Gorgonzolu teoreticky stačí jen rozpustit a nalít na uvařené noky nebo těstoviny. Když do ní ale přidáte ořechy a víno, rázem získáte pokrm jako pro bohy…
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji, a než ji přivedete k varu, připravte si gorgonzolovou omáčku.
V nepřilnavé pánvi nasucho opražte vlašské ořechy.
Přidejte k nim nadrobenou gorgonzolu a zalijte smetanou a vínem. Neustále míchejte a počkejte, až se sýr úplně rozpustí.
Mezitím uvařte noky. Sceďte je a podávejte přelité gorgonzolovou omáčkou.
GORGONZOLA dostala jméno podle vesnice v Lombardii, odkud pravděpodobně pochází. Traduje se, že ji vynalezl lakomý hostinský, který se pokusil prodat trochu plesnivý měkký sýr jako specialitu. U hostů sklidil velký úspěch – a plísňový sýr byl na světě! Bochník tradiční gorgonzoly (k dostání jen v Itálii) se připravuje zásadně z mléka ze dvou dojení; průmyslově vyráběná ,gorgonzola dolce‘ z pasterovaného mléka vzniká jen z jedné nadojené dávky.