0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné Na 50 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12626 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 1088 g
Tuky 745 g
Vláknina 139 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezkonkurenční rodinný recept naší čtenářky Jaroslavy Nuslové. Milujeme ho!

Suroviny

mléko ½ l
vlažné
droždí 70 g
krupicový cukr 2 PL
máslo 100 g
žloutek 5 ks
rum 5 PL
tuzemák
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z biocitronu
mouka pšeničná hladká 1 kg
mouka pšeničná hrubá 100 g
na vysypání plechu
sůl špetka
jahodová zavařenina ½ kg
zavařenina dle chuti, může být také mák, tvaroh nebo čokoláda
olej ½ l
na smažení

Postup

1

Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.

    2

    Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. 

      3

      Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně.

        4

        Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl hodiny kynout.

          5

          Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte. Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, máte hotovo.

          TIPY & TRIKY od Jaroslavy Nuslové:

          • Vykrajování. Postupuju jako při plnění buchet; vrstvy těsta se při smažení nemůžou oddělit a náplň nevyteče. Moje tchyně zase těsto rozválela na dva centimetry a skleničkou si na polovinu plátu vyznačila kolečka, ale nedokrojila je. Po pokladení náplní se druhá polovina těsta překlopí a podle hrbolků, které vyznačují náplň, se kolečkem a skleničkou nebo vykrajovátkem dokrojí. Postupovat se dá i tak, že těsto rozválíte a skleničkou s omoučenými okraji vykrojíte kolečka. Do páru se pak spojují náplní.
          • Náplň. Nejraději používám bílý mák – sama si ho pěstuju –, ale když mi dojde, koupím si hotovou náplň z modrého máku, která se už nemusí mlít. Vyrábí ji firma Kovandovi, gastronomické dekorace a speciality. K dostání například v Globusu, Makru a Kauflandu, ale i v běžných menších obchodech. 
          • Smažení. Košík na smažení využívám nejen na koblihy, ale i na řízky nebo třeba na hranolky. Je to vlastně improvizovaná fritéza.

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/6

          Komentáře

          Anonym

          Koblihy jsou naprosto fantastické. Plnila jsem je i čokoládou a i ty jsouu super. Žloudky sice v postupu nejsou, ale rozetřela jsem je s máslem a cukrem. Vřele doporučuji!!!

          Anonym

          Koblihy jsou vyborne, jen ty zloutky tam jaksi v postupu napsane nebyly. Ale ty zloutky tam muzete do toho testa dodat i kdyz testo je hotove.

          Anonym

          Koblížky jsou výborné, již jsem je jednou dělala a povedly se na výbrnou, nyní se na ně chystám zas a už se mi zbýhají sliny. Jen je dělám z poloviční dávky, páč z kila je toho opravdu strašnej hafec. Nejlepší je meruňková marmeláda, pro manžela udělám s makem.

          Apetit magazín

          Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
          • Lidé a jídlo

          Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

          Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

          Obchod Apetit

          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          549 Kč
          357 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          259 Kč