Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jahody & pěna z bílé čokolády

Jahody & pěna z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2909 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 162 g
Tuky 232 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro každého Švéda jsou jahody symbolem léta, zejména ty lesní. Obligátní šlehačku vylepšila Katarina bílou čokoládou a osvěžila citronem.

Suroviny

jahody 0.5 kg
med 2 PL
tekutý
citronová kůra
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
citronová štáva
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
smetana 500 ml
bílá čokoláda 150 g
s vysokým obsahem kakaového másla, nalámaná na kousky
vejce 2 ks
máta 1 snítka
lze nahradit meduňkou

1V hrnci uveďte do varu vodu. Čokoládu nasypte do misky, která se dá položit přes hrnec, a pak ji za stálého míchání rozpusťte – voda by měla vřít jen mírně, k rozpuštění čokolády stačí horká pára. Do čokolády by se neměla dostat ani kapka vody, aby se sladká hmota nesrazila. (Tip: čokoládu můžete rozpustit i v mikrovlnce; při výkonu na 75 % to trvá dvě minuty. Po minutě promíchejte.) Tekutou čokoládu pak nechte trochu vychladnout.

2Smetanu ušlehejte do tuha. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, vlijte k nim čokoládu a důkladně prošlehejte. Postupně do směsi vetřete šlehačku a pak pěnu rozdělte do sklenek. Nechte aspoň hodinu v chladničce.

3Před podáváním nakrájejte jahody na plátky a smíchejte s medem a citronovou šťávou i chemicky neošetřenou kůrou. Navršte do každé sklenky na čokoládovou pěnu a případně dozdobte bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Nepouzivejte bilou Milku (ona zustava furt tuha a nejde rozmichat). Konkurencni Orion bez problemu.

Anonym

Tento dezert připravuji při jakékoli příležitosti a slavím s ním VELKÉ úspěchy. Doporučuji všem, zkuste ho, nebudete litovat. Je velmi jednoduchý na přípravu. Naprostá lahoda.

Anonym

Je to bez chyby, a čokoládu můžete použít jakoukoliv. Rozpouští se na jazyku jako sen.

Anonym

uzasna a skvela rychlovka - ani ne za 5 minut bylo hotovo. pro prepadovou navstevu jako stvoreny ;o)

Anonym

Tato pěna je velmi jednoduchá a chuťově úžasná, doporučuji všem vyzkoušet!! Všichni přátelé se olizovali až za ušima!

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit