0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

9 tipů na sladké dobroty bez lepku

Bezlepkové věnečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přepadla vás chuť na něco sladkého, ale nesmíte lepek? Ať už patříte mezi celiaky nebo se lepku vyhýbáte z jakéhokoliv důvodu, přesvědčte se s námi o pestrosti bezlepkového mlsání. Připravte si dokonalé dezerty, sušenky a sladké bonbonky, které se chuťově i vzhledově hravě vyrovnají variantám s lepkem!

O tom, jak bezlepková strava dokáže člověka potrápit při výběru potravin ví své zejména celiaci. Vzhledem k tomu, že se lepek nachází v širokém spektru potravin, může tato potravinová alergie značně zkomplikovat běžný život. Naštěsí si i lidé s alergií či intolerancí na lepek přijdou na své! Domácí dobroty bez lepku budou chutnat všem.

Sladká tečka: dokonalé dezerty bez lepku 

Odpolední káva si žádá něco sladkého k zakousnutí. K přípravě bezlepkových dezertů můžete vybírat hned z několika alternativ klasické mouky. Nabízí se třeba mandlová, kokosová, kukuřičná, jáhlová, čiroková, pohanková, manioková nebo lněná. Pochutnejte si na našich oblíbených bezlepkových dezertech.

Věnečky z odpalovaného těsta

Odbornice na bezlepkové pečení Radka Vrzalová se s námi podělila o cukrářský recept na věnečky z odpalovaného těsta. Křehké věnečky s lahodným pudinkovým krémem patří k náročnějším receptům, odměna za vynaložené úsilí stojí za to! Jde o jedničku mezi bezlepkovými dezerty.

Lískooříškoví šneci

Jemné těsto z vařených brambor a čirokové mouky naplněné krémem z oříšků a sójového mléka je dezertem nejen bezlepkovým, ale zároveň i bezlaktózovým.

Muffiny s borůvkami

Na pohled i chuť lahodné muffiny potěší malé i velké mlsouny. Vláčnost jim dodává podmáslí a v chuti se vyjímají semínka vanilkového lusku. Bezlepkové muffiny jsou skvělým dezertem na víkend i na všední dny. Jejich příprava vám zabere necelých 30 minut.

Bezlepkové bonbony pro děti i dospělé

Snad všechny děti na světě milují bonbonky. Ty domácí jsou skvělou alternativou nejen pro celiaky, ale pro všechny, kteří chtějí eliminovat konzumaci umělých barviv, regulátorů a bílého cukru. 

Karamelky s jablečným moštem

Kdo by odolal jemným karamelkám s tóny jablek a skořice, které v každém soustu díky vločkové soli skrývají dokonalou kombinaci slaného karamelu? Samotná příprava vám zabere jen pár minut, dopředu však počítejte s časem na ztuhnutí. 

Domácí želé bonbony

Dokonalá alternativa gumových medvídku s agarem –⁠ přírodní želírovací látkou (rostlinnou alternativou želatiny). Na výrobu želé bonbonů můžete použít silikonová tvořítka nebo jen plastovou krabičku, do které nalijte připravenou směs a po zatuhnutí je rozkrájejte na bonbony.

Čokoládové bonbony s marcipánem

Kvalitní čokoláda je přirozeně bezlepková, stejně je tomu tak i v případě marcipánu. Vyzkoušejte spojit tyto dvě neodolatelné ingredience v drobné bonbonky, kterými můžete obdarovat své nejbližší.

Sušenky na doma i na cesty

Zakousněte se do sladkých bezlepkových sušenek a doplňte tělu potřebnou energii doma nebo na výletě. V uzavíratelných nádobách vám spolehlivě vydrží i několik týdnů, pokud je tedy do té doby nesníte.

  • Podívejte se na naše osvědčené recepty na bezlepkové sušenky a připravte si lahodnou svačinku bez obav z alergické reakce. 

Bezlepková citronová srdíčka

Křupavé sušenky z mletých mandlí protkané chutí a vůní citronu jsou to pravé na doma i na cesty. Ozdobte je dle receptu kandovanou citronovou kůrou nebo třeba sekanými pistáciemi.

Zázvorové sušenky s citronovým mascarpone

Kořeněné sušenky s náplní z mascarpone a lemon curd potěší oči i chuťové pohárky. Vedle zázvoru se vyjímají chutě muškátového oříšku, hřebíčku a kardamomu.

Kořeněná kolečka z maniokové mouky

Připravte si odlehčené sušenky s hnědým cukrem, melasou a dalšími ingrediencemi blahodárně působícími na náš metabolismus. Tyto sušenky se hodí nejen při celiakii, ale i při chuti na sladké v redukční dietě či zkrátka jako mlsání v rámci odlehčeného jídelníčku. 

Související články

Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit