Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si projít naším testem a zjistěte, zdali máte italskou kuchyni v malíčku!
Svou roli při utáváření regionálních kuchyní sehrálo podnebí, ale také vlivy etruské, řecké, židovsé i arabské gastronimie.
- V severních regionech převládá krémové rizoto a další jemně ochucená jídla, zatímco na slunném jihu vládne olivový olej a čerstvá rajčata.
- Hovězí maso si nejlépe vychutnáte v Toskánsku v podobě florentských steaků z výběrového skotu chovaného v údolí Chianina.
- Město Alba a okolní oblasti regionu Piemont jsou nejlepším zdrojem lanýžů.
- Díky přístupu ke Středozemnímu i Jadranskému moři převládají na celém poloostrově čerstvé mořské plody a ryby!
Na našem webu najdete stovky tradičních italských receptů i receptů, které jsou italskou kuchyní inspirovany. Vyzkoušet můžete třeba králíka po myslivecku aneb Coniglio alla cacciatora, dokonalé špenátové lasagne i tradiční italskou pochoutku ossobuco. Teď ale hurá do kvízu!