Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 36
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1716 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 207 g
Tuky 72 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gorgonzolu teoreticky stačí jen rozpustit a nalít na uvařené noky nebo těstoviny. Když do ní ale přidáte ořechy a víno, rázem získáte pokrm jako pro bohy…

Suroviny

gnocchi bramborové 500 g
sůl

Postup

1

Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji, a než ji přivedete k varu, připravte si gorgonzolovou omáčku.

2

V nepřilnavé pánvi nasucho opražte vlašské ořechy.

3

Přidejte k nim nadrobenou gorgonzolu a zalijte smetanou a vínem. Neustále míchejte a počkejte, až se sýr úplně rozpustí.

4

Mezitím uvařte noky. Sceďte je a podávejte přelité gorgonzolovou omáčkou.

GORGONZOLA dostala jméno podle vesnice v Lombardii, odkud pravděpodobně pochází. Traduje se, že ji vynalezl lakomý hostinský,  který se pokusil prodat trochu plesnivý měkký sýr jako specialitu. U hostů sklidil velký úspěch – a plísňový sýr byl na světě! Bochník  tradiční gorgonzoly (k dostání jen v Itálii) se připravuje zásadně z mléka ze dvou dojení; průmyslově vyráběná ,gorgonzola dolce‘ z pasterovaného mléka vzniká jen z jedné nadojené dávky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín