Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýže, kuskus, jáhly: Suché suroviny ze spíže, ze kterých vykouzlíte vždy vydatný oběd nebo večeři

Kateřina Vávrová
21. 4. 2022
Kuskus s chorizem a cizrnou
Pixabay.com

Když není čas na zdlouhavé vaření, vyplatí se mít v „rukávu“ nějakou rychlovku. Ve spíži by vám rozhodně neměla chybět rýže, quinoa, pohanka, jáhly, kuskus a bulgur, suroviny, ze kterých během chvilky uvaříte chutné a syté jídlo pro celou rodinu.

Rýže

Rýže v české gastronomii zdomácněla díky tomu, že má neutrální chuť, je rychle a snadno připravená a druhově rozmanitá.

  • Rýži můžete uvařit na plotně nebo připravit v troubě. Oba způsoby přípravy detailně popisujeme v článku Jak na dokonalou rýži.
  • Další rychlý a bezstarostný způsob přípravy rýže je za pomocí rýžovaru, do kterého nasypete požadované množství rýže, dolijete vodu a přístroj zapnete. Dál se nemusíte o nic starat. Jakmile bude rýže hotová, rýžovar se sám vypne a dál udržuje rýži v teple.

Špenátová rýže z 1 hrnce

Špenátová rýže z 1 hrnce

< 45 min
4.8(13x)
Přečíst recept

Rýže se hodí jako hodí jako příloha, do polévek i salátů, sladkých nákypů nebo si připravte rýžové rolky či připravte srbské rizoto. Dalších 30 receptů a rýžových inspirací najdete u nás pěkně pohromadě.

Pšeničný bulgur

Bulgur je naklíčená, nalámaná a usušená pšenice. Má jemnou obilnou vůni, oříškovou chuť, sypkou konzistenci a je nenáročný na přípravu.

  • Do dvou dílů osolené vroucí vody vsypte jeden díl bulguru.
  • Plotýnku vypněte a bulgur nechte 15-20 minut pod pokličkou dojít.
  • Když se veškerá voda vsákne, zrníčka opatrně načechrejte vidličkou.

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

< 30 min
3.5(17x)
Přečíst recept

Takto připravený sypký bulgur použijte všude tam, kde byste použili rýži.

  • Příloha k masovým a zeleninovým směsím, omáčkám, rybám.
  • Jako součást studených i teplých salátů.
  • Zahustí polévku, přidává se do nádivek a náplní.
  • Připravit si z něj můžete typické pokrmy z Blízkého východu, jako například tabouleh, kibbeh a bulgur pilavi.
  • Použít ho můžete i do sladkých nákypů.

Bulgurové rizoto se šunkou

Bulgurové ‚rizoto‘ se šunkou

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Kuskus

Kuskus jsou drobné těstoviny z pšeničné krupice, které můžete připravit jak naslano, ale i nasladko. Podobně jako rýže nebo bulgur najde své uplatnění jak v teplé, tak studené kuchyni.

Kořeněný losos s kuskusem

< 60 min
4.9(16x)
Přečíst recept

Kuskus se vyznačuje svou superrychlou přípravou, která trvá přibližně dvě minuty.

  • Jeden díl kuskusu nasypejte do jednoho dílu vařící vody nebo vývaru, přiklopte pokličkou a nechce dvě minuty dojít.
  • Pro přípravu sladké kaše použijte 1,5 dílu tekutiny a jeden díl sypkého kuskusu.

Kuskus s borůvkami

< 30 min
3.8(13x)
Přečíst recept

Pohanka

Pohanka je ceněná především pro své antioxidační účinky a obsažené vitamíny. Jídlu dodá mírně oříškovou chuť a dostatek vlákniny. Připravuje se stejně jako bulgur, a i využití má podobné.

Pohankový kuba se slaninou

Pohankový kuba se slaninou

< 60 min
4.5(15x)
Přečíst recept

  • Pohanka kroupa nebo lámanka se navíc hodí jako součást pomazánek.
  • Česneková – hrnek uvařené pohanky smíchejte s lučinou, utřeným stroužkem česneku, ochuťte solí a pepřem.
  • Falešná škvarková – hrnek uvařené pohanky smíchejte s nakrájenou malou cibulkou, jedním vařeným vejcem a nastrouhanou kyselou okurkou. Vše zamíchejte a případně ochuťte solí a pepřem.
  • Světlá pohanka (i lámanka) má po uvaření mírně lepivou konzistenci, proto se výborně hodí k přípravě nejrůznějších placiček, karbanátků nebo sekané.

Pohankové placičky

Pohankové placičky

< 60 min
4.3(32x)
Přečíst recept

Jáhly

Jáhly jsou na přípravu trochu pracnější. Než se dáte do vaření, je nutné zrníčka několikrát spařit horkou vodou, aby ztratila svou typickou hořkou chuť.

  • Jeden díl zrníček nasypejte do dvou dílů vařící se vody, plotýnku stáhněte na nejmíň a nechte přibližně 20 minut pod pokličkou vařit.
  • Jakmile se vyvaří všechna voda a objeví se „komínky“, jáhly jsou hotové.

Pro svou mírně kašovitou konzistenci jsou jáhly oblíbené především jako kaše nebo slané a sladké nákypy.

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

< 60 min
3.8(117x)
Přečíst recept

Tip: Pokud máte rádi jáhlovou kaši, uvařte si najednou 2-3 porce a zbytek uchovávejte je v uzavřené nádobě v lednici. Ráno si pouze odeberte potřebné množství, přilijte mléko nebo vodu a ohřejte.

Čokoládová kaše z quinoy a prosa

< 30 min
5(5x)
Přečíst recept

Quinoa

Quinoa neboli merlík chilský je bezlepková a lehce stravitelná pseudoobilnaPřed vařením je nutné quinou pořádně propláchnout, protože obsahuje saponiny, které způsobují hořkou chuť.

  • Základní poměr pro přípravu je v poměru 1 díl quinoy na 2-2,5 dílu tekutiny.
  • Pokud se během vaření objeví pěna, opatrně ji seberte.

Krůtí prsa s fazolemi a quinoou

Krůtí prsa s fazolemi a quinoou

< 60 min
3.9(83x)
Přečíst recept

Zrníčka quinoy jsou sypká a hodí se stejně jako rýže do polévky, salátů i jako příloha. Quinou také můžete rozvařit na kaši, a to jak slanou, tak sladkou.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články