0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4478 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 491 g
Tuky 211 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu... to je ta pravá hřejivá zimní lahoda!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 170 g
máslo 70 g
studené
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
našlehané
Na krém
máslo 70 g
krupicový cukr 150 g
tvaroh 350 g
plnotučný
med 4 PL
vejce 3 ks
žloutky, bílky oddeleně
mouka pšeničná hladká 20 g
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
Na ozdobení
hnědý cukr 50 g
skořice 1 ČL
mandle plátky 50 g

Postup

1

Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.

3

Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh,  lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.

4

Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Anonym

Zkusila jsem a musím říct, že je to vynikající !

Anonym

Tvarohova plnka nemala chybu, ale cesto mi bohuzial k tomuto kolaciku ani nahodou nesadlo. Vymenila by som cesto a tiez na vrh by som nedavala tolko cukru. Inak super

Anonym

Tvarohova plnka nemala chybu, ale cesto mi bohuzial k tomuto kolaciku ani nahodou nesadlo. Vymenila by som cesto a tiez na vrh by som nedavala tolko cukru. Inak super

Anonym

Náplň je opravdu výborná, koláč jako celek velmi lahodný, ale celkový dojem mně trochu zkazili tvrdé okraje korpusu. Zbytek korpusu změkl od náplně, ale okraje zůstaly dosti tvrdé. Pokud mi poradíte jak tento nedostatek odstaranit budu ráda. Pak už bude koláč dokonalý.

Anonym

Mám návrh na změkčení korpusu - ve druhé polovině pečení, před vložením náplně, bych boční okraje korpusu potřel vlažným mlékem, pak vložil náplň a dle předpisu dopekl.

Anonym

Mám návrh na změkčení korpusu - ve druhé polovině pečení, před vložením náplně, bych boční okraje korpusu potřel vlažným mlékem, pak vložil náplň a dle předpisu dopekl.

Anonym

Vřele doporučuju experimenty s moukou, dělám klasické křehké těsto (125g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 100g zchlazeného másla na kostičky, 1 žloutek, 2-3 lžíce ledové vody), kde moukou s úspěchem obměňuju za pohankovou, špaldovou, ale nejvíce se osvědčila žitná. Zároveň ubírám cukr na třetinu, zatímco do náplně přidám veškerý med. Potom tedy nic nepřelávám.

Anonym

Dnes som piekla tento koláč na garden party a mal ohromný úspech, nezostala po ňom ani omrvinka. Okraje cesta som pred pridaním náplne potrela mliekom a skutočne neboli vôbec vysušené, nabudúce uberiem ale trochu cukru, pretože bol skutočne veľmi sladký. Vrelo doporučujem vyskúšať !!!

Anonym

Byl to druhý dort, který jsem kdy vůbec pekla a i přesto, že jsem začátečník, povedl se a již jsem ho pekla i na svatby. Je prostě báááječnýý a každý mi ho vždy velmi pochválil. Korpus vždy popřepečením potřu vlažným mlékem, což jsem vyčetla z rad čtenářů. Vřele doporučuji!!!

Anonym

Recept se nachází v č.2/05, str.71

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...