4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1661 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 65 g
Tuky 124 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žloutková pěna s dezertním vínem je známá jako ‚zabaglione‘ či ‚sabayon‘. Abyste si vychutnali její jemnou chuť, nedejte jí šanci vychladnout!

Suroviny

žloutek 4 ks
krupicový cukr 4 PL
víno dezertní 250 ml
citronová kůra
z půlky citronu
skořice 1 špetka
škorice
sušenky
malé, křehké nebo kočičí jazýčky k podávaní

1 Žloutky s cukrem a pár kapkami horké vody vyšlehejte do pěny. Misku postavte nad hrnec s vroucí vodou a v páře do ní vešlehejte víno, až vznikne téměř tuhá pěna. Zašlehejte citronovou kůru a skořici, sejměte z ohně a ještě chvíli šlehejte, až pěna trochu vychladne – ale ne příliš, spadla by. Ihned podávejte, třeba s křehkými malými sušenkami nebo kočičími jazýčky.

Pára je znamenitý kuchyňský pomocník. Šetrně rozpustí čokoládu a způsobí, že se při šlehání dezert nádherně nadýchne; efekt je ale třeba vychutnat co nejrychleji!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Anonym

Nevím, nevím, takový časopis jako vy by se měl vyhnout propagaci jídel se syrovými žloutky.To zpracování nad párou nestačí. Co vy na to?

Anonym

Milá Květo, zabaglione je jeden z nejvyhlášenějších světových dezertů. Kupte si zkrátka kvalitní vejce, ideálně z biochovu. Jinak Vaše poznámka, promiňte mi tu drzost (ale je to bohužel tak:-), svědčí opět o "českém" strachu až skepsi vůči světové kuchyni. Tento dezert má místo v restauracích nejvyhlášenějších a pokud vím, patří vedle čokoládové pěny k těm nejoblíbenějším vůbec.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit