Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ať to má říz! 5 směsí koření, které snadno připravíte doma

Variace koření na bílém stole
ZDROJ: Ratul Ghosh, Unsplash
sdílet:

Vyzkoušejte pět kořenicích směsí, které snadno připravíte doma. Ať už život okořeníte sobě nebo směs darujete někomu jako dárek, zamilujete si je.

Jak na to

Kuře, bůček nebo ryba? V následujících receptech si každý najde to své, ať už maso milujete, nebo dáváte přednost zelenině. Většinu koření koupíte také v běžné obchodní síti, to domácí ale bude originální. Navíc ho můžete vylepšit. 

  • Množství surovin pro směsi koření uvádíme v menším množství. Základní recept snadno upravíte podle velikosti skleniček nebo množství obdarovaných. Stačí se jen držet uvedených poměrů.
  • Hotovou kořenicí směs přesypte do skleniček nebo kořenek s dobře těsnícími víčky. Nejlepší jsou ty s gumovým těsněním nebo šroubovací. Využít můžete malé skleničky od marmelád nebo různých omáček, jako jsou pesta.

Co naopak nedoporučujeme, jsou plechovky, papírové sáčky a krabičky. Koření by rychle vyčpělo, mohlo by také natáhnout vzdušnou vlhkost a ztratilo by svou kvalitu.

Pepřová směs na kuře

  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky sečuánského pepře
  • 1,5 lžíce vločkové mořské soli
  1. Oba druhy pepře krátce nasucho opražte, až se rozvoní.
  2. Podrťte je, smíchejte se solí a vše ještě společně trochu podrťte.

Kořenicí směs výborně ochutí kuře. Pozor, je překvapivě ostrá!

  • Víte, že sečuánský pepř klame názvem? Nejedná se o pravý pepř, ale plody keře z jihovýchodní Asie. Patří mezi jedno z nejstarších čínských koření, i proto se mu přezdívá čínský pepř. Plody chutnají výrazně ostře, pepřovo-citronově. V Číne si sečuánským pepřem kromě běžných pokrmů koření také zelený čaj.

Asijská směs na bůček

  • 5 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1 lžička růžového pepře
  • 2 celé sušené chilli papričky
  • 1 lžička mletého koření pěti vůní
  • 1 lžička mletého zázvoru
  1. Skořici rozlámejte na menší kousky. Všechno celé koření opečte na mírném plameni nasucho na pánvičce přibližně 5 minut, až se rozvoní.
  2. Pak umelte nebo utlučte v hmoždíři spolu s kořením pěti vůní a zázvorem.

Hotová směs sluší bůčku pečenému na asijský způsob. Nezapomeňte ho důkladně osolit, koření neobsahuje žádnou sůl. 

Vánoční směs do čatní

  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Všechny suroviny dobře promíchejte.

Směs se hodí do cibulád, čatní z ovoce a zeleniny a podobných zavařenin, které mají sladko-kyselo-slanou chuť.

Kdybyste ji chtěli používat jen nasladko, vynechejte římský kmín a koriandr, naopak přidejte mletý hřebíček a kardamom. Pro pálivější výsledek přidejte mletý kajenský pepř.

Směs koření na pečenou zeleninu

  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky kurkumy

Jednoduše smíchejte. Výborně se hodí k ochucení pečené kořenové zeleniny, dýně, ale také brambor či batátů.

Směs koření na ryby

  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušené dobromysli
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 1 lžička sušeného česneku

Všechny suroviny dobře promíchejte.

Hotová směs se hodí pro různé úpravy rybího masa. Můžete s ní posypat rybu dušenou na másle nebo pečenou v troubě. Hodí se také do těstíčka nebo strouhanky pro rybí filety v trojobalu.

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín