Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat dokřupava vypraženou slaninu nebo s houbami orestovat nakrájené kuřecí prso.
Suroviny
Postup
Noky uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.
Mezitím rozehřejte ve velké pánvi máslo na mírném ohni, vsypte houby a opékejte za častého míchání 5 – 7 minut, aby změkly, zhruba v polovině přidejte česnek.
Zesilte oheň na střední, vlijte smetanu, okořeňte muškátovým oříškem, přiveďte k mírnému varu, vsypte špenát a minutu vařte, aby špenát zavadl.
Vsypte noky, sýr s modrou plísní a polovinu parmazánu a míchejte, aby se parmazán rozpustil. Podle chuti dosolte, opepřete, rozdělte do misek a podávejte posypané zbývajícím parmazánem.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li omáčku ještě jemnější, můžete namísto sýra s modrou plísní použít krémový smetanový sýr.
Hotové bramborové noky (gnocchi) jsou skvělá volba, když nemáte moc času vařit. K dostání bývají i špenátové, rajčatové nebo parmazánové. K omáčce se špenátem, houbami a gorgonzolou jsou ale dobré i české bramborové šišky nebo opečené plátky obyčejného bramborového knedlíku.
Některé sýry nemusí být vhodné pro vegetariány vzhledem k různému původu syřidel. Pro vegetariány je ze sýrů s modrou plísní vhodná například niva z Madety, ze sýrů parmazánového typu pak Gran Moravia.
Ve všech receptech (kromě zelených lívanců) z tohohle článku můžete množství zelených lístků upravit podle vlastního uvážení a stavu zásob v chladničce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod(61 receptů )
- Sýry, které zkrátka musíte ochutnat(32 receptů )
- Jedeme na zelenou(42 receptů )
- Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny(40 receptů )