0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové noky s gorgonzolou

Bramborové noky s gorgonzolou

4 / 5. Počet hodnocení: 35
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1716 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 207 g
Tuky 72 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gorgonzolu teoreticky stačí jen rozpustit a nalít na uvařené noky nebo těstoviny. Když do ní ale přidáte ořechy a víno, rázem získáte pokrm jako pro bohy…

Suroviny

vlašské ořechy 50 g
gorgonzola 100 g
smetana ke šlehání 100 ml
víno bílé 100 ml
gnocchi bramborové 500 g
sůl

Postup

1

Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji, a než ji přivedete k varu, připravte si gorgonzolovou omáčku.

2

V nepřilnavé pánvi nasucho opražte vlašské ořechy.

3

Přidejte k nim nadrobenou gorgonzolu a zalijte smetanou a vínem. Neustále míchejte a počkejte, až se sýr úplně rozpustí.

4

Mezitím uvařte noky. Sceďte je a podávejte přelité gorgonzolovou omáčkou.

GORGONZOLA dostala jméno podle vesnice v Lombardii, odkud pravděpodobně pochází. Traduje se, že ji vynalezl lakomý hostinský,  který se pokusil prodat trochu plesnivý měkký sýr jako specialitu. U hostů sklidil velký úspěch – a plísňový sýr byl na světě! Bochník  tradiční gorgonzoly (k dostání jen v Itálii) se připravuje zásadně z mléka ze dvou dojení; průmyslově vyráběná ,gorgonzola dolce‘ z pasterovaného mléka vzniká jen z jedné nadojené dávky.

Související články

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...
Jak připravit skvělé bramborové těsto
  • Tipy a triky

Jak připravit skvělé bramborové těsto

Poradíme vám, jak na bramborové těsto, aby se po vašich bramborových knedlících jen zaprášilo. Správný postup má několik základních kroků.   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit