178 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suflé neboli nákyp má pověst sice naprosto lahodného, ale nesnadného dezertu. Naše verze je ovšem klasicky jednoduchá – a snadno ji zvládnete, i pokud teprve sbíráte cukrářské zkušenosti.

Suroviny

mandle 2 PL
mleté
čokoláda na vaření 150 g
káva 4 PL
silná černá nebo kávový likér
mouka pšeničná hladká 2 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 4 ks
žloutky, bílky zvlášť
máslo
na vymazání forem
Na polevu
čokoláda na vaření 100 g
smetana ke šlehání 150 ml
káva 2 PL
silná černá nebo kávový likér
zmrzlina
vanilková, k podávání
1. Rozehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Šest formiček na suflé (nebo hrnečků s rovnými stěnami) o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.

2. Do mísy nalámejte čokoládu a zalijte ji kávou nebo likérem. Čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (dvě až dvě a půl minuty na střední výkon); promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Nechte ji trochu vychladnout.

3. Do rozpuštěné čokolády zamíchejte mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte zbylý cukr, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi – nejlépe po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíc zachovali drahocennou lehkost. 

4. Rozdělte směs do formiček nebo hrnečků. Vložte do trouby a pečte patnáct až dvacet minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

5. Mezitím připravte polevu. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte, do menšího rendlíku nalijte smetanu a nechte ji dojít k varu.

6. Stáhněte plamen a do horké smetany přidejte čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte kávu nebo některý z likérů a už dále nevařte.

7. Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Další recept na jahodové suflé najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Anonym

Opravdu vynikající a snadné. Rodina žasla. Dostala jsem k Vánocům takové čtyři keramické "květináčky" na tácku. Nevěděla jsem, co s nimi. Ovšem, když jsem spatřila fotku suflé, napadlo mě, že mám skvělé formičky. Doporučuju vyzkoušet.

Anonym

je to baječný dezert, ještě sme na to přidali čerstvé jahody - doplnilo to skvěle nejen vzhled ale i chuť :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit