Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepková maková bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6311 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 819 g
Tuky 320 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedělní odpolední káva bez bábovky? Nemyslitelné! Bábovka je zkrátka klasický moučník na víkend. Jí se k snídani, ke svačině i k odpolední kávě. Je to ten nejsladší důvod, proč vytáhnout slavnostní podnos! A tahle maková je navíc zcela bez lepku, můžete ji tedy bez obav nabídnout i těm, kteří trpí alergií či přecitlivělostí na lepek nebo celiakií.

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
změklé, nebo rostlinný margarín Alsan, změklý + navíc na vymazání formy
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
vejce 3 ks
velikosti L
řepkový olej 50 ml
mouka bezlepková 320 g
Doves Farm bílá chlebová směs
vanilkový bez lepku
kypřicí prášek do pečiva 12 g
bez lepku
sůl 2 g
mléko 200 g
nebo rostlinná alternativa (sójový, mandlový nebo rýžový nápoj)
pálenka 1 PL
nebo tuzemák
strouhanka
kukuřičná – na vysypání formy
Na makové těsto
mák mletý 150 g
mléko 200 g
nebo rostlinná alternativa (sójový, mandlový nebo rýžový nápoj)
mletá
pálenka 1 PL
nebo tuzemák
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno

Postup

1

Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty.

2

Na makové těsto svařte v kastrůlku mák, mléko či rostlinnou alternativu, oba cukry, skořici a alkohol. Odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte citronovou kůru. 

3

Připravte těsto. V robotu vyšlehejte změklý tuk s oběma cukry a citronovou kůrou do nadýchané pěny, po jednom zašlehejte vejce a po nich olej. V misce promíchejte mouku, pudinkový prášek, kypřicí prášek a sůl. V jiné promíchejte mléko či rostlinnou alternativu s alkoholem. Do vyšlehané směsi střídavě zašlehávejte sypkou směs a mléko (nebo rostlinnou alternativu) s alkoholem. Nakonec opatrně po částech zapracujte makové těsto.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o objemu 2 litry vymažte tukem a vysypte kukuřičnou strouhankou. Vlijte bábovkové těsto.

5

Bábovku pečte cca 1 hodinu ve vyhřáté troubě, proveďte test špejlí – po zapíchnutí doprostřed těsta by měla vyjít suchá. Nechte vychladnout ve formě na mřížce, poté vyklopte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...