0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýže, kuskus, jáhly a spol. Které suché suroviny nesmějí ve spíži chybět?

Kuskus s chorizem a cizrnou
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Když není čas na zdlouhavé vaření, vyplatí se mít v „rukávu“ nějakou rychlovku. Ve spíži by vám rozhodně neměla chybět rýže, quinoa, pohanka, jáhly, kuskus a bulgur, suroviny, ze kterých během chvilky uvaříte chutné a syté jídlo pro celou rodinu.

Rýže

Rýže v české gastronomii zdomácněla díky tomu, že má neutrální chuť, je rychle a snadno připravená a druhově rozmanitá.

  • Rýži můžete uvařit na plotně nebo připravit v troubě. Oba způsoby přípravy detailně popisujeme v článku Jak na dokonalou rýži.
  • Další rychlý a bezstarostný způsob přípravy rýže je za pomocí rýžovaru, do kterého nasypete požadované množství rýže, dolijete vodu a přístroj zapnete. Dál se nemusíte o nic starat. Jakmile bude rýže hotová, rýžovar se sám vypne a dál udržuje rýži v teple.

Rýže se hodí jako hodí jako příloha, do polévek i salátů, sladkých nákypů nebo si připravte rýžové rolky či připravte srbské rizoto. Dalších 30 receptů a rýžových inspirací najdete u nás pěkně pohromadě.

Pšeničný bulgur

Bulgur je naklíčená, nalámaná a usušená pšenice. Má jemnou obilnou vůni, oříškovou chuť, sypkou konzistenci a je nenáročný na přípravu.

  • Do dvou dílů osolené vroucí vody vsypte jeden díl bulguru.
  • Plotýnku vypněte a bulgur nechte 15-20 minut pod pokličkou dojít.
  • Když se veškerá voda vsákne, zrníčka opatrně načechrejte vidličkou.

Takto připravený sypký bulgur použijte všude tam, kde byste použili rýži.

  • Příloha k masovým a zeleninovým směsím, omáčkám, rybám.
  • Jako součást studených i teplých salátů.
  • Zahustí polévku, přidává se do nádivek a náplní.
  • Připravit si z něj můžete typické pokrmy z Blízkého východu, jako například tabouleh, kibbeh a bulgur pilavi.
  • Použít ho můžete i do sladkých nákypů.

Kuskus

Kuskus jsou drobné těstoviny z pšeničné krupice, které můžete připravit jak naslano, ale i nasladko. Podobně jako rýže nebo bulgur najde své uplatnění jak v teplé, tak studené kuchyni.

Kuskus se vyznačuje svou superrychlou přípravou, která trvá přibližně dvě minuty.

  • Jeden díl kuskusu nasypejte do jednoho dílu vařící vody nebo vývaru, přiklopte pokličkou a nechce dvě minuty dojít.
  • Pro přípravu sladké kaše použijte 1,5 dílu tekutiny a jeden díl sypkého kuskusu.

Pohanka

Pohanka je ceněná především pro své antioxidační účinky a obsažené vitamíny. Jídlu dodá mírně oříškovou chuť a dostatek vlákniny. Připravuje se stejně jako bulgur, a i využití má podobné.

  • Pohanka kroupa nebo lámanka se navíc hodí jako součást pomazánek.
  • Česneková – hrnek uvařené pohanky smíchejte s lučinou, utřeným stroužkem česneku, ochuťte solí a pepřem.
  • Falešná škvarková – hrnek uvařené pohanky smíchejte s nakrájenou malou cibulkou, jedním vařeným vejcem a nastrouhanou kyselou okurkou. Vše zamíchejte a případně ochuťte solí a pepřem.
  • Světlá pohanka (i lámanka) má po uvaření mírně lepivou konzistenci, proto se výborně hodí k přípravě nejrůznějších placiček, karbanátků nebo sekané.

Jáhly

Jáhly jsou na přípravu trochu pracnější. Než se dáte do vaření, je nutné zrníčka několikrát spařit horkou vodou, aby ztratila svou typickou hořkou chuť.

  • Jeden díl zrníček nasypejte do dvou dílů vařící se vody, plotýnku stáhněte na nejmíň a nechte přibližně 20 minut pod pokličkou vařit.
  • Jakmile se vyvaří všechna voda a objeví se „komínky“, jáhly jsou hotové.

Pro svou mírně kašovitou konzistenci jsou jáhly oblíbené především jako kaše nebo slané a sladké nákypy.

Tip: Pokud máte rádi jáhlovou kaši, uvařte si najednou 2-3 porce a zbytek uchovávejte je v uzavřené nádobě v lednici. Ráno si pouze odeberte potřebné množství, přilijte mléko nebo vodu a ohřejte.

Quinoa

Quinoa neboli merlík chilský je bezlepková a lehce stravitelná pseudoobilnaPřed vařením je nutné quinou pořádně propláchnout, protože obsahuje saponiny, které způsobují hořkou chuť.

  • Základní poměr pro přípravu je v poměru 1 díl quinoy na 2-2,5 dílu tekutiny.
  • Pokud se během vaření objeví pěna, opatrně ji seberte.

Zrníčka quinoy jsou sypká a hodí se stejně jako rýže do polévky, salátů i jako příloha. Quinou také můžete rozvařit na kaši, a to jak slanou, tak sladkou.

Související články

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...
5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit