0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Dívka s hrnkem v rukou
ZDROJ: Alora Griffiths, Unsplash
sdílet:

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných koutech světa.

Některé horké nápoje jsou natolik zvláštní a jedinečné, že neuvěříte, že by se něco takového dalo opravdu (a s chutí) pít. Recepty je potřeba vnímat v kontextu místa, odkud pocházejí, protože odrážejí místní suroviny, tradice a kulturu. Ukazují, jak se lidé chytře naučili vytěžit maximum z toho, co mají dispozici. Od obilí až po máslo z jačího mléka.

Salep, sahlep nebo sahlab

Tento neobvyklý horký nápoj se popíjí v blízkovýchodních zemích, jeho původ bychom nejpravděpodobněji našli v Turecku.

  • Salep vypadá jako hodně řídká krupičná kaše. Nepřipravuje se však z obilovin, ale z hlíz divokých orchidejí. Ty se uvaří, usuší, namelou a hotový prášek se povaří s mlékem a cukrem.
  • Salep se někdy dochucuje skořicí či zázvorem a sype kokosem nebo oříšky.
  • U nás vám ho nejčastěji nabídnou v čajovnách. Údajně působí blahodárně na zdraví organismu a přisuzují se mu také afrodiziakální účinky.

Atole, atolli či atol de elote

Za atole vyrazíme do Mexika. Každý ho připravuje a dochucuje trochu jinak, základ je ale vždy stejný.

  • Atole se připravuje z kukuřičné mouky, nerafinovaného cukru a vody nebo mléka.
  • Výsledkem je nápoj s proměnlivou konzistencí od tekuté podobné milkshaku až po hustou kaši, ve které stojí lžíce.
  • Někdo si atole dochucuje špetkou skořice či vanilky nebo přidává ovocné pyré či čokoládu.
  • Čokoládovému atole se říká  champurrado.

Sarabba

Aromatický zázvorový horký nápoj z Indonésie.

  • Zázvor se vaří spolu s palmovým cukrem ve vodě, poté se do nápoje přidává kokosové mléko.
  • Sarabba připomíná indický chai. Může být ochucená také skořicí, hřebíčkem a dalším kořením.
  • Některé recepty uvádějí jako závěrečnou přísadu žloutek.

Svařené kuzu nebo také kudzu

Kuzu je bílý škrob, který se získává z kořene gigantického plazivého vinného keře, který roste především v Číně a Japonsku. Svařením s ovocnou šťávou se z něj připravují nápoje, které v chladném období roku prohřejí tělo a vyženou nachlazení.

  • V Japonsku se pije sladký "čaj" připravěný rozmícháním kuzu v horké vodě. Světlý průsvitný drink má hustou konzistenci připomínající tekutý med. Servíruje se v hrnku nebo čajové misce. Během zimy se tradičně servíruje jako dezert nebo jako horký nápoj.
  • V receptech tradiční čínské medicíny najdeme i chuťově méně lákavou verzi, která doporučuje kombinaci kuzu, sójové omáčky tamari a kyselých švestiček umeboši. Prý pomáhá při překyselení a únavě.

Caffè d'orzo

Káva z praženého ječmene má kořeny Itálii. Koho by napadlo, že Italové, kteří si tolik potrpí na miniaturní šálky silného espressa z kávových zrn, zbožňují také bezkofeinový nápoj připravený z praženého ječmene. Že vám to něco připomíná? Ano, voňavá káva z praženého žita a čekanky je zase českou odpverzí obilné kávy. 

  • Caffè d'orzo připravují a popíjejí Italové stylově – jako klasické espresso.
  • Největší slávu zažila čekanková káva a Caffè d'orzo během druhé světové války a těsně po ní, kdy byla zrnková káva nedostatkovým zbožím.

Další neobvyklé horké nápoje, které stojí za to ochutnat

  • Sutej caj: mongolský nápoj ze zeleného čaje a mléka, do kterého se místo cukru přidává sůl.
  • Noon chai: kašmírksý nápoj pro slavnostní příležitosti, který se vaří ze zeleného čaje gunpowder, mléka a jedlé sody. Proslul svou mírně šokující růžovou barvou. 
  • Aguapanela: horký nápoj oblíbený v Jižní Americe a Karibiku. Surový třtinový cukr se svaří s vodou, dochucuje se limetovou šťávou nebo se používá jako základ dalších nápojů.
  • Po cha: výživný horký nápoj z Tibetu. Lístky čaje se svaří s mlékem, jačím máslem a solí.

Zůstanete u klasiky, nebo vyzkoušíte některý z neobvyklých nápojů? Inspiraci hledejte také v receptech pod článkem.

Související články

5 nápojů na zahřátí, kterými nás hýčkaly babičky
  • Zajímavosti

5 nápojů na zahřátí, kterými nás hýčkaly babičky

KakaoMilované kakao je naprostá klasika, kterou dobře zná snad každý z nás. Základem je si vybrat opravdu kvalitní kakao. Získává se z kakaových bobů oddělením všeho tuku, než zůstane jen tmavý voňavý prášek. Právě z něj se připravuje...
Letem světem: churros a horká čokoláda
  • Zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit