0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2550 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 202 g
Tuky 151 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat dokřupava vypraženou slaninu nebo s houbami orestovat nakrájené kuřecí prso.

Suroviny

gnocchi bramborové 500 g
hotové
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 30 g
houby 400 g
směs
česnek 2 stroužky
drcený
smetana ke šlehání 250 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
čerstvě strouhaný
baby špenát 100 g
sýr s modrou plísní 100 g
gorgonzola dolce nebo jiný
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno

1 Noky uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.

2 Mezitím rozehřejte ve velké pánvi máslo na mírném ohni, vsypte houby a opékejte za častého míchání 5 – 7 minut, aby změkly, zhruba v polovině přidejte česnek.

3 Zesilte oheň na střední, vlijte smetanu, okořeňte muškátovým oříškem, přiveďte k mírnému varu, vsypte špenát a minutu vařte, aby špenát zavadl. Vsypte noky, sýr s modrou plísní a polovinu parmazánu a míchejte, aby se parmazán rozpustil. Podle chuti dosolte, opepřete, rozdělte do misek a podávejte posypané zbývají- cím parmazánem.

NĚCO NAVÍC

  • Chcete-li omáčku ještě jemnější, můžete namísto sýra s modrou plísní použít krémový smetanový sýr.
     
  • Hotové bramborové noky (gnocchi) jsou skvělá volba, když nemáte moc času vařit. K dostání bývají i špenátové, rajčatové nebo parmazánové. K omáčce se špenátem, houbami a gorgonzolou jsou ale dobré i české bramborové šišky nebo opečené plátky obyčejného bramborového knedlíku. 
     
  • Některé sýry nemusí být vhodné pro vegetariány vzhledem k různému původu syřidel. Pro vegetariány je ze sýrů s modrou plísní vhodná například niva z Madety, ze sýrů parmazánového typu pak Gran Moravia.
     
  • Ve všech receptech (kromě zelených lívanců) z tohohle článku můžete množství zelených lístků upravit podle vlastního uvážení a stavu zásob v chladničce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit