0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 89
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3597 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 532 g
Tuky 113 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jáhly už zase frčí! S tímhle osvědčeným receptem jim rychle přijdete na chuť.

Suroviny

jáhly 200 g
sůl
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr 150 g
skořice ½ ČL
mletá
rozinky 100 g
vlašské ořechy 100 g
sušené švestky 200 g

Postup

1

Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.

2

Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.

3

Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou.

4

Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.

5

Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.5/07 str. 81

Zuzana Besedová

Recept neurazil ani nenadchl. Před servírováním doporučuji ozdobit zakysanou smetanou.

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč