Stejným způsobem můžete namísto dýně zapéct také brambory nebo cukety.
Postup
Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky (nemusíte ji loupat). Připravenou dýni vařte 20–30 minut doměkka. Buď ji můžete uvařit v páře, nebo nalít na dno většího hrnce jeden až dva centimetry vody, navrstvit kousky dýně a kastrol přiklopit těžkou poklicí. Při vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda; případně ji dolijte.
Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a opékejte je na velmi mírném ohni v pánvi na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka; trvá to 10–15 minut. Sejměte z plamene a přidejte uvařené jáhly, pickles, polovinu sýra, polovinu ořechů a dýni a trochu vše rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě zjemněte olivovým olejem.
Dejte do zapékací misky a nahoře posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C asi půl hodiny. Nakonec posypte zbylými ořechy a nechte chvíli pod grilem zezlátnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- V hlavní roli dýně: 20 chutných a levných obědů(21 receptů)
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů)
- 26 úžasných dýňových receptů(27 receptů)
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(40 receptů)
- Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu(21 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti(21 receptů)