Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostrá citronová a olivová mořská sůl

Ostrá citronová a olivová mořská sůl

2.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné 2 malé 100ml skleničky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1523 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 123 g
Tuky 96 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potěší smysly, vyjdou na pár korun, nesedá na ně prach, a přitom je poznat, že jste se snažili... Vlastnoručně vyrobené pochoutky prostě udělají radost obdarovanému i vám.

Suroviny

Na citronovou sůl
sůl mořská 4 PL
hrubá
strouhaná, ze 2 chemicky neošetřených citronů
malé, sušené
Na olivovou sůl
sůl mořská 4 PL
hrubá
česnek 3 stroužky
na plátky
bez pecky
kapary 2 ČL
oregano ½ ČL

Postup

1

Přísady na citronovou sůl dejte do hmoždíře, dobře promíchejte a u toho trochu podrťte. Zvlášť, ale stejným způsobem, připravte i olivovou sůl.

2

Plech vyložte pečicím papírem a uprostřed složte asi třícentimetrový záhyb, aby se vám soli nemísily. Na každou půlku rozprostřete jednu připravenou sůl a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Citronová sůl bude hotová asi za 1 hodinu, olivová se bude sušit asi 2 hodiny.

3

Po usušení soli ještě jednou, každou zvlášť, krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Zabalte do ozdobných kořenek. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín