0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2747 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 301 g
Tuky 122 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pochází od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz. Vybrala a vyzkoušela Hanka Zemanová.

Suroviny

jáhly 150 g
mléko 600 ml
bio kvalita
sůl mořská 1 špetka
mák celý 100 g
mletý (bio - prodává www.sonnentor.cz, www.bionebio.cz)
rozinky 100 g
rostlinný olej 2 PL
vanilka 1 ČL
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
skořice 1 ČL
máslo
na vymazání
mouka pšeničná hrubá
na vysypání
med 5 PL
či javorový či agávový sirup k oslazení
vejce 2 ks
bio - žloutky a bílky zvlášť
švestky 150 g
bio - sušené (na www.bionebio.cz, Country Life)
mandle 1 hrst
loupané na ozdobu

1 Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.

2 Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.

3 Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4 Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.

NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit