Suflé neboli nákyp má pověst sice naprosto lahodného, ale nesnadného dezertu. Naše verze je ovšem klasicky jednoduchá – a snadno ji zvládnete, i pokud teprve sbíráte cukrářské zkušenosti.
Suroviny
1 Rozehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Šest formiček na suflé (nebo hrnečků s rovnými stěnami) o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.
2 Do mísy nalámejte čokoládu a zalijte ji kávou nebo likérem. Čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (dvě až dvě a půl minuty na střední výkon); promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Nechte ji trochu vychladnout.
3 Do rozpuštěné čokolády zamíchejte mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte zbylý cukr, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi – nejlépe po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíc zachovali drahocennou lehkost.
4 Rozdělte směs do formiček nebo hrnečků. Vložte do trouby a pečte patnáct až dvacet minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.
5 Mezitím připravte polevu. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte, do menšího rendlíku nalijte smetanu a nechte ji dojít k varu.
6 Stáhněte plamen a do horké smetany přidejte čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte kávu nebo některý z likérů a už dále nevařte.
7 Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.
Další recept na jahodové suflé najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Komentáře
Anonym
16.03.2006 19:24
čokoládové suflé
Anonym
02.07.2006 14:37
čokoládové suflé
Anonym
04.09.2007 16:12
Apetit 1/06