Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 56
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2831 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 350 g
Tuky 110 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejným způsobem můžete místo dýně zapéct i brambory.

Suroviny

dýně 1 kg
hokkaidó
jáhly 250 g
uvařené, (Bioharmonie nebo Biolinie)
zelí kysané 200 g
pickles nebo kysané zelí
cibule 3 ks
velké kusy
máslo 1 PL
nebo domácí sádlo
parmazán 200 g
nebo tvrdého ovčího sýra, nastrouhaného
vlašské ořechy 4 PL
nasekané
sůl
olivový olej
panenský bio na zjemnění

1 Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky (nemusíte ji loupat). Připravenou dýni vařte 20–30 minut doměkka. Buď ji můžete uvařit v páře, nebo nalít na dno většího hrnce jeden až dva centimetry vody, navrstvit kousky dýně a kastrol přiklopit těžkou poklicí. Při vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda; případně ji dolijte.

2 Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a opékejte je na velmi mírném ohni v pánvi na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka; trvá to 10–15 minut. Sejměte z plamene a přidejte uvařené jáhly, pickles, polovinu sýra, polovinu ořechů a dýni a trochu vše rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě zjemněte olivovým olejem. Dejte do zapékací misky a nahoře posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C asi půl hodiny. Nakonec posypte zbylými ořechy a nechte chvíli pod grilem zezlátnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit