Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (43)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2347 kcal
Bílkoviny 113 g
Cukr 222 g
Tuky 110 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejným způsobem můžete místo dýně zapéct i brambory.

Suroviny

1 kg
dýně hokkaidó
jáhly 250 g
uvařené, (Bioharmonie nebo Biolinie)
200 g
pickles nebo kysané zelí https://www.apetitonline.cz/recepty/7914-pickles.html
cibule 3 ks
velké kusy
máslo 1 PL
nebo domácí sádlo
parmazán 200 g
nebo tvrdého ovčího sýra, nastrouhaného
vlašské ořechy 4 PL
nasekané
sůl
olivový olej
panenský bio na zjemnění

1 Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky (nemusíte ji loupat). Připravenou dýni vařte 20–30 minut doměkka. Buď ji můžete uvařit v páře, nebo nalít na dno většího hrnce jeden až dva centimetry vody, navrstvit kousky dýně a kastrol přiklopit těžkou poklicí. Při vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda; případně ji dolijte.

2 Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a opékejte je na velmi mírném ohni v pánvi na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka; trvá to 10–15 minut. Sejměte z plamene a přidejte uvařené jáhly, pickles, polovinu sýra, polovinu ořechů a dýni a trochu vše rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě zjemněte olivovým olejem. Dejte do zapékací misky a nahoře posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C asi půl hodiny. Nakonec posypte zbylými ořechy a nechte chvíli pod grilem zezlátnout.

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit