Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 28. díl: Kosmatice, jahodové knedlíky i grilovaná zelenina

Týdenní úsporná kuchařka 28. díl: Kosmatice, jahodové knedlíky i grilovaná zelenina
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Smažená kosmatice

Léčivé účinky bezu černého znali naši předci už od nepaměti. Odvar z jeho květů pomáhá proti nachlazení, ulehčuje vykašlávání a dokonce má i močopudné a mírně projímavé účinky.

  • A protože právě teď bez kvete, jděte si ho nasbírat nejen jako další ingredienci do vaší lékárničky, ale také si z něj připravte velmi chutné kosmatice.
  • Uznáváme, že na jejich smažení bude třeba dostatek oleje, jehož cena není v posledních týdnech malá. Ale s ohledem na minimální náklady ostatních surovin je výsledná cena přijatelná.

2. Hlávkový salát s kuřetem a jarní cibulkou

Vyměňte klasický hlávkový salát s octovou zálivkou za tento lehce pikantní s kuřecími prsy. Maso zasytí a zelené listy mu dodají patřičnou svěžest a zároveň odlehčí vašemu jídelníčku.

  • Pokud budete postupovat přesně podle receptu, pak je maso třeba uvařit v kuřecím vývaru. Tento vývar si uchovejte, protože ho společně se zbylým řapíkatým celerem použijete do následujícího receptu.

3. Polévka s fazolemi a těstovinami

Fazolová polévka na italský způsob zasytí nejen dospělé, ale i děti. Obzvlášť, pokud jako těstoviny zvolíte písmenka nebo jiné atraktivní tvary.

  • Jestliže nemáte kuřecí vývar nebo vám ho zbylo méně, než je uvedené v receptu, doplňte jeho množství vodou.
  • Sušené chilli volte podle vaší chuti i s ohledem na to, zda budete polévku podávat dětem.

4. Tvarohové knedlíky s jahodami

U sezónních surovin ještě chvíli zůstaneme, protože by byl hřích si právě v červnu neuvařit luxusní tvarohové knedlíky s jahodami. Na konci postupu v odstavci „něco navíc“ najdete vychytávku, jak si práci případně ulehčit a přesto si stejně pochutnat.

5. Sendvič s masovými kuličkami

Sendviče jsou skvělý oběd na cesty. Použili jsme kuličky z mletého hovězího masa, které zasytí. Práci si lze usnadnit tím, že si kuličky koupíte už hotové a jen prohřejete v rajčatové omáčce.

  • Ciabattu klidně nahraďte jinou oblíbenou bagetou a množství sýru si upravte podle své chuti a možností.

6. Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

„Konzerva tuňáka je spolehlivý přítel rychlých večeří a lehkých obědů.“ – stojí v popisku receptu a my si za tím tvrzením stále stojíme. Navíc toto jídlo připravíte do 20 minut a dokonce v jednom hrnci.

  • Pikantní rukolu lze namíchat nebo vyměnit za jemnější polníček, případně zbylý hlávkový salát z výše uvedeného receptu.
  • Kapary volte podle své chuti, skvěle je nahradí i nakrájené zelené olivy.
  • Taktéž posypání parmazánem necháme na vás.

7. Grilovaná zelenina a bulgur

Období letního grilování pomalu začíná a kromě masa nezapomeňte na rošt přidat i zeleninu. V našem případě je to lilek a paprika, kterou jsme smíchali s uvařeným bulgurem, čerstvou mátou, okořenili a na závěr pokapali řeckým jogurtem. Vznikne tak výborná příloha k masu, anebo sytý vegetariánský hlavní chod.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova