Pochopitelně můžete koupit hotové chlazené noky, ale z domácích budete mít větší radost. Důležitý je výběr brambor – v každém případě se vyhněte novým bramborám a bramborám na pečení.
Suroviny
1 Neoloupané brambory dejte vařit. Pokuste se do nich nepíchat, aby se do nich nedostala voda. Uvařené brambory sceďte, oloupejte a ještě horké rozmixujte v kuchyňském robotu nebo zpracujte šťouchadlem.
2 K rozmixovaným bramborám přidejte většinu mouky a vypracujte hladkou, mírně lepkavou směs. Některé brambory vstřebají víc mouky než jiné, proto ji přidávejte postupně. Lehce si poprašte vál i ruce moukou a z těsta vytvořte několik šišek silných asi 2,5 cm. Ty pak pokrájejte na dvoucentimetrové kousky. Potom noky pomocí hrotů vidličky a prstů vytvarujte – každý kousek položte na vidličku a ukazovákem zmáčkněte. Na jedné straně noku tak budou obtisknuté hroty vidličky a na druhé vznikne prohlubeň od vašeho prstu.
3 V širokém velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Až bude bublat, hoďte do ní na zkoušku dva tři noky. Pár vteřin poté, co vyplavou na hladinu, je ochutnejte – zjistíte, jak dlouhé vaření budou potřebovat. Pokud jsou příliš moučné, vařte je o několik vteřin déle; jestliže jsou naopak rozvařené, vylovte je hned poté, co vystoupí na hladinu. Hotové noky vytáhněte cedníkem a ihned podávejte.
Komentáře
03.10.2007 08:13
Apetit 3/07