Knedlíky z tvarohového těsta

Knedlíky z tvarohového těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2204 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 264 g
Tuky 85 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S Františkovými tipy povýšíte ovocnou klasiku z tvarohu na kulinářské veledílo. Suroviny koupíte za pár korun cestou z práce a příprava samotné dobroty vám zabere minimum času.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 250 g
vejce 1 ks
máslo 30 g
tvaroh měkký 200 g
měkký i tvrdý, nastrouhaný
mléko 120 ml
sůl 1 špetka
ovoce 500 g
dle chuti
Na ozdobení
máslo 50 g
rozpuštěné
tvaroh 50 g
rozdrobený nebo nastrouhaný
krupicový cukr 30 g
či moučkový

1 Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.

 

2 Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.

 

3 Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.

 

4 Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).

Domácí tipy
■  Vedle obvyklého tvarohu sklízí u Františka doma úspěch nastrouhaný kokos. Když v něm knedlíky vyválíte, vypadají efektně – a co teprve ta chuť!

■ Na ozdobení můžete použít i nastrouhané nebo rozdrobené sušenky, třeba tatranky.

■ Ke knedlíkům můžete šikovně (a lahodně) zužitkovat jakékoli ovoce, které vám zbylo v mrazáku. Stačí, když ho chvíli povaříte s cukrem a vzniklou omáčkou pak knedlíky přelijete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Tak tenhle recept mě zklamal, musela jsem dát mnohem víc mouky a těsto bylo pořád lepivé. Podle mého názoru je tam moc mléka.

Anonym

Jsem stejného názoru, mouky jsem přidala tak dvakrát tolik než je uvedené v receptu a těsto se neskutečně lepilo i nadále...

Anonym

Jeste jsem je nezkousela - chystam se na ne dnes odpoledne, ale lepivost bude zrejme dana typem tvarohu. Zkratka - mekky tvaroh, mene mleka; tvrdy tvaroh, vice mleka. Ze by neco nefungovalo z Apetitu? To se mi nezda :-)

Anonym

Je to presne, jak rika sikula, vcera se mi tyhle knedliky moc povedly. Skutecne je potreba pridat mleko podle toho jaky mate tvaroh. Ja jsem mela mekky a tucnejsi (250g) a mleko jsem vubec nepouzila.

Anonym

Take se nam testo neskutecne lepilo, po pridani mouky zas byly knedliky dost tvrde. I Apetit se nekdy utne...:)

Anonym

Tak nám se povedo! Pomáhala mi koulet knedlíky moje 3 letá dcera a užily jsme si spoustu legrace a pohody. Knedlíky jsou naprosto skvělé!

Anonym

Právě jsem udělala těsto přesně podle receptu z měkkého tvarohu v papíru, ne ve vaničce, a všechny ingredience byly akorát.

Anonym

výborné. jen jsem úplně vynechala mléko. pouila jsem měkký biotvaroh

Anonym

Díky za upozornění na to mléko,též jsem ho vynechala a POVEDLO SE !

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit