
Hustá kapustová polévka z údolí Aosty
Roztékající se sýr je lék na všechny neduhy světa. Užijte si jej třeba v této lahodné polévce.
Ingredience
- 800 g kapusty (1 menší hlávka)
- 1,5 litru zeleninového vývaru (recept na skvělý domácí najdete u rajčatové polévky s plněnými těstovinami)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 60 g másla
- 2 velké krajíce pšenično-žitného chleba, nakrájené na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, prolisované
- 300 g sýra Fontina, nastrouhaného nahrubo (viz Něco navíc)
- 60 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Příprava jídla
1 Kapustu zbavte tvrdých řapíků a listy nakrájejte na proužky. Do hrnce vlijte vývar, osolte ho a přiveďte k varu. Pak do něj vsypte kapustu. Jakmile změkne, sceďte ji, ale vývar uchovejte.
2 Na pánvi rozpalte olivový olej a 2/3 másla a opečte na ní kostičky chleba dozlatova, na závěr opékání přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku.
3 Do nádoby vhodné do trouby (nejlépe litinového hrnce), začněte vrstvit kapustu, kostičky česnekového chleba a sýr. Přidejte také vždy trochu vývaru a pokračujte do spotřebování chleba, kapusty a sýra. Zalijte zbytkem vývaru a vršek posypte parmazánem.
4 Zbylý česnek opečte krátce na pánvi na zbytku másla a obsah pánve nalijte rovnoměrně na vršek hrnce.
5 Troubu rozehřejte na 200°C a dejte pokrm zapéct na asi 25 minut. Před podáváním promíchejte a posypte čerstvě mletým pepřem.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete fontinu, můžete ji nahradit jiným dobře se rozpouštějícím sýrem, například italským provolone nebo případně kvalitní goudou.
Přidat komentář