
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Smažená kosmatice
Léčivé účinky bezu černého znali naši předci už od nepaměti. Odvar z jeho květů pomáhá proti nachlazení, ulehčuje vykašlávání a dokonce má i močopudné a mírně projímavé účinky.
- A protože právě teď bez kvete, jděte si ho nasbírat nejen jako další ingredienci do vaší lékárničky, ale také si z něj připravte velmi chutné kosmatice.
- Uznáváme, že na jejich smažení bude třeba dostatek oleje, jehož cena není v posledních týdnech malá. Ale s ohledem na minimální náklady ostatních surovin je výsledná cena přijatelná.

2. Hlávkový salát s kuřetem a jarní cibulkou
Vyměňte klasický hlávkový salát s octovou zálivkou za tento lehce pikantní s kuřecími prsy. Maso zasytí a zelené listy mu dodají patřičnou svěžest a zároveň odlehčí vašemu jídelníčku.
- Pokud budete postupovat přesně podle receptu, pak je maso třeba uvařit v kuřecím vývaru. Tento vývar si uchovejte, protože ho společně se zbylým řapíkatým celerem použijete do následujícího receptu.

3. Polévka s fazolemi a těstovinami
Fazolová polévka na italský způsob zasytí nejen dospělé, ale i děti. Obzvlášť, pokud jako těstoviny zvolíte písmenka nebo jiné atraktivní tvary.
- Jestliže nemáte kuřecí vývar nebo vám ho zbylo méně, než je uvedené v receptu, doplňte jeho množství vodou.
- Sušené chilli volte podle vaší chuti i s ohledem na to, zda budete polévku podávat dětem.

4. Tvarohové knedlíky s jahodami
U sezónních surovin ještě chvíli zůstaneme, protože by byl hřích si právě v červnu neuvařit luxusní tvarohové knedlíky s jahodami. Na konci postupu v odstavci „něco navíc“ najdete vychytávku, jak si práci případně ulehčit a přesto si stejně pochutnat.
- A pokud toto červené ovoce milujete a hledáte další jahodovou inspiraci, v článku Božské jahody, které si zamilujete, najdete 30 neodolatelných receptů.

5. Sendvič s masovými kuličkami
Sendviče jsou skvělý oběd na cesty. Použili jsme kuličky z mletého hovězího masa, které zasytí. Práci si lze usnadnit tím, že si kuličky koupíte už hotové a jen prohřejete v rajčatové omáčce.
- Ciabattu klidně nahraďte jinou oblíbenou bagetou a množství sýru si upravte podle své chuti a možností.

6. Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou
„Konzerva tuňáka je spolehlivý přítel rychlých večeří a lehkých obědů.“ – stojí v popisku receptu a my si za tím tvrzením stále stojíme. Navíc toto jídlo připravíte do 20 minut a dokonce v jednom hrnci.
- Pikantní rukolu lze namíchat nebo vyměnit za jemnější polníček, případně zbylý hlávkový salát z výše uvedeného receptu.
- Kapary volte podle své chuti, skvěle je nahradí i nakrájené zelené olivy.
- Taktéž posypání parmazánem necháme na vás.

7. Grilovaná zelenina a bulgur
Období letního grilování pomalu začíná a kromě masa nezapomeňte na rošt přidat i zeleninu. V našem případě je to lilek a paprika, kterou jsme smíchali s uvařeným bulgurem, čerstvou mátou, okořenili a na závěr pokapali řeckým jogurtem. Vznikne tak výborná příloha k masu, anebo sytý vegetariánský hlavní chod.

Zdroj informací: Apetit
Recepty

























