Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 18
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2550 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 202 g
Tuky 151 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat dokřupava vypraženou slaninu nebo s houbami orestovat nakrájené kuřecí prso.

Suroviny

gnocchi bramborové 500 g
hotové
sůl
pepř
čerstvě mletý
houby 400 g
směs
česnek 2 stroužky
drcený
čerstvě strouhaný
gorgonzola dolce nebo jiný
nastrouhaný najemno

Postup

1

Noky uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.

2

Mezitím rozehřejte ve velké pánvi máslo na mírném ohni, vsypte houby a opékejte za častého míchání 5 – 7 minut, aby změkly, zhruba v polovině přidejte česnek.

3

Zesilte oheň na střední, vlijte smetanu, okořeňte muškátovým oříškem, přiveďte k mírnému varu, vsypte špenát a minutu vařte, aby špenát zavadl.

4

Vsypte noky, sýr s modrou plísní a polovinu parmazánu a míchejte, aby se parmazán rozpustil. Podle chuti dosolte, opepřete, rozdělte do misek a podávejte posypané zbývajícím parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li omáčku ještě jemnější, můžete namísto sýra s modrou plísní použít krémový smetanový sýr.

Hotové bramborové noky (gnocchi) jsou skvělá volba, když nemáte moc času vařit. K dostání bývají i špenátové, rajčatové nebo parmazánové. K omáčce se špenátem, houbami a gorgonzolou jsou ale dobré i české bramborové šišky nebo opečené plátky obyčejného bramborového knedlíku. 

Některé sýry nemusí být vhodné pro vegetariány vzhledem k různému původu syřidel. Pro vegetariány je ze sýrů s modrou plísní vhodná například niva z Madety, ze sýrů parmazánového typu pak Gran Moravia.

Ve všech receptech (kromě zelených lívanců) z tohohle článku můžete množství zelených lístků upravit podle vlastního uvážení a stavu zásob v chladničce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...