Mléčná osvěžující pochoutka s vůní vanilky.
Suroviny
želatina
1
PL
přášková
mléko
125
ml
vejce
4
ks
žloutek a bílek zvlášť
krupicový cukr
140
g
vanilkový extrakt
1
ČL
smetana ke šlehání
250
ml
1Želatinu rozmíchejte v mléce a nechte pět minut stát. Mléko přelijte do hrnce a na malém plameni za stálého míchání ho zahřívejte čtyři minuty, nebo dokud se želatina úplně nerozpustí. Dejte stranou.
2V žáruvzdorné míse lehce prošlehejte žloutky, cukr a vanilkový extrakt a postavte ji nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo bublající vody. Šlehejte 10–12minut ručním elektrickým šlehačem, dokud žloutky nezhoustnou a nezbělají. Pak je spojte s mlékem a šlehejte do zchladnutí.
3Bílky a šlehačku ušlehejte dotuha a obojí vmíchejte do vaječného základu. Přendejte do velké nádoby nebo šesti menších misek a aspoň na 2 hodiny dejte chladit.