Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2747 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 301 g
Tuky 122 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Recept pochází od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz. Vybrala a vyzkoušela Hanka Zemanová.

Suroviny

jáhly 150 g
mléko 600 ml
bio kvalita
sůl mořská 1 špetka
mák celý 100 g
mletý (bio - prodává www.sonnentor.cz, www.bionebio.cz)
rozinky 100 g
rostlinný olej 2 PL
vanilka 1 ČL
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
skořice 1 ČL
máslo
na vymazání
mouka pšeničná hrubá
na vysypání
med 5 PL
či javorový či agávový sirup k oslazení
vejce 2 ks
bio - žloutky a bílky zvlášť
švestky 150 g
bio - sušené (na www.bionebio.cz, Country Life)
mandle 1 hrst
loupané na ozdobu
1 Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.

2 Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.

3 Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4 Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.

NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit