Hovězí kližka s vánočním kořením

Hovězí kližka s vánočním kořením

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7811 kcal
Bílkoviny 472 g
Cukr 498 g
Tuky 360 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Využijte rozpálenou troubu i otevřené sáčky s kořením, které vám zbyly po pečení cukroví, a uvařte nádherně voňavou a lehce pikantní pečínku. Příprava zabere pár minut, zbytek pak zařídí trouba! 

Suroviny

kližka 2 kg
víno červené 700 ml
suché
skořice 1 svitek
fenyklová semínka 0.5 PL
badyán 2 hvězdička
pepř mletý 0.5 PL
kuličky
chilli paprička 1 ks
sušená
nové koření 0.5 PL
bobkový list 3 ks
kardamom 3 tobolka
česnek 1
menší, v celku, neoloupaná
sůl
Na přílohu
brambory 1 kg
oloupané, na kostky
máslo 200 g
mléko 500 ml
horké
500 g
kapustiček

1 Troubu předehřejte na 130°C. Maso očistěte a nakrájejte na větší kusy. Vložte nejlépe do litinového hrnce, zalijte vínem, přisypte všechno koření, vložte česnek, osolte (solí nešetřete) a dolijte vodou tak, aby maso bylo těsně ponořené. Zakryjte poklicí a dejte na 8 hodin do trouby. Občas zkontrolujte, případně podlijte a pečte, dokud maso nebude měkké.

2 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a rozšťouchejte se 150g másla a polovinou mléka, zbytek přilévejte postupně podle toho, jak chcete kaši hustou.

3 Kapustičky nakrájejte na poloviny a krátce je opečte na zbylém másle. Maso podávejte s kaší a kapustičkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit