8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

sdílet:
„Ach, to voní“ řekne si obdarovaný pod stromečkem. A co teprve až vaší domácí směsí okoření své první jídlo a ochutná.

Máte-li mezi svými blízkými nadšeného kuchaře, nemusíte dárek dlouho vybírat. Vlastnoručně namíchaná směs koření udělá radost vždycky. Když vyberete nějaký méně známý recept, věnujete spolu s dárkem také cestu k novým, exotickým chutím. Pro maximální efekt naplňte směsi bylinek a koření nebo soli do ozdobných dóz a vše dolaďte stužkou, visačkou s názvem i složením jedlého dárku.

1 Koření pro sladké pečení

Perníkové koření

České Vánoce bez perníčků? Nemyslitelné. Ty původní se kořenily pouze drceným pepřem, odtud také jejich název. Až později se začaly aromatizovat dalším kořením, ze kterého se postupně vyvinula naše oblíbená směs perníkového koření. Na domácí potřebujete 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu. Koření umelte nebo utlučte v hmoždíři. Ke směsi přidejte 4 lžičky mleté skořice. Své perníkové koření můžete obohatit také muškátovým oříškemkardamomem a již zmiňovaným pepřem. Uchovávejte v dobře uzavřené dóze.

Mixed spice

Kořenicí směs oblíbená především v anglosaských zemích se podobá perníkovému koření. Hojně se používá při sladkém pečení nejen o Vánocích. Obvykle do ní patří skořice, muškátový oříšek, nové koření, případně ještě zázvor, koriandr a hřebíček. Složení ani poměry jednotlivých přísad nejsou jednoznačně dané. My při domácí přípravě doporučujeme dávkovat po lžíci od každého koření (namletého). V kupované směsi někdy najdete také kajenský pepř či kmín. Mixed spice přidávejte všude tam, kde koření perníkové. Skvěle okoření vánoční likéry i horkou čokoládu.

2 Koření do slaných jídel

Chlebové koření

Smíchejte ve stejném poměru český kmínsemínka fenyklu a koriandru a společně je podrťte v hmoždíři. Nasypte do skleničky a dobře uzavřete. Voňavou směs koření přidávejte do kváskového chleba. Na kilo mouky dávkujte cca 2 čajové lžičky. Tuto směs koření využijete také do bramboračky a luštěninové polévky nebo jí můžete vmasírovat do vepřové pečeně. Kmín, fenykl a koriandr jsou zkrátka chutě, které českým jídlům sluší.

Marocké koření

Aromatická směs dokonale pasuje k jehněčímu. Kromě sezamových semínek v ní najdete také sladkou papriku, římský kmínpikantní kajenský pepř nebo nasládlý fenykl. Připravte si marocké koření podle našeho receptu a už nikdy nebudete chtít kupované. 

Gomasio

Sypká směs pochází z Japonska, kde ji používají ke zdravému dochucení a dosolení již hotových pokrmů, především polévek a salátů. Připravíte ji smícháním mořské soli sezamových semínek v poměru 1:12. Semínka nejprve krátce opražte na pánvi, poté společně se solí rozmělněte v hmoždíři nebo rozmixujte. Skladujte v uzavřené sklenici v lednici a do dvou týdnů spotřebujte.

Nejlahodnější jedlé dárky

Více

3 Ochucené soli

Citronová sůl

Voňavou ochucenou sůl podle základního receptu připravíte snadno. Citronovou kůru nastrouhejte, promíchejte s hrubou mořskou solí a pozvolna sušte v troubě. Ochucená sůl má mnoho obměn. Místo citronové kůry použijte kůru z pomeranče nebo limety. Namíchat můžete také sůl se sušeným nadrceným zázvorem či česnekem, drcenými sušenými chilli papričkami, sušenými bylinkami nebo přísady odvážně zkombinovat. Doporučujeme například asijskou verzi s limetou a zázvorem.

Rozmarýnová sůl

Voní pepřemčesnekem a nezbytným rozmarýnem. Přísady spolu se solí podrťte v hmoždíři, vyložte na pečicí papír a usušte v troubě. Rozmarýnovou sůl přesypte do vzduchotěsné dózy. Stejným způsobem připravíte sůl také z listů vavřínu nebo saturejky. Využijete ji na dochucení mas, omáček a salátů nebo s ní posypte slané pečivo.

Olivová sůl 

Směs soli, oliv, česnekuoregana a kaparů je výborná hlavně na steaky či na pečené brambory. Připravuje se podobně jako sůl z předchozího receptu. Po usušení v troubě přesypte olivovou sůl do ozdobných kořenek. 

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
  • Novinky a zajímavosti

Vánoce s předstihem: 13 likérů, které připravíte do 30 minut

Čím jiným se začít ladit na adventní notu než domácími likéry? Tekutá slast ukrytá v lahvi omamně voní alkoholem a kořením, ve správném balení udělá radost nejen vám, ale i vašim blízkým. Připravujte už dnesNásledující likéry jsou...
  • Tipy a triky

5 věcí, které jste nevěděli o koření

1 V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.2 Muškátový oříšek a...
  • Tipy a triky

Jak na rybu v solné krustě

Může se zdát, že je to trochu zbytečné a že je té soli škoda. Sůl, ve které se ryba peče, už sice znovu použít nelze, ale výsledek, který pod krustou najdete, ten bude stát za to! Solná krusta totiž vytvoří vlastní...
  • Novinky a zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Česká republika je rájem pejskařů Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco...
  • Novinky a zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
  • Tipy a triky

Jak rozvonět koření

Když koření opražíte na pánvi, nádherně se tím rozvine jeho aroma. Pokud to však přeženete a nevšimnete si toho, dodá koření připravovanému jídlu namísto vůně a chuti jen hořkou příchuť. A jak koření bezpečně opražit?[[nid:26533]]Koření...

Obchod Apetit