9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Dívka s hrnkem v rukou
ZDROJ: Alora Griffiths, Unsplash
sdílet:

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných koutech světa.

Některé horké nápoje jsou natolik zvláštní a jedinečné, že neuvěříte, že by se něco takového dalo opravdu (a s chutí) pít. Recepty je potřeba vnímat v kontextu místa, odkud pocházejí, protože odrážejí místní suroviny, tradice a kulturu. Ukazují, jak se lidé chytře naučili vytěžit maximum z toho, co mají dispozici. Od obilí až po máslo z jačího mléka.

20 nápojů pro zahřátí

20 nápojů pro zahřátí

Více

Salep, sahlep nebo sahlab

Tento neobvyklý horký nápoj se popíjí v blízkovýchodních zemích, jeho původ bychom nejpravděpodobněji našli v Turecku.

  • Salep vypadá jako hodně řídká krupičná kaše. Nepřipravuje se však z obilovin, ale z hlíz divokých orchidejí. Ty se uvaří, usuší, namelou a hotový prášek se povaří s mlékem a cukrem.
  • Salep se někdy dochucuje skořicí či zázvorem a sype kokosem nebo oříšky.
  • U nás vám ho nejčastěji nabídnou v čajovnách. Údajně působí blahodárně na zdraví organismu a přisuzují se mu také afrodiziakální účinky.

Atole, atolli či atol de elote

Za atole vyrazíme do Mexika. Každý ho připravuje a dochucuje trochu jinak, základ je ale vždy stejný.

  • Atole se připravuje z kukuřičné mouky, nerafinovaného cukru a vody nebo mléka.
  • Výsledkem je nápoj s proměnlivou konzistencí od tekuté podobné milkshaku až po hustou kaši, ve které stojí lžíce.
  • Někdo si atole dochucuje špetkou skořice či vanilky nebo přidává ovocné pyré či čokoládu.
  • Čokoládovému atole se říká  champurrado.

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Více

Sarabba

Aromatický zázvorový horký nápoj z Indonésie.

  • Zázvor se vaří spolu s palmovým cukrem ve vodě, poté se do nápoje přidává kokosové mléko.
  • Sarabba připomíná indický chai. Může být ochucená také skořicí, hřebíčkem a dalším kořením.
  • Některé recepty uvádějí jako závěrečnou přísadu žloutek.

Svařené kuzu nebo také kudzu

Kuzu je bílý škrob, který se získává z kořene gigantického plazivého vinného keře, který roste především v Číně a Japonsku. Svařením s ovocnou šťávou se z něj připravují nápoje, které v chladném období roku prohřejí tělo a vyženou nachlazení.

  • V Japonsku se pije sladký "čaj" připravěný rozmícháním kuzu v horké vodě. Světlý průsvitný drink má hustou konzistenci připomínající tekutý med. Servíruje se v hrnku nebo čajové misce. Během zimy se tradičně servíruje jako dezert nebo jako horký nápoj.
  • V receptech tradiční čínské medicíny najdeme i chuťově méně lákavou verzi, která doporučuje kombinaci kuzu, sójové omáčky tamari a kyselých švestiček umeboši. Prý pomáhá při překyselení a únavě.

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

Více

Caffè d'orzo

Káva z praženého ječmene má kořeny Itálii. Koho by napadlo, že Italové, kteří si tolik potrpí na miniaturní šálky silného espressa z kávových zrn, zbožňují také bezkofeinový nápoj připravený z praženého ječmene. Že vám to něco připomíná? Ano, voňavá káva z praženého žita a čekanky je zase českou odpverzí obilné kávy. 

  • Caffè d'orzo připravují a popíjejí Italové stylově – jako klasické espresso.
  • Největší slávu zažila čekanková káva a Caffè d'orzo během druhé světové války a těsně po ní, kdy byla zrnková káva nedostatkovým zbožím.

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

Více

Další neobvyklé horké nápoje, které stojí za to ochutnat

  • Sutej caj: mongolský nápoj ze zeleného čaje a mléka, do kterého se místo cukru přidává sůl.
  • Noon chai: kašmírksý nápoj pro slavnostní příležitosti, který se vaří ze zeleného čaje gunpowder, mléka a jedlé sody. Proslul svou mírně šokující růžovou barvou. 
  • Aguapanela: horký nápoj oblíbený v Jižní Americe a Karibiku. Surový třtinový cukr se svaří s vodou, dochucuje se limetovou šťávou nebo se používá jako základ dalších nápojů.
  • Po cha: výživný horký nápoj z Tibetu. Lístky čaje se svaří s mlékem, jačím máslem a solí.

Zůstanete u klasiky, nebo vyzkoušíte některý z neobvyklých nápojů? Inspiraci hledejte také v receptech pod článkem.

Související články

5 nápojů na zahřátí, kterými nás hýčkaly babičky
  • Zajímavosti

5 nápojů na zahřátí, kterými nás hýčkaly babičky

KakaoMilované kakao je naprostá klasika, kterou dobře zná snad každý z nás. Základem je si vybrat opravdu kvalitní kakao. Získává se z kakaových bobů oddělením všeho tuku, než zůstane jen tmavý voňavý prášek. Právě z něj se připravuje...
Letem světem: churros a horká čokoláda
  • Zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit