Vyzkoušejte pět kořenicích směsí, které snadno připravíte doma. Ať už život okořeníte sobě nebo směs darujete někomu jako dárek, zamilujete si je.
Jak na to
Kuře, bůček nebo ryba? V následujících receptech si každý najde to své, ať už maso milujete, nebo dáváte přednost zelenině. Většinu koření koupíte také v běžné obchodní síti, to domácí ale bude originální. Navíc ho můžete vylepšit.
- Množství surovin pro směsi koření uvádíme v menším množství. Základní recept snadno upravíte podle velikosti skleniček nebo množství obdarovaných. Stačí se jen držet uvedených poměrů.
- Hotovou kořenicí směs přesypte do skleniček nebo kořenek s dobře těsnícími víčky. Nejlepší jsou ty s gumovým těsněním nebo šroubovací. Využít můžete malé skleničky od marmelád nebo různých omáček, jako jsou pesta.
Co naopak nedoporučujeme, jsou plechovky, papírové sáčky a krabičky. Koření by rychle vyčpělo, mohlo by také natáhnout vzdušnou vlhkost a ztratilo by svou kvalitu.
Pepřová směs na kuře
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžičky sečuánského pepře
- 1,5 lžíce vločkové mořské soli
- Oba druhy pepře krátce nasucho opražte, až se rozvoní.
- Podrťte je, smíchejte se solí a vše ještě společně trochu podrťte.
Kořenicí směs výborně ochutí kuře. Pozor, je překvapivě ostrá!
- Víte, že sečuánský pepř klame názvem? Nejedná se o pravý pepř, ale plody keře z jihovýchodní Asie. Patří mezi jedno z nejstarších čínských koření, i proto se mu přezdívá čínský pepř. Plody chutnají výrazně ostře, pepřovo-citronově. V Číne si sečuánským pepřem kromě běžných pokrmů koření také zelený čaj.
Asijská směs na bůček
- 5 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 svitek skořice
- 1 lžička sečuánského pepře
- 1 lžička růžového pepře
- 2 celé sušené chilli papričky
- 1 lžička mletého koření pěti vůní
- 1 lžička mletého zázvoru
- Skořici rozlámejte na menší kousky. Všechno celé koření opečte na mírném plameni nasucho na pánvičce přibližně 5 minut, až se rozvoní.
- Pak umelte nebo utlučte v hmoždíři spolu s kořením pěti vůní a zázvorem.
Hotová směs sluší bůčku pečenému na asijský způsob. Nezapomeňte ho důkladně osolit, koření neobsahuje žádnou sůl.
Vánoční směs do čatní
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička mleté skořice
Všechny suroviny dobře promíchejte.
Směs se hodí do cibulád, čatní z ovoce a zeleniny a podobných zavařenin, které mají sladko-kyselo-slanou chuť.
Kdybyste ji chtěli používat jen nasladko, vynechejte římský kmín a koriandr, naopak přidejte mletý hřebíček a kardamom. Pro pálivější výsledek přidejte mletý kajenský pepř.
Směs koření na pečenou zeleninu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky kurkumy
Jednoduše smíchejte. Výborně se hodí k ochucení pečené kořenové zeleniny, dýně, ale také brambor či batátů.
Směs koření na ryby
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušené dobromysli
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 1 lžička sušeného česneku
Všechny suroviny dobře promíchejte.
Hotová směs se hodí pro různé úpravy rybího masa. Můžete s ní posypat rybu dušenou na másle nebo pečenou v troubě. Hodí se také do těstíčka nebo strouhanky pro rybí filety v trojobalu.