Ať to má říz! 5 směsí koření, které snadno připravíte doma

Variace koření na bílém stole
ZDROJ: Ratul Ghosh, Unsplash
sdílet:

Vyzkoušejte pět kořenicích směsí, které snadno připravíte doma. Ať už život okořeníte sobě nebo směs darujete někomu jako dárek, zamilujete si je.

Jak na to

Kuře, bůček nebo ryba? V následujících receptech si každý najde to své, ať už maso milujete, nebo dáváte přednost zelenině. Většinu koření koupíte také v běžné obchodní síti, to domácí ale bude originální. Navíc ho můžete vylepšit. 

  • Množství surovin pro směsi koření uvádíme v menším množství. Základní recept snadno upravíte podle velikosti skleniček nebo množství obdarovaných. Stačí se jen držet uvedených poměrů.
  • Hotovou kořenicí směs přesypte do skleniček nebo kořenek s dobře těsnícími víčky. Nejlepší jsou ty s gumovým těsněním nebo šroubovací. Využít můžete malé skleničky od marmelád nebo různých omáček, jako jsou pesta.

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

Více

Co naopak nedoporučujeme, jsou plechovky, papírové sáčky a krabičky. Koření by rychle vyčpělo, mohlo by také natáhnout vzdušnou vlhkost a ztratilo by svou kvalitu.

Pepřová směs na kuře

  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky sečuánského pepře
  • 1,5 lžíce vločkové mořské soli
  1. Oba druhy pepře krátce nasucho opražte, až se rozvoní.
  2. Podrťte je, smíchejte se solí a vše ještě společně trochu podrťte.

Kořenicí směs výborně ochutí kuře. Pozor, je překvapivě ostrá!

  • Víte, že sečuánský pepř klame názvem? Nejedná se o pravý pepř, ale plody keře z jihovýchodní Asie. Patří mezi jedno z nejstarších čínských koření, i proto se mu přezdívá čínský pepř. Plody chutnají výrazně ostře, pepřovo-citronově. V Číne si sečuánským pepřem kromě běžných pokrmů koření také zelený čaj.

Masala chai: Podlehněte i vy pronikavě vonícímu čaji s jemností mléka

Masala chai: Podlehněte i vy pronikavě vonícímu čaji s jemností mléka

Více

Asijská směs na bůček

  • 5 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1 lžička růžového pepře
  • 2 celé sušené chilli papričky
  • 1 lžička mletého koření pěti vůní
  • 1 lžička mletého zázvoru
  1. Skořici rozlámejte na menší kousky. Všechno celé koření opečte na mírném plameni nasucho na pánvičce přibližně 5 minut, až se rozvoní.
  2. Pak umelte nebo utlučte v hmoždíři spolu s kořením pěti vůní a zázvorem.

Hotová směs sluší bůčku pečenému na asijský způsob. Nezapomeňte ho důkladně osolit, koření neobsahuje žádnou sůl. 

Vychutnejte si dokonalý bůček několika způsoby

Vychutnejte si dokonalý bůček několika způsoby

Více

Vánoční směs do čatní

  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Všechny suroviny dobře promíchejte.

Směs se hodí do cibulád, čatní z ovoce a zeleniny a podobných zavařenin, které mají sladko-kyselo-slanou chuť.

Kdybyste ji chtěli používat jen nasladko, vynechejte římský kmín a koriandr, naopak přidejte mletý hřebíček a kardamom. Pro pálivější výsledek přidejte mletý kajenský pepř.

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Více

Směs koření na pečenou zeleninu

  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky kurkumy

Jednoduše smíchejte. Výborně se hodí k ochucení pečené kořenové zeleniny, dýně, ale také brambor či batátů.

Zelenina pečená v troubě

Zelenina pečená v troubě

Více

Směs koření na ryby

  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušené dobromysli
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 1 lžička sušeného česneku

Všechny suroviny dobře promíchejte.

Hotová směs se hodí pro různé úpravy rybího masa. Můžete s ní posypat rybu dušenou na másle nebo pečenou v troubě. Hodí se také do těstíčka nebo strouhanky pro rybí filety v trojobalu.

Související články

5 věcí, které jste nevěděli o koření
  • Tipy a triky

5 věcí, které jste nevěděli o koření

1 V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.2 Muškátový oříšek a...
Jak rozvonět koření
  • Tipy a triky

Jak rozvonět koření

Když koření opražíte na pánvi, nádherně se tím rozvine jeho aroma. Pokud to však přeženete a nevšimnete si toho, dodá koření připravovanému jídlu namísto vůně a chuti jen hořkou příchuť. A jak koření bezpečně opražit?[[nid:26533]]Koření...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit