Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou
Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

3.7/5 Počet hodnocení: 103
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2831 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 350 g
Tuky 110 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejným způsobem můžete namísto dýně zapéct také brambory nebo cukety.

Suroviny

hokkaidó
jáhly 250 g
uvařené
zelí kysané 200 g
na velké kusy
nebo sádlo
nasekané
sůl
olivový olej extra panenský
na zjemnění

Postup

1

Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky (nemusíte ji loupat). Připravenou dýni vařte 20–30 minut doměkka. Buď ji můžete uvařit v páře, nebo nalít na dno většího hrnce jeden až dva centimetry vody, navrstvit kousky dýně a kastrol přiklopit těžkou poklicí. Při vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda; případně ji dolijte.

2

Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a opékejte je na velmi mírném ohni v pánvi na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka; trvá to 10–15 minut. Sejměte z plamene a přidejte uvařené jáhly, pickles, polovinu sýra, polovinu ořechů a dýni a trochu vše rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě zjemněte olivovým olejem.

3

Dejte do zapékací misky a nahoře posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C asi půl hodiny. Nakonec posypte zbylými ořechy a nechte chvíli pod grilem zezlátnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...