Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2747 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 301 g
Tuky 122 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pochází od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz. Vybrala a vyzkoušela Hanka Zemanová.

Suroviny

jáhly 150 g
mléko 600 ml
bio kvalita
sůl mořská 1 špetka
mák celý 100 g
mletý (bio - prodává www.sonnentor.cz, www.bionebio.cz)
rozinky 100 g
rostlinný olej 2 PL
vanilka 1 ČL
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
na vymazání
mouka pšeničná hrubá
na vysypání
med 5 PL
či javorový či agávový sirup k oslazení
vejce 2 ks
bio - žloutky a bílky zvlášť
bio - sušené (na www.bionebio.cz, Country Life)
mandle 1 hrst
loupané na ozdobu

Postup

1

Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.

2

Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.

3

Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4

Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.

NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín