Hustá kapustová polévka z údolí Aosty

Hustá kapustová polévka z údolí Aosty

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1692 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 104 g
Tuky 110 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztékající se sýr je lék na všechny neduhy světa. Užijte si jej třeba v této lahodné polévce. 

Suroviny

kapusta 800 g
(1 menší hlávka)
vývar zeleninový 1.5 l
(recept na skvělý domácí najdete u rajčatové polévky s plněnými těstovinami)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
máslo 60 g
chleba žitný 2
velké, nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
velké, prolisované
300 g
sýr Fontina nastrouhaného nahrubo (viz Něco navíc)
parmazán 60 g
nastrouhaného najemno

1 Kapustu zbavte tvrdých řapíků a listy nakrájejte na proužky. Do hrnce vlijte vývar, osolte ho a přiveďte k varu. Pak do něj vsypte kapustu. Jakmile změkne, sceďte ji, ale vývar uchovejte.

2 Na pánvi rozpalte olivový olej a 2/3 másla a opečte na ní kostičky chleba dozlatova, na závěr opékání přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku.

3 Do nádoby vhodné do trouby (nejlépe litinového hrnce), začněte vrstvit kapustu, kostičky česnekového chleba a sýr. Přidejte také vždy trochu vývaru a pokračujte do spotřebování chleba, kapusty a sýra. Zalijte zbytkem vývaru a vršek posypte parmazánem.

4 Zbylý česnek opečte krátce na pánvi na zbytku másla a obsah pánve nalijte rovnoměrně na vršek hrnce.

Troubu rozehřejte na 200°C a dejte pokrm zapéct na asi 25 minut. Před podáváním promíchejte a posypte čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete fontinu, můžete ji nahradit jiným dobře se rozpouštějícím sýrem, například italským provolone nebo případně kvalitní goudou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit