Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

9 receptů na sladké dobroty bez lepku

Bezlepkové věnečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přepadla vás chuť na něco sladkého, ale nesmíte lepek? Ať už patříte mezi celiaky nebo se lepku vyhýbáte z jakéhokoliv důvodu, přesvědčte se s námi o pestrosti bezlepkového mlsání. Připravte si dokonalé dezerty, sušenky a sladké bonbonky, které se chuťově i vzhledově hravě vyrovnají variantám s lepkem!

O tom, jak bezlepková strava dokáže člověka potrápit při výběru potravin ví své zejména celiaci. Vzhledem k tomu, že se lepek nachází v širokém spektru potravin, může tato potravinová alergie značně zkomplikovat běžný život. Naštěsí si i lidé s alergií či intolerancí na lepek přijdou na své! Domácí dobroty bez lepku budou chutnat všem.

Sladká tečka: dokonalé dezerty bez lepku 

Odpolední káva si žádá něco sladkého k zakousnutí. K přípravě bezlepkových dezertů můžete vybírat hned z několika alternativ klasické mouky. Nabízí se třeba mandlová, kokosová, kukuřičná, jáhlová, čiroková, pohanková, manioková nebo lněná. Pochutnejte si na našich oblíbených bezlepkových dezertech.

Věnečky z odpalovaného těsta

Odbornice na bezlepkové pečení Radka Vrzalová se s námi podělila o cukrářský recept na věnečky z odpalovaného těsta. Křehké věnečky s lahodným pudinkovým krémem patří k náročnějším receptům, odměna za vynaložené úsilí stojí za to! Jde o jedničku mezi bezlepkovými dezerty.

Lískooříškoví šneci

Jemné těsto z vařených brambor a čirokové mouky naplněné krémem z oříšků a sójového mléka je dezertem nejen bezlepkovým, ale zároveň i bezlaktózovým.

Muffiny s borůvkami

Na pohled i chuť lahodné muffiny potěší malé i velké mlsouny. Vláčnost jim dodává podmáslí a v chuti se vyjímají semínka vanilkového lusku. Bezlepkové muffiny jsou skvělým dezertem na víkend i na všední dny. Jejich příprava vám zabere necelých 30 minut.

Bezlepkové bonbony pro děti i dospělé

Snad všechny děti na světě milují bonbonky. Ty domácí jsou skvělou alternativou nejen pro celiaky, ale pro všechny, kteří chtějí eliminovat konzumaci umělých barviv, regulátorů a bílého cukru. 

Karamelky s jablečným moštem

Kdo by odolal jemným karamelkám s tóny jablek a skořice, které v každém soustu díky vločkové soli skrývají dokonalou kombinaci slaného karamelu? Samotná příprava vám zabere jen pár minut, dopředu však počítejte s časem na ztuhnutí. 

Domácí želé bonbony

Dokonalá alternativa gumových medvídku s agarem –⁠ přírodní želírovací látkou (rostlinnou alternativou želatiny). Na výrobu želé bonbonů můžete použít silikonová tvořítka nebo jen plastovou krabičku, do které nalijte připravenou směs a po zatuhnutí je rozkrájejte na bonbony.

Čokoládové bonbony s marcipánem

Kvalitní čokoláda je přirozeně bezlepková, stejně je tomu tak i v případě marcipánu. Vyzkoušejte spojit tyto dvě neodolatelné ingredience v drobné bonbonky, kterými můžete obdarovat své nejbližší.

Sušenky na doma i na cesty

Zakousněte se do sladkých bezlepkových sušenek a doplňte tělu potřebnou energii doma nebo na výletě. V uzavíratelných nádobách vám spolehlivě vydrží i několik týdnů, pokud je tedy do té doby nesníte.

  • Podívejte se na naše osvědčené recepty na bezlepkové sušenky a připravte si lahodnou svačinku bez obav z alergické reakce. 

Bezlepková citronová srdíčka

Křupavé sušenky z mletých mandlí protkané chutí a vůní citronu jsou to pravé na doma i na cesty. Ozdobte je dle receptu kandovanou citronovou kůrou nebo třeba sekanými pistáciemi.

Zázvorové sušenky s citronovým mascarpone

Kořeněné sušenky s náplní z mascarpone a lemon curd potěší oči i chuťové pohárky. Vedle zázvoru se vyjímají chutě muškátového oříšku, hřebíčku a kardamomu.

Kořeněná kolečka z maniokové mouky

Připravte si odlehčené sušenky s hnědým cukrem, melasou a dalšími ingrediencemi blahodárně působícími na náš metabolismus. Tyto sušenky se hodí nejen při celiakii, ale i při chuti na sladké v redukční dietě či zkrátka jako mlsání v rámci odlehčeného jídelníčku. 

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín