0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 972 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 191 g
Tuky 3 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pochopitelně můžete koupit hotové chlazené noky, ale z domácích budete mít větší radost. Důležitý je výběr brambor – v každém případě se vyhněte novým bramborám a bramborám na pečení.

Suroviny

brambory 500 g
se slupkou
mouka pšeničná hladká 150 g
sůl
1 Neoloupané brambory dejte vařit. Pokuste se do nich nepíchat, aby se do nich nedostala voda. Uvařené brambory sceďte, oloupejte a ještě horké rozmixujte v kuchyňském robotu nebo zpracujte šťouchadlem.
 
2 K rozmixovaným bramborám přidejte většinu mouky a vypracujte hladkou, mírně lepkavou směs. Některé brambory vstřebají víc mouky než jiné, proto ji přidávejte postupně. Lehce si poprašte vál i ruce moukou a z těsta vytvořte několik šišek silných asi 2,5 cm. Ty pak pokrájejte na dvoucentimetrové kousky. Potom noky pomocí hrotů vidličky a prstů vytvarujte – každý kousek položte na vidličku a ukazovákem zmáčkněte. Na jedné straně noku tak budou obtisknuté hroty vidličky a na druhé vznikne prohlubeň od vašeho prstu.
 
3 V širokém velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Až bude bublat, hoďte do ní na zkoušku dva tři noky. Pár vteřin poté, co vyplavou na hladinu, je ochutnejte – zjistíte, jak dlouhé vaření budou potřebovat. Pokud jsou příliš moučné, vařte je o několik vteřin déle; jestliže jsou naopak rozvařené, vylovte je hned poté, co vystoupí na hladinu. Hotové noky vytáhněte cedníkem a ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit