Nedělní odpolední káva bez bábovky? Nemyslitelné! Bábovka je zkrátka klasický moučník na víkend. Jí se k snídani, ke svačině i k odpolední kávě. Je to ten nejsladší důvod, proč vytáhnout slavnostní podnos! A tahle maková je navíc zcela bez lepku, můžete ji tedy bez obav nabídnout i těm, kteří trpí alergií či přecitlivělostí na lepek nebo celiakií.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty.
Na makové těsto svařte v kastrůlku mák, mléko či rostlinnou alternativu, oba cukry, skořici a alkohol. Odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte citronovou kůru.
Připravte těsto. V robotu vyšlehejte změklý tuk s oběma cukry a citronovou kůrou do nadýchané pěny, po jednom zašlehejte vejce a po nich olej. V misce promíchejte mouku, pudinkový prášek, kypřicí prášek a sůl. V jiné promíchejte mléko či rostlinnou alternativu s alkoholem. Do vyšlehané směsi střídavě zašlehávejte sypkou směs a mléko (nebo rostlinnou alternativu) s alkoholem. Nakonec opatrně po částech zapracujte makové těsto.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o objemu 2 litry vymažte tukem a vysypte kukuřičnou strouhankou. Vlijte bábovkové těsto.
Bábovku pečte cca 1 hodinu ve vyhřáté troubě, proveďte test špejlí – po zapíchnutí doprostřed těsta by měla vyjít suchá. Nechte vychladnout ve formě na mřížce, poté vyklopte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )